Ako odete u bar ili restoran, velika je vjerojatnost da će vaš koktel, sok ili limunada imati i led. Učinili ste to stotine, ako ne i tisuće puta, zar ne? Stavljanje leda u piće idealan je način da se rashladimo tijekom vrućih ljetnih dana. No, ova navika prilično je loša za vaše zdravlje, a problem nije samo u grlobolji, piše najzena.alo.rs.
Nekoliko studija bavilo se ovim pitanjem, a krajnji rezultati bili su prilično jezivi: u većini restorana brze hrane i modernih kafića voda koja se koristila za izradu leda bila je puna bakterija. Da stvar bude gora, ista količina bakterija pronađena je i u toaletima restorana i drugih ugostiteljskih objekata koji su bili predmet istraživanja.
Bakterije se mogu naći i u samoj vodi, ali ne treba zanemariti da ljudi koji rade u ugostiteljskim objektima i rukuju kockama leda svakodnevno dolaze u kontakt s novcem, drugim ljudima i različitim površinama.
Količina bakterija u ledenim pićima bila je veća od one koja se smatra normalnom. To može biti problem za određene skupine, kao što su djeca, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta.
Čak i mala količina kontaminirane vode dovoljna je da kontaminira led. Najčešće se radi o mikroorganizmima koji ne mogu uzrokovati veće zdravstvene probleme, no u pojedinim uzorcima pronađene su Escherichia coli, Helicobacter pylori i Listeria.
Stručnjaci savjetuju poseban oprez prilikom putovanja.
Plijesan se često razvija u ledomatima. Ovaj problem se javlja kada se zamrzivač ili ledomat često otvaraju i zatvaraju, a vlažni prostori potiču rast gljivica i plijesni.
Što se tiče leda koji sami radite kod kuće u kalupima i vrećicama, vjerojatno mislite da je stvar nešto drugačija, ali nije. Prije svega, ljudi nemaju naviku prati kalupe za led, na kojima se također može razviti plijesan. S druge strane, netko ne opere ni ruke prije istresanja leda u čašu, pa mu bakterije s ruku dospiju u piće.