StoryEditor
PROMJENE KOJE ČINE RAZLIKU

Najvažniji feng shui trikovi za uređenje dnevne sobe

Feng shui moćno je sredstvo u stvaranju mirne i skladne atmosfere u stambenom prostoru, a uz ove trikove i vi ju možete postići
Foto: Jonas von der Hude

Savjeti za uređenje prostora bazirani na feng shui tehnici pomoći će vam u postizanju boljeg raspoloženja kod kuće, a to je nešto čemu svi težimo. Zato smo za vas izdvojili najvažnije savjete u feng shui uređenju dnevnog boravka.

Foto: Tom Sibley

1. Riješite se nereda

Stručnjaci preporučuju da bi vaš dnevni boravak trebao biti uredan, organizirano uređen i čist jer je kao takav dobar temelj za feng shui. Možete zaboraviti na dobru atmosferu u interijeru ako je ona popraćena neredom, kaosom i gomilanjem suvišnih stvari u sobi.

Foto: Katarzyna Bialasiewicz
 

2. Posvetite se dekoraciji dnevnog boravka

Veliku ulogu u feng shui uređenju interijera igraju dekorativni predmeti, odnosno svi ukrasi koji razbijaju monotoniju i jednoličan izgled vašeg doma. Nemojte zaboraviti dekorirati svoju dnevnu sobu jer sitnice poput slika, biljaka, elemenata na zidovima ili dekorativnog naslonjača čine veliku razliku.

Foto: B&M Noskowski
 

3. Pobrinite se za svjetlost

Svjetlo je jedan od najvažnijih elemenata za poticanje feng shui energije u prostoru, a naročito u dnevnoj sobi. Zato se pobrinite da u vašoj sobi bude dovoljno prirodnog svjetla, zaboravite na tamne i masivne zavjese, radije 'ogolite' prozore. Također je važno voditi računa da pronađete ravnotežu u rasvjeti - 'manje je više' uvijek je tehnika koja se prakticira u poticanju životne energije u interijeru.

U slučaju da imate malo prozora u dnevnom boravku, zidove ukrasite ogledalima kako biste u prostor unijeli što više prirodnog svjetla, a odličan trik je i slojevita umjetna rasvjeta.

Foto: Tom Merton
 

4. Odlučite se za svijetle boje

Tamne boje u dnevnom boravku velika su pogreška, posebno ako se radi o sobi manje kvadrature. Prema fengu shui tehnici uređenja interijera, za zidove u dnevnom boravku najbolje je odabrati svjetlije nijanse. U tom slučaju, savršeni su izbor bijela, siva, žuta ili bež boja.

Foto: Jonas von der Hude
 

5. Uključite različite dimenzije i teksture

Nisu samo boje zidova i namještaja važne kad je riječ o feng shuiju. Gotovo jednako veliku ulogu u svemu imaju i dimenzije, odnosno teksture namještaja koji biramo za dnevni boravak. Ovdje možete iskazati svu svoju kreativnost - izbor je samo na vama. Umjesto standardnih naslonjača i sofa, radije se odlučite za vrtni namještaj u dnevnoj sobi ili viseće ležaljke.

Foto: Katarzyna Bialasiewicz
 

6. Stvorite (i zadržite) ravnotežu u prostoru

Feng shui veliki utjecaj duguje ravnoteži u prostoru. Da biste se ovom taktikom vodili i kod uređenja svoje dnevne sobe, važno je da stvorite balans u vašem domu. Ostavite dovoljno slobodnog prostora u sredini sobe, više se fokusirajte na kuteve prostorije. Glavni komad namještaja, u ovom slučaju to bi bio kauč, naslonite uz sam rub zida jer ćete tamo pronaći utočište.

Foto: Marzena Marideko
 

7. Nemojte pretjerivati s ukrasima

Jedno od glavnih pravila ovog uređenja jest sljedeće - umjerenost prije svega. Nemojte pretjerivati s ukrasima u dnevnom boravku jer vaš dom ne bi smio biti  pretrpan suvišnim stvarima. Odaberite nekoliko sitnica koje su vas prirasle srcu - suvenir s putovanja ili draga fotografija bit će sasvim dovoljni da razbiju sterilnost prostora, ali i dalje zadrže željeni feng shui ugođaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:55