Nakon blagdanskih tuluma... Vrijeme je za generalku doma!

Istražili smo kako odabrati agenciju za čišćenje i kako se kreću cijene tih usluga

Ispratili smo 2013. godinu i s puno želja i entuzijazma zakoračili u novu 2014. godinu. Čaša crnog vina koja se prolila po bijeloj kutnoj garnituri u silvestarsku večer nije predstavljala nikakav problem. Mrlje od čokoladnih kolača koje su klinci razgazili po tepihu također nisu bili vrijedni nerviranja.

No, blagdani, kada takve “sitnice” ne predstavljaju nikakav problem, već u prvim danima siječnja itekako izazivaju otrežnjenje. Vlažne krpice, razna sredstva za čišćenje… a rezultat nikakav. Mrlje izgledaju samo još veće i masnije.

Zato smo za vas istražili kako se kreću cijene usluga čišćenja za vaš dom, što za krupnije elemente poput kutnih garnitura, dvosjeda, trosjeda, tepiha, madraca, pa sve do onih sitnijih kućanskih poslova poput usisavanja, brisanja prašine ili pak većini mrskog peglanja.

Ivana P. iz Zagreba već četiri godine jednom tjedno unajmljuje gospođu koja joj posprema stan.

– Prije nego što sam dobila djecu zaista nisam trebala pomoć u kući. Logično, suprug i ja nismo mogli stvoriti toliki nered koliko to uspije djeci u samo pola sata – smije se Ivana i dodaje da njezina spremačica uspije pospremiti stan od 70 kvadrata za tri sata, i to tjedno stoji 120 kuna.

Najveći je problem, objašnjava, pronaći osobu kojoj možete povjeriti svoj stan i u miru otići na kavu ili u park s djecom.

– Spremačicu smo našli preko preporuke. U početku mi je bilo čudno imati stranu osobu u vlastitom domu koja dira naše stvari, ormare… Ali kada smo nakon nekoliko mjeseci stekli povjerenje, bez problema bi ujutro pozdravili našu tetu spremačicu i napustili stan. Ona nas pozove kada je gotova i to je to – objašnjava Ivana i zaključuje da joj je to jedna od najboljih odluka koje je donijela jer jedini slobodni dani, subota i nedjelja, više nisu rezervirani za čišćenje nego za djecu.

– Da, istina, to je 480 kuna mjesečno, ali vrijeme provedeno s obitelji je neprocjenjivo – zaključuje.

Cijene čišćenja kućanstva preko agencija kreću se od 30 do 40 kuna po satu ako je riječ o redovnom čišćenju, nekoliko puta tjedno. Ako je pak riječ o periodičnom čišćenju, onda su cijene nešto veće i iznose, po satu, do 50 kuna. Naravno, nudi se i usluga peglanja koje se može naplatiti po satu, po komadu ili čak po kilogramu odjeće. Cjene se kreću od 10 do 40 kuna.

Kutne garniture, dvosjede, trosjede, tepih ili madrac dovoljno je jednom godišnje dubinski očistiti. U servisu za čišćenje i održavanje Clean4you kažu da je to sasvim dovoljno, osim ako se ne izbjegava ulazak u tenisicama ili ako ne nastanu neke tvrdokornije mrlje.

– U tom slučaju dovoljno je dva puta očistiti. Čišćenje kutne garniture, primjerice, traje oko sat i pol, a sušenje oko jedan dan – kažu u Clean4you.

Što se tiče pranja tepiha, iz servisa za čišćenje savjetuju da je uvijek bolje odlučiti se za varijantu u kojoj se tepih iznosi iz doma i nosi na čišćenje.

– Istina, dulje traje i tepih se vrati za pet do sedam dana, ali puno je bolje očišćen nego kada se čisti doma. Kada se čisti u kućanstvu, ne uspije se oprati na isti način. U varijanti kućnog čišćenja praktički se odmah može hodati po tepihu, ali neko vrijeme bude vlažan – kažu u Clean4you.

Cjenik usluga čišćenja (okvirne cijene) pogledajte u galeriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:32