Traveller's Choice Award

Najluksuznije destinacije za nezaboravan odmor

Ovo su po izboru turista najbolji hoteli na svijetu

Jedna od najpopularnijih internetskih stranica o putovanjima, Tripadvisor, objavila je svoje godišnje liste najboljih hotela koje su ocijenili sami turisti. Takozvani Traveller’s Choice Award temelji se na ocjenama putnika diljem svijeta koji su recenzirali više od 7000 smještajnih objekata u kojima su boravili u 92 zemlje.

U ocjenama je presudno bilo nekoliko faktora, od veličine soba i čistoće, do doručka i dodatnih usluga, a osim deset najboljih svjetskih hotela, koje vam ovdje predstavljamo, birali su se još i pobjednici u kategorijama “Najbolji luksuzni hotel”, “Najbolji mini hotel”, “Najbolja destinacija u usponu” i sl. Među deset najboljih hotela nalaze se dva europska, jedan se nalazi u Sjevernoj Americi, tri u Južnoj Americi, a četiri su u Aziji. Indija je jedina zemlja zastupljena s dva hotela, a samo tri nalaze se u velikim gradovima: u Torontu, Mumbaiju i Hong Kongu.

GRAND HOTEL KRONENHOF

Pontresina, Švicarska

Pobjednik, hotel Kronenhof, jedini je hotel među ovih deset okrenut prije svega zimskom turizmu i nalazi se na 1800 metara nadmorske visine, u švicarskom kantonu Graubünden. Sagrađen je još 1848. godine i jedan je od arhitektonski najvažnijih alpskih hotela 19. stoljeća, s obzirom na to da je građen u stilu starih patricijskih kuća koje su nekada prevladavale u području doline Engadin.

Na više od 2000 četvornih metara proteže se wellness kutak, iz kojeg se pruža prekrasan pogled na okolne glečere, Berninu i Roseg. U ovom hotelu svojedobno su bili smješteni i sportaši koji su se 1928. i 1948. natjecali na Olimpijskim igrama u St. Moritzu, jednom od najpoznatijih švicarskih skijališta udaljenom samo šest kilometara.

THE UPPER HOUSE

Hong Kong, Kina

Ovaj dizajnerski hotel osmislio je Andre Fu, jedan od najtraženijih mladih arhitekata u Aziji i čovjek kojeg opisuju kao “dizajnerskog vunderkinda”, a osim njegova prepoznatljivog dizajna, u hotelu se nalazi i mnoštvo radova mladih umjetnika – skulpture u kamenu, mramoru i bronci.

Zaboravite na standardni check-in; ovdje nema nikakve papirologije, već se na recepciji prijavljujete putem iPada, a gosti sve informacije dobivaju na iPod touchu, pa ako ste na “vi” s tehnologijom, možda ipak trebate potražiti neki klasičniji smještaj.

GILI LANKANFUSHI MALDIVES

Lankanfushi, North Malé Atoll, Maldivi

Ima li boljeg ljetovanja od onog na privatnom otoku na atolu, u blještavoj laguni? Ovaj luksuzni resort samo je 20 minuta vožnje gliserom udaljen od aerodroma Maléa, glavnoga grada Maldiva i nalazi se na jednom od 1190 otoka koji čine ovu malenu državu u Indijskom oceanu.

Luksuzne vile nalaze se na samom moru, a do dvije od njih može se doći isključivo brodom. Gostima se nude tečajevi ronjenja, ali i rad u organskom vrtu, iz kojeg dolazi većina povrća za hotelsku kuhinju. Svaka vila ima i svojeg gospodina ili gospođu Petko, osobnog asistenta ili asistenticu nazvane prema najboljem prijatelju Robinsona Crusoea, koji su gostima na raspolaganju 24 sata na dan. Ovo je mjesto na kojem možete biti sigurni da vas neće zateći dnevne vijesti; uostalom, politika hotela je “no news, no shoes”.

TRUMP INTERNATIONAL HOTEL & TOWER

Toronto, Kanada

Fasada ovog hotela od stakla, čelika i betona na prvi pogled i ne djeluje toliko privlačno, ali pravi adut ovog 281 metar visokog tornja smještenog u samom centru Toronta njegova je unutrašnjost.

Sobe su uređene u tipičnom američkom stilu, s puno kromiranog i crnog namještaja, a dolaze u paketu s mnoštvo tehničkih novotarija, kao što je, primjerice, televizor ugrađen u kupaonsko ogledalo. Ako ste gost koji je u grad došao nekim sportskim povodom, i ako imate ulaznicu sportskog događaja koji ste posjetili, npr. hokejaške utakmice Toronto Maple Leafsa, usluga doručka u sobu za vas će biti besplatna.

THE OBEROI UDAIVILAS

Udaipur, Indija

Udaipur se reklamira kao grad veličanstvenih palača i predivnih jezera, a ako ste se oduvijek pitali kako su u prošlosti živjeli kraljice i kraljevi, onda je ovo pravo mjesto za vas.

I sâm hotel građen je poput tradicionalne indijske palače, tipične za regiju Rajasthan, koja će vaš boravak ovdje pretvoriti u onaj iz “Tisuću i jedne noći”. Gostima se nudi vožnja po jezeru Pichola, meditacija i satovi joge, jahanje na slonu ili devi, kao i privatna poduka iz astrologije i kriketa, a hotel ima i knjižnicu u kojoj je moguće iznajmiti filmove i CD-e.

CASA GANGOTENA

Quito, Ekvador

Ovaj butik hotel ne samo da je najbolji hotel u Ekvadoru, već je i najbolji hotel u cijeloj Južnoj Americi. Smješten je u vili, čija povijest seže još u doba Inka kada se na njezinu mjestu nalazio hram, a kasnije je bila rezidencija brojnih predsjednika.

Godine 1914. vila je teško stradala u požaru, no obnovljena je 1926. godine u stilu art decoa, a od 1978. se, kao i grad Quito, nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Hotel nudi turistička vodstva po gradu, u koja su uključeni i lokalni stanovnici, a sve u sklopu projekta o integraciji zajednice. Hotelska kuhinja mješavina je obalne kuhinje i one s Anda, a posebno omiljene su razne juhe i terine, kao i poznata ekvadorska čokolada Arriba sa 60 do 90 posto udjela kakaa. Naravno, uz šalicu ekvadorske kave, koja je jedna od najboljih na svijetu.

LINDOS BLU

Rodos, Grčka

Smješten na otoku Rodosu, od svih hotela u ovom izboru Lindos Blu ima najbolji skor, s obzirom na to da je TripAdvisorov pobjednik bio i 2011. i 2012. godine.

Nije stoga čudno da u jednoj od recenzija stoji: “Jednom kada dođete u Lindos Blu morat ćete se boriti da odete negdje drugdje”, a to je zapisao par koji tamo odlazi još od 1983. godine. Ipak, jednog pravila ćete se morati pridržavati: hotel, naime, ima dress code koji muškarcima ne dozvoljava da nose kratke hlače.

THE ST. REGIS PUNTA MITA RESORT

Punta de Mita, Meksiko

Smješten na jednoj od najljepših plaža pacifičke obale Meksika, hotel Punta de Mita nalazi se usred diskretne enklave privatnih vila i rezidencija, a njegovo ime u prijevodu znači “put do raja”.

U turističkoj ponudi ovog hotelskog raja su i plivanje s delfinima, promatranje kitova, jedrenje ili obilazak džungle, a gosti ne tako skloni avanturama mogu birati između golfa i tenisa. Lokalno stanovništvo, Huicholi, njeguje tradiciju starih obrta koje možete pronaći u obližnjim selima, a gastronomski specijaliteti ovog podneblja su – riža s limunskom travom i riblji tacosi.

THE OBEROI

Mumbai, Indija

Ovaj hotel s pogledom na ocean nalazi se na aveniji koja se prostire uzduž obale južnog Mumbaija, u izrazito mirnom dijelu inače hektičnog velegrada.

Sav namještaj u sobama izrađen je od orahovine, skuplje sobe imaju i pravi bar, a posebna pažnja posvećuje se ženskim gošćama – njima su, naime, svakodnevno na raspolaganju vozačice koje će ih u luksuznim Audi A8 limuzinama povesti u obilazak grada, a želite li vježbati jogu, rado će vas povesti i na izlet u okolicu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:01