Omiljeni hobi naših baka opet je in

Naučite isplesti kapu, šal, rukavice i čarape uz YouTube

 

Vuna i pletene deke, džemperi, kape i šalovi... Sve ove stvari potrebne su vam da biste postigli popularni hygge ugođaj, odnosno dansku filozofija stila i načina života kojoj su osnova udobnost i uživanje. A da bi baš sve bilo po vašem guštu, bilo bi najbolje da u ruke uzmete igle za pletenje ili heklanje, klupko vune, pustite mašti na volju i izradite točno onakvo pletivo kakvo ste oduvijek željeli.

Ako nikad niste ovladali ovim starim tehnikama, ne brinite se jer vam u učenju može pomoći moderna tehnologija.

Naime, Marija Bašić s bratom uređuje portal i YouTube kanal pletenje.net namijenjen svima koji žele naučiti plesti i heklati, kao i onima koji žele proširiti svoje znanje, ali i pronaći inspiraciju u ponuđenim uzorcima i predmetima za izradu.

- Još u djetinjstvu plela sam i heklala uz svoju baku. Ona mi je prenijela ljubav prema toj divnoj vještini. Svoje znanje nadopunila sam raznim videotutorialima, a iznimno zadovoljstvo predstavlja mi proučavanje starih časopisa i knjiga koje je nekad imala svaka domaćica, a sada ih pronalazim u antikvarijatima - pojašnjava ova 39-godišnjakinja rodom iz Slavonije koja trenutačno živi u Rijeci.


Kako ističe, pletenje i heklanje jako pomažu u relaksaciji, a uz to je moguće izraditi razne odjevne predmete poput kapa, šalova, rukavica, haljina ili čarapa, kao i igračke od pamučnog konca, nakit, poklone u obliku grijača za šalice, omote za rokovnike, privjeske, svijećnjake te ostale dekoracije za dom.

- Nakon što sam uvidjela opuštajući i relaksirajući učinak pletenja i heklanja te praktičnu primjenu u svakodnevnom životu, jednostavno sam odlučila da moram i druge upoznati s tim te sam pokrenula portal i YouTube kanal. Početna ideja je bila relaksacija, ali stalni upiti i porast gledanja naveo nas je i na složenije projekte - kaže Marija.


Portal i YouTube kanal pletenje.net su priručnici za heklanje i pletenje, gdje posjetitelji mogu pronaći sve što je potrebno početniku odnosno osnovne tehnike, razne uzorke i mustre s uputama kako ih napraviti te izradu jednostavnijih predmeta po koracima. Oni koji žele naučiti više mogu vidjeti kako se plete u krug sa setom od pet igala, kako se koristi dodatni pribor, kako se dodaju ili oduzimaju očice, na koji način plesti u krug, kako se radi peta na čarapi...

Za svladavanje tehnike heklanja i pletenja potrebno je imati samo dobru volju, a početnicima bih preporučila izradu jednostavnog šala, trake za glavu ili pak futrolice za mobitel. Također je veoma praktično i zanimljivo izrađivati probne uzorke za vježbu od vune u raznim bojama pa ih poslije spojiti u patchwork dekicu ili šal. Za početak možete koristiti vunu koju ste dobili paranjem nekog starog predmeta - savjetuje Marija.

Nakon što ovladate tehnikom izrade pravih i krivih očica koje su osnovne mustre, njihovom kombinacijom moći ćete izrađivati brojne uzorke. Najpoznatiji bodovi koji se rade kombinacijom pravih i krivih očica su glatki, rebrasti, rižin i bod podvezice. Nakon što naučite raditi pomoćnom iglom, moći ćete praviti razne pletenice. Uzorke možete stvarati sami, ali i koristiti već ponuđene na portalima i u knjigama.

Koji vam je pribor potreban?

Osnovni pribor u pletenju su vuna i igle za pletenje. Za heklanje trebate kukicu za heklanje te vunu ili konac, ovisno o tome što izrađujete. Kao dodatni pribor za obje vještine potrebne su vam škarice za odrezati nit, kao i igla s debelom ušicom kako biste mogli spojiti pojedine dijelove. Ovim priborom možete izrađivati kompletne predmete od početka do kraja.

Pribor se kupuje u specijaliziranim trgovinama ili robnim kućama kao što su Klupko (Zaprešićka 2, Zaprešić, Westgate shopping city), Bagatin-trade d.o.o. (Županijska 13 b, Osijek ili Glagoljaška 10, Vinkovci), Šivanol promet d.o.o. (Medarska 69, Zagreb),

Robna kuća Nama (Ilica 6 i Nemčićeva 1-3, Zagreb) te web-shop www.obrt-iglaikukica.hr.

Foto: We Are Knitters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:13