DVA U JEDAN

Napravite čudesnu pastu za čišćenje masnoće u kuhinji i kamenca u kupaonici

 /SHUTTERSTOCK

Dva najveća izazova kod čišćenja domova su održavanje kuhinje i kupaonice. Masnoća se nakuplja iz ostataka hrane i ulja, prvenstveno na kuhinjskim aparatima poput pećnica i štednjaka. Kamenac, koji se stvara na vodovodnim instalacijama i slavinama, rezultat je naslaga tvrde vode. Evo prirodnog rješenja za uklanjanje kamenca u kupaonici i kuhinjske masnoće, osobito na pećnicama, pločama za kuhanje, kuhinjskim pločicama i posuđu.

image
/SHUTTERSTOCK

Domaća čudesna pasta, koju lako možete sami napraviti kod kuće od lako dostupnih kuhinjskih sastojaka, može biti odlična alternativa skupim kemijskim sredstvima. Trebat će vam šest žlica koncentriranog sredstva za pranje posuđa (bilo koje marke), po tri žlice praškastog sredstva za pranje rublja i sode bikarbone te žlica bijelog vinskog octa. Pastu je najbolje napraviti u jednokratnoj plastičnoj posudi. Počnite tako što ćete u posudi pomiješati tri žlice sode bikarbone s jednakom količinom praška za pranje rublja. Zatim dodajte šest žlica tekućine za pranje posuđa. Dobro izmiješajte drvenom kuhačom dok ne postane glatko, a zatim dodajte ocat.

image
/SHUTTERSTOCK

Dobivenu pastu nanesite na kuhinjsku spužvu i njome izribajte masne dijelove kuhinje. Za optimalne rezultate ostavite nekoliko minuta prije brisanja čistom krpom i vodom. Isti postupak vrijedi i za čišćenje kupaonice. Za jak kamenac na slavinama može biti potrebno dulje nanošenje, a četkica za zube može pomoći u preciznom čišćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:35