dobri trikovi

Napravite ovo i zaboravite na kamenac u vašoj kupaonici: Nestat će i nikada ga više tamo neće biti!

 ALEXRATHS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kamenac je prilično česta pojava u kućanstvima, posebno u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju pridonose mnogi čimbenici. Glavni "krivci" za nastanak kamenca su minerali u vodi, na prvom mjestu kalcij, zatim magnezij i drugi, ali bitan faktor mogu biti i razni deterdženti i sapuni. Kako biste spriječili nakupljanje kamenca, poduzmite sljedeće korake.

Koristite omekšivač vode

Omekšivači vode su uređaji koji uklanjaju kalcij, magnezij i druge minerale iz vode, a vrlo su učinkovit način za sprječavanje kamenca. Zahvaljujući njima, voda nije tako "tvrda".

Koristite filter za vodu

Drugi način je filtar, a iako ih ima raznih vrsta, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za slavinu, koji lako uklanjaju nečistoće, opasne organske spojeve, bakterije, teške metale, fenole...

Očistite vodovod

Redovito čišćenje vodovodnih cijevi jedan je od najboljih načina preventivnog djelovanja protiv pojave kamenca, a najbolje bi bilo to činiti što češće. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo riješiti sve vaše brige, piše Krstarica.

Koristite otopinu sode bikarbone

Soda bikarbona je prirodni spoj koji pomaže u uklanjanju kalcijevog karbonata iz cijevi, a najbolje djeluje u kombinaciji s octom. Jednu žlicu sode bikarbone pomiješajte sa 150 ml octa i ulijte u lulu pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu za ispiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 05:25