Uradi sam

Naporavite ove divne ukrase od naplavina. Podsjećaju na ljetovanje, a koštaju gotovo ništa!

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Ovi divni ukrasi od naplavina, školjaka i kamenčića podsjećat će vas tijekom cijele godine na bezbrižno ljetovanje

Dugo toplo ljeto je iza nas. Uživali smo na moru i predivnim plažama. No, i tome je došao kraj, vratili smo se u Zagreb i već opasno krenuli s obvezama, ali uz želju da nas drage uspomene podsjećaju na sva ona mjesta koja smo posjetili i da malo tog morskog ugođaja preselimo na kontinent.

Mi smo dane na moru provodile i u zanimljivoj potrazi za dragocjenostima koje je more izbacilo na obalu. To je često djeci veselje i posebno zadovoljstvo. Idealno je tu aktivnost, “potragu za blagom”, provoditi onim danima kada je vrijeme oblačno ili kada temperatura mora nije ugodna za kupanje.

More izbacuje najzanimljivije komade dekorativnog drva koje je samo obradilo, tzv. naplavine, a tu su i predivne školjkice, kamenčići raznih oblika i stakalca koje je more izbrusilo. Sve grančice, daske koje more oblikuje, izblijedi i prekrije solju mogu postati predivni dekorativni elementi, morski suveniri, ali i korisni detalji u domu.

Mi smo naše najljepše komade pronašle na otoku Korčuli. Nola, Toma i njihovi maleni prijatelji Tisa i Lola bili su vrijedni sakupljači po otočnim plažama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

VJEŠALICA U OBLIKU RIBE

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Potrebni materijal: razne naplavine, komadi drva, daske, vruće ljepilo, bušilica, špaga, škare, tempere, kistovi, kukice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. Za izradu vješalice u obliku ribe potreban je jedan veliki komad obrađenog drva koji će svojim oblikom podsjećati na samu ribu. Mi smo takav komad pronašli i nije bilo dvojbe što bi on mogao predstavljati. Na njega smo vrućim ljepilom dodale oko i peraju od malih komadića drva.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. Zatim je Nola cijelu ribu obojala u plavo.

3. Kukice je postavila uz pomoć tate Nikole koji je bušilicom izbušio rupice na jednaki razmak.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. Na gornjoj strani ribe dvije su kukice za veću špagu koja služi da se objesi ribu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

5. Na donjoj strani su kukice za vješanje ključeva na koje smo objesile ključ od našeg stana na moru, mirisnu vrećicu lavande te privjesak koji smo napravile s malo špage od kamenčića, školjke, pužića i drvca.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

6. Ribu-vješalicu postavile smo na zid.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KUĆICE NA OBALI MORA

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1.Drugi prijedlog su male kućice u nizu na obali mora. Za ovu dekoraciju potrebni su daska, drvene kocke, manji komadići drvca, tempere, ljepilo i čavlići. Drvene kocke Nola je tankim kistom obojala s vrlo malo bijele boje da postigne stari, pomalo oronuli izgled, na tu bijelu podlogu naslikala je male prozorčiće, a na krov kućice zabila mali čavlić.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. Dasku na koju je složila kockice, tj. kućice obojala je lagano plavom bojom. Ostale detalje poput stabla, kamenja i papirnatih zastavica dodala je vrućim ljepilom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

SAVJET!

Sve prikupljene kamenčiće je najbolje oprati u vrućoj vodi s malo deterdženta, zatim dobro isprati i ostaviti da se osuše na zraku. Sva drvca je potrebno iščetkati grubom četkom i pustiti da se osuše na suncu kako bi bili dobro pripremljeni za boju i ljepilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 00:52