nova prilika

Najdraži džemper vam se smanjio u pranju? Evo kako ga lako vratiti na staro

 Unsplash
Nakon što utvrdite da postoji mogućnost uspješnog vraćanja džempera u prvobitno stanje, vrijeme je da skupite alate

Svima nam se to dogodilo: onaj trenutak kada shvatite da je vaš najdraži džemper neplanirano završio u perilici na neprilagođenoj temperaturi. Zatim očajavajte dok ga izvlačite iz bubnja kako biste otkrili da, naravno, njegov rub sada jedva doseže vaš pupak. Nemojte ga još proslijediti svojoj petogodišnjoj nećakinji – možda ipak postoji nada za spas.

Je li moguće vratiti džemper u prvobitno stanje?

Prije nego prođete kroz cijelu paletu emocija (smanjeni džemper, iskra nade, pokušaj da ga spasite, čekanje, a zatim razočarenje što ništa ne funkcionira), pregledajte svoj džemper kako biste vidjeli postoji li stvarna mogućnost da ga vratite u prvobitno stanje.

image
Unsplash

Ako je vaš džemper od vune, mohera, kašmira ili izrađen od druge vrste prirodnih materijala, provjerite je li filcan. Ne možete rastegnuti potpuno filcanu tkaninu. Kako biste utvrdili je li vuna filcana provjerite vidite li i druga vlakna koja nisu filcana i testirajte rastezanje tako da povučete mali dio u suprotnim smjerovima ( potpuno filcana tkanina neće se rastegnuti).

Što je potrebno da vratite džemper na staro?

Nakon što utvrdite da postoji mogućnost uspješnog vraćanja džempera u prvobitno stanje, vrijeme je da skupite alate koji će vam biti potrebni za obavljanje posla:

Plutena ploča ili ploča od pjene (otprilike velika kao vaš džemper)

Tekući omekšivač, dječji šampon ili balzam za kosu

Bijeli, pahuljasti ručnik

Predilica za salatu (nije obavezno)

T-igle od nehrđajućeg čelika

Kanta ili veliki sudoper za namakanje

image
Unsplash

Kako vratiti stari izgled džemperu?

Korak 1: Napunite kantu mlakom vodom i dodajte dvije žlice omekšivača, šampona za bebe ili balzama za kosu. To će omekšati vlakna vašeg džempera, pripremiti ih za rastezanje.

Korak 2: Pustite džemper da se namače u vodenoj smjesi najmanje 20 minuta, a najviše dva sata.

Korak 3: Ocijedite tekućinu, ali NE ispirite džemper. Lagano istisnite dodatnu vlagu, ali nemojte cijediti.

Korak 4: Džemper položite ravno na ručnik, a ručnik i džemper zarolajte u roladu kako biste istisnuli vlagu. Također možete koristiti predilicu za salatu prije ili nakon ovog koraka kako biste dodatno osušili džemper.

image
Unsplash

Korak 5: Položite džemper na ploču od pluta. Ispružite ga koliko god možete - nježno - i pričvrstite ga iglama na veličini koju želite. Obratite posebnu pozornost kako ne biste raskinuli šavove prejakim povlačenjem ili u pogrešnom smjeru.

Korak 6: Vratite se nakon otprilike sat vremena, rastegnite još malo džemper i ponovno ga pričvrstite. Ponavljajte ovo nekoliko puta ili dok ga više ne možete rastegnuti.

Koju odjeću mogu koristiti u ovom postupku?

Upravo opisani postupak najbolje funkcionira na bilo kojoj vrsti prirodnih vlakana, uključujući vunu, kašmir i pamuk (pod uvjetom da nije filcan). Mješavine i sintetička vlakna vjerojatno neće tako dobro reagirati na napore da ih se rastegne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 12:07