Osobito zimi

Najlakši način uklanjanja čađe i pepela sa stakla peći na drva. Bitno olakšava posao

 ANA-O/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Pravilno čišćenje stakla peći na drva uštedjet će kućanstvima puno vremena i energije tijekom cijele godine, osobito zimi

Peć na drva može biti sjajna žarišna točka u bilo kojoj prostoriji vaše kuće, ali kada staklo postane toliko prljavo da ne možete vidjeti vatru unutra, brzo postane trn u oku. Uz normalnu svakodnevnu uporabu, peć na drva nakuplja smećkastu čađu na staklu. Održavanje stakla na peći slično je održavanju bilo kojeg elementa u kući - redovito čišćenje će uvelike olakšati posao.

image
RAIDER, PETER/LIVING4MEDIA

Staklo na pećima na drva razlikuje se od tipičnog prozorskog stakla koji nalazimo u kućama. Zapravo je riječ o keramičkom polikristalnom materijalu, dizajniranom da izdrži visoke temperature koje nastaju zagrijavanjem peći na drva. Ovaj prozirni keramički materijal neće puknuti ili se razbiti od ekstremnog zagrijavanja ili hlađenja koje se događa dok se vatra zagrijava ili hladi tijekom dana. Međutim, može skupiti ružne crne i smeđe mrlje od čađe i pepela koji se lijepe za staklo kada drvo nije dovoljno vruće.

image
ANA-O/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako biste spriječili ovaj problem, većina proizvođača preporučuje otvaranje otvora za dovod zraka na peći i stvaranje ugodne vatre, a zatim utišavanje prije odlaska u krevet.

Jedan od najlakših načina čišćenja prljavog stakla je novinama i pepelom. Fini pepeo odlično uklanja naslage na staklu. Jednostavno trljajte pepeo po staklu kružnim pokretima i rezultat neće izostati.

Metoda čišćenja stakla novinama i pepelom omiljena je među mnogim korisnicima peći na drva. Međutim, kućanstva bi trebala izbjegavati čišćenje stakla kada je jako vruće.

Da biste očistili staklo, trebat će vam:

  • četka
  • posuda
  • topla voda sa sapunom
  • mast za laktove
  • nekoliko listova starih novina
  • krpa
  • ostaci drvenog pepela prikupljeni s unutarnje strane peći

POSTUPAK

Uklonite drveni pepeo s dna peći i stavite ga u posudu za kasnije korištenje u procesu.

Zatim upotrijebite meku četku kako biste uklonili sve ostatke otpada i prašinu s vrata pećnice i okolnog područja.

Upotrijebite meku krpu i umočite je u toplu vodu sa sapunom. S malo masti za laktove izribajte unutrašnjost stakla. Ovo će pokrenuti proces rezanja nakupljene čađe.

Zatim zgnječite komade novina u kuglice. Oni će se koristiti za ribanje stakla. Uzmite novinsku lopticu i uronite je u toplu vodu sa sapunom, a zatim u zdjelu starog drvenog pepela. Koristite smjesu za nježno ribanje stakla kružnim pokretima.

Nakon što ste izribali staklo, obrišite sve ostatke čistom krpom. Možda ćete morati ponoviti korak ako ste propustili koji komadić tvrdokorne čađe.

image
ISAKSSON, CAMILLA/LIVING4MEDIA

Za one koji nemaju novine pri ruci, za čišćenje stakla mogu koristiti bijeli ocat.

Da biste napravili domaće sredstvo za čišćenje stakla peći na drva, upotrijebite mješavinu vode i octa dva prema jedan i dodajte ih u bocu s raspršivačem.

Jednostavno poprskajte sredstvo i ostavite ga da se upije oko 30 sekundi, a zatim ga osušite poliranjem papirnatim ručnikom ili krpom. Tako će staklo izgledati sjajno i blistavo.

OPREZ!

Ne koristite ovu metodu s pepelom od ugljena jer u pepelu mogu biti tvrdi komadi koji bi mogli izgrebati staklo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:20