Metode čišćenja iz davnina

Naše bake znale su kako je ovo dobro. Danas to više skoro nitko ne koristi, a genijalno izbjeljuje rublje, čisti prljavo posuđe i još mnogo toga

 GLEBCHIK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Tradicionalne metode čišćenja ponovno dobivaju na popularnosti. Jedno takvo prirodno sredstvo za čišćenje koje se ponovno vraća u fokus je - pepeo.

Naši su preci koristili pepeo u svojim svakodnevnim poslovima čišćenja, a sada mnogi vlasnici kuća ponovno otkrivaju njegovu učinkovitost u usporedbi s modernim proizvodima koji često sadrže agresivne kemikalije, prenosi Krstarica.

Evo nekoliko kreativnih načina na koje pepeo može poslužiti kao svestrano i ekološki prihvatljivo sredstvo za održavanje doma čistim.

Odličan izbjeljivač rublja

Čak i kada koristite najučinkovitije deterdžente s izbjeljivačem, bjelina vašeg rublja često nije onakva kakvu biste željeli. Pepeo može poslužiti kao izvrstan izbjeljivač. Prosijati drveni pepeo i pomiješati ga s nekloriranom vodom (najbolje kišnicom ili destiliranom vodom) u omjeru 1:4. Nakon što smjesa odstoji oko tjedan dana, procijedite je kroz gazu i koristite za pranje rublja.

Napomena: Budući da je ovo izuzetno jak izbjeljivač, ne perite šarenu odjeću u ovoj tekućini jer može promijeniti boju.

Učinkovito uklanja mrlje

Jednostavna mješavina pepela i vode može učinkovito ukloniti mrlje s namještaja. Ova prirodna smjesa također je izvrsna za poliranje sjajnih metalnih ili srebrnih predmeta, kao i zamućenih stakala. Nanesite smjesu, ostavite nekoliko minuta, zatim obrišite čistom krpom. Dodatno, površinu možete proći s malo ulja za dodatni sjaj. Ako zaprljate odjeću, stavite malo pepela na mrlju i trljajte je pet minuta lopticom bijelog kruha, piše Espreso/24sedam.

Protiv neugodnih mirisa

Pepeo se može koristiti kao prirodni neutralizator mirisa. Ploču s pepelom stavite u hladnjak da upije neugodne mirise i povremeno promiješajte kako bi ostala svježa. Ovo također može biti korisno za neutraliziranje mirisa kućnih ljubimaca - samo pospite malu količinu pepela po njihovom krznu i istrljajte. Tako ćete, stavite li šaku pepela u kutiju u kojoj držite mačji pijesak, neutralizirati neugodne mirise.

Čišćenje prljavog posuđa

Cjedilo za pepeo može se koristiti za pranje vrlo prljavog masnog posuđa. Ova tradicionalna metoda pokazala se izuzetno učinkovitom u uklanjanju tvrdokornih ostataka hrane.Da biste dobili cjedilo kojim ćete ispirati tvrdokorne mrlje, pomiješajte jedan dio drvenog pepela (po mogućnosti prosijanog, očišćenog od komadića ugljena) i dva-tri dijela vode, te prokuhajte da baci nekoliko ključeva. Ostavite da se stvori talog, pa tekućinu koristite za obično pranje suđa, a talog je izvrstan za ribanje tava, pladnjeva - svega na čemu se peče.

Napomena: Budući da jako isušuje ruke, najbolje je da nosite rukavice kada koristite aparat za cijeđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:16