KUĆNA DETOKSIKACIJA

Napravite ovaj domaći napitak i gledajte kako kilogrami klize prema dolje

 /SHUTTERSTOCK

Jabučni ocat pozitivno djeluje na cijeli ljudski organizam - dobar je za imunitetet, može pomoći kod visokog kolesterola i tlaka te reguliranja šećera u krvi. Ubija bakterije, čisti toksine iz krvi, pomaže kod prehlade i gripe te problema s probavom i urinarnim infekcijama. Često se koristi i kao pomoć pri mršavljenju te detoksikaciju organizma, što je mnogima želja nakon blagdanskih gozbi. Bezbroj je dobrobiti od jabučnog octa, što je dobar razlog da ga pokušate napraviti kod kuće. Donosimo prokušani recept za domaći jabučni ocat, a nakon njega i recept za napitak za detoksikaciju organizma.

image
/SHUTTERSTOCK

Izdvojite zdrave i zrele plodove, operite ih i očistite od peteljki i koštica. Meso jabuka narezati na manje komadiće i staviti ih u staklenu teglu tako da se ispune tri četvrtine. Jedna četvrtina treba ostati prazna jer će tijekom fermentacije doći do pjenušanja i stvaranja plinova. Kad ste u teglu stavili narezane jabuke dodati šećer - 100 grama na jedan kilogram. Ako su jabuke slatke sorte, možete dodati i manje šećera, primjerice 80 grama. Potom dodati 1 dl vode (može i manje ako ste u teglu stavili sok koji su jabuke pustile). Vodite računa o tome da su jabuke ispod razine tekućine.

image
/SHUTTERSTOCK

Tada drvenom kuhačom promiješajte sadržaj tegle i prekrijte je gazom. Stavite je na toplo mjesto, jer će to ubrzati fermentaciju koja traje između 10 i 15 dana. Tijekom fermentacije jabuke se podižu, a tekućina postaje mutna. Znat ćete da je proces završio kad jabuke padnu na dno, a tekućina se razbistri. Tada preostaje samo da procijedite ocat. Ako želite da je bistriji, ponovite postupak nekoliko puta tijekom 10 dana.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad je vaš domaći jabučni ocat spreman, možete ga iskoristiti kao pomoć pri mršavljenju ili za detoksikaciju organizma.

Za pomoć kod dijete i detoksikacije organizma popijte tri puta dnevno čašu s tri decilitra mlake vode u koju ste dodali žlicu-dvije jabučnog octa. Ako vam je okus odbojan, dodajte žlicu meda ili javorovog sirupa ili četiri kapi stevije. Ovaj napitak uzimajte minimalno tjedan dana, a maksimalno do dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:22