NE OČAJAVAJTE

Naši preci preživjeli su vrućinu hladeći se isključivo na ovaj način stoljećima i to bez struje

 /SHUTTERSTOCK
Pasivno hlađenje podrazumijeva nemehaničke i neelektrične načine da se postigne ugodna unutarnja temperatura doma

Nesnosno. Jedna riječ koja može opisati protekle dane, a i one koji nas čekaju sljedećih mjeseci. Održati dom svježim u ljetnim mjesecima priličan je problem i uz sve moderne aparate, a ako nemate klimatizaciju, onda je to još veći pothvat. Kako bilo, naši preci preživjeli su hladeći se isključivo na prirodan način, pa možemo i mi (probati). Donosimo vam trikove i savjete koji će vas ohladiti, bilo da vam uz klima-uređaj treba dodatna pomoć u rashlađivanju ili ga uopće nemate.

image
/SHUTTERSTOCK

Alternativni načini da održite svoj dom ugodnim i svježim nazivaju se prirodno ili pasivno hlađenje. Pasivno hlađenje podrazumijeva nemehaničke i neelektrične načine da se postigne ugodna unutarnja temperatura doma. Najučinkovitija metoda je prevencija, tj. sprečavanje da se toplina akumulira u vašem domu.

Primarni izvor nakupljanja topline je Sunčeva svjetlost koja prodire kroz krov, prozore i zidove, a sekundarni izvori su kućanski aparati koji griju i mjesta na kojima topli zrak prodire u dom.

image
/SHUTTERSTOCK

Pasivno hlađenje podrazumijeva nemehaničke i neelektrične načine da se postigne ugodna unutarnja temperatura doma, a donosimo vam i zanimljive trikove kako, osim doma, ohladiti i sebe te preživjeti najtoplije dane u godini

1. Prozračivanje

Najstariji i najbolji način osvježenja je prozračivanje puštanjem toplog zraka van. Naravno, za tu strategiju vanjska temperatura mora biti niža od one u kući, inače hlađenje prozračivanjem neće biti učinkovito. Ta prirodna ventilacija treba se provoditi isključivo ujutro ili noću, a nakon što prozračite dom, spustite rolete i pazite da nema otvora kroz koje može opet ulaziti vrući zrak kad počne peći.

2. Trikovi s ledom

Plastične boce napunite vodom i zamrznite. Nakon toga ih zamotajte u jastučnice, krpe ili ručnike i imajte uz sebe u krevetu dok se opuštate na kauču... Ovo ledeno osvježenje koristite slično kako biste zimi koristili termofor da se ugrijete. Neki tvrde da je najbolje ovakvu ledenu bočicu držati na prsima jer se hlađenjem trupa hladi cijelo tijelo.

image
/SHUTTERSTOCK

Plastične boce napunite vodom i zamrznite. Nakon toga ih zamotajte u jastučnice, krpe ili ručnike i imajte uz sebe u krevetu, dok se opuštate na kauču...

3. Lovite povjetarac

Postoji još jedan trik, a to je da lovite povjetarac tako da otvarate prozore u onom dijelu kuće kamo povjetarac dolazi i one kroz koje izlazi. Npr., ako puše istočni vjetar, otvorite prozore na istočnom i zapadnom dijelu i sva vrata koja se nalaze između njih. Na taj način zapravo puštate vjetar da normalno struji, umjesto da mu je kuća prepreka.

Suncobrani, tende i nadstrešnice velika su pomoć jer sprečavaju izravno grijanje zidova i blokiraju Sunčeve zrake

4. Pametno planirajte obroke

Jasno je da je kuhanje ljeti jedan od najvećih razloga zagrijavanja prostorija. Planirajte obroke pametno, fokusirajte se na salate i slične obroke koji ne zahtijevaju termičku obradu. Ako imate mogućnost, nabavite električni roštilj ili malo prijenosno kuhalo za balkon ili vrt gdje možete pripremati obroke koji zahtijevaju dugotrajniju pripremu. Sve što možete, skuhajte u većoj količini pa zamrznite ili spremite u hladnjak kako biste imali još pokoji brzi izlaz za ručak ili večeru.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Isključite nepotrebne aparate

Često zanemarujemo utjecaj kućne rasvjete i raznih aparata koje koristimo, a koji uvelike zagrijavaju prostor. Ako vam svijetli obična žarulja i imate TV i kompjutor u prostoriji od deset četvornih metara, temperatura raste za gotovo pola stupnja otprilike svaki sat. Provodite ljetne dane u prirodi koliko god možete, a kućanske aparate kao što su perilice rublja i suđa, sušilice i usisavače koristite rano ujutro ili navečer. Obične žarulje zamijenite štednim ili LED svjetlima.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Maksimalno ozelenite svoju okolinu

Prekrasan i prirodan način da vaš dom bude hladniji jest da bude u sjeni drveća koje na najbolji mogući način blokira Sunčevu svjetlost. Naravno da je to dugogodišnji projekt ako nemate zelenilo oko kuće, ali ako već niste, strateški posadite nekoliko stabala. Učinak smanjenja topline imaju sve zelene površine pa će tako i travnjak, grmlje ili vinova loza pružiti nemjerljiv efekt. Travnjak je ljeti šest stupnjeva Celzijevih hladniji od tla koje nije prekriveno zelenilom. Osim hladovine, biljke kreiraju hladne mikroklime koje dramatično reduciraju vrućinu (za gotovo 5 °C) u okolini. Tijekom fotosinteze velike količine vode isparavaju kroz lišće hladeći tako zrak, pa ako imate samo mali balkon ili lođu, slobodno pretjerajte s biljkama.

7. Mokre zavjese

Operite zavjese i ocijedite ih na najmanjoj brzini centrifuge. Vratite ih na prozore i uživajte u svježini. Barem na kratko.

image
/SHUTTERSTOCK

8. Tuširanje i kupanje u menti

Gelovi za tuširanje s paprenom metvicom, eukaliptusom ili sličnim supstancama koje hlade mogu vas lijepo rashladiti prije spavanja ili ujutro. U bespućima interneta pronašli smo i savjet koji kaže kako sličan efekt daje i dodavanje nekoliko čepova antiseptičke vodice za ispiranje usta u mlaku ili hladnu kupku, pa vrijedi probati.

image
/SHUTTERSTOCK

Stariji žitelji s mora koriste trik pudranja plahti talk puderom prije spavanja. Osim što upija vlagu, lijepo miriše

9. Pudranje plahti

Da, dobro ste pročitali. Od jedne starije gospođe s mora doznali smo za ovaj neobičan trik. Naime, ona ljeti plahte na krevetu posipa talk puderom ili puderom za bebe u tankom sloju te se zaklinje u puno lakše noći. A ne treba zanemariti ni ugodan miris s kojim liježemo i budimo se.

Prirodan način da vaš dom bude hladniji jest da bude u sjeni drveća koje na najbolji mogući način blokira Sunčevu svjetlost

10. Stvorite sjene

Suncobrani, tende, nadstrešnice, krovići i terase velika su pomoć jer sprečavaju izravno grijanje zidova i blokiraju Sunčeve zrake i prije nego što dopru do prozora i zidova. Birajte tende od kvalitetnih materijala, a manje će vam biti vruće ispod materijala koji nisu plastični, no, nažalost, oni nisu vodonepropusni. Ako niste u financijskoj mogućnosti kupovati nove stvari, improvizirajte. Razapnite i učvrstite običnu bijelu plahtu preko otvora balkona ili prozora najizloženijih Sunčevim zrakama. Sličan trik može pomoći ako već imate suncobran koji je od groznog plastičnog materijala ili tendu koja je pretamna. Također iskoristite pamučnu plahtu tako da prekrijete suncobran ili tendu i uživajte u novoj dimenziji hlađenja. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:29