ULJEPŠAJTE SVOJ RADNI PROSTOR!

Najljepše uredske biljke i kako pravilno brinuti o njima

Iako u uredu često imamo vremena jedino otići na kratku pauzu i pojesti ručak, to ne znači da ne možemo uključiti i malo života u svoj radni prostor

Biljke u uredu donose mnogo dobrobiti pa bi tako apsolutno svaki poslovni prostor trebao sadržavati izelenilo koje uljepšava te 'osvježava' svaki interijer. I ne samo to, već je poznato da biljke čiste zrak te neutraliziraju elektromagnetska zračenja, odnosno kemijske spojeve iz naše okoline koji štete našem zdravlju.

Ako ste početnik kad je riječ o uzgoju biljaka ili jednostavno ne znate koje biljne vrste držati u uredu kako vam one ne bi uvenule za nekoliko tjedana, za vas smo izdvojili neke od najljepših i usput spomenuli nekoliko važnih savjeta kako savršeno brinuti o njima.

1. Kaktus

Kaktus je, bez sumnje, jedna od onih biljaka koje daju mnogo, a zauzvrat traže tako malo. Kaktusima prvenstveno treba svjetlosti kako bi uspješno rasli, ali ipak valja pripaziti da nisu izloženi direktnom suncu. Naime, to može izazvati sušenje određenih dijelova koji su najviše izloženi suncu. Idealna pozicija za njihovo držanje tako bi bio prozor ili neko drugo mjesto gdje ima mnogo svjetlosti, ali direktnog sunca tek u umjerenim količinama. Osim toga, ne trebate ga prečesto zalijevati, jednom tjedno sasvim je dovoljno.

2. Svekrvin jezik (lat. Sansevieria trifasciata)

Ovdje se radi o trajnici koju je vrlo jednostavno uzgajati i održavati pa je kao takva savršena za držanje u uredskim prostorima. O njoj bez problema mogu brinuti i najveći početnici, nije zahtjevna ni okad je riječ o dnevnom svjetlu ni čestom zalijevanju. Dovoljno ju je zaliti jednom tjedno, eventualno češće ako je izložena direktnom suncu. Važno je naglasiti i to da će ova dekorativnna biiljka uvijek bolje uspijevati na mračnijem nego na svijetlom mjestu u vašem uredu.

3. Drvo žada (lat. Crassula ovata)

Drvo žada, još poznato i kao 'drvo novca', još je jedna od nezahtjevnih biljaka koje su savršene za uzgoj u uredu. Osim što za njega vjeruju da privlači novac i pozitivnu energiju, drvo žada uljepšat će svaki interijer. Ovo minijaturno stablo ne trebate prečesto zalijevati, jednom tjedno bit će sasvim dovoljno da uspješno raste u vašem uredskom prostoru. Super, zar ne?

4. Aloe vera

Još jedna od onh biljaka koje bez problema možete uzgajati čak i ako ste početnici. Nije zahtjevna za održavanje, a bez zalijevanja može izdržati i do dva tjedna (iako isto ne preporučujemo, idealno bi bilo da ju zalijevate jednom tjedno). Zimi zalijevanje možete svesti na manju mjeru, jednom mjesečno bit će i više nego dovoljno. Aloe vera voli sunčevu svjetlost i relativno suho vrijeme, a preko zime potrebno joj je mirovanje pa bi bilo najbolje da ju u tom vremenskom razdoblju stavite na neko mračnije, odnosno sjenovito mjesto.

5. Sukulenti

Sukulenti su uistinu divan dodatak bilo kojem interijeru, pa tako ni uredski prostori nisu iznimka. Zahvaljujući tome što nisu zahtjevni, bez problema ih mogu uzgajati i oni koji nemaju iskustva s biljkama. Baš poput kaktusa, ni sukulente ne treba često zalijevati, jednom tjedno bit će dovoljno, a zimi zalijevanje možete smanjiti na jednom mjesečno.

Foto: Pixabay, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:50