DOBRO JE ZNATI

Ne bacajte koru lubenice, ima niz zdravstvenih i drugih koristi

 /SHUTTERSTOCK

Lubenica je kraljica ljeta, osvježavajuće i sočno, mogima omiljeno voće - koje je ustvari povrće. No, ovom prilikom nećemo ulaziti u stoljetne debate o razlikovanju voća i povrća, nego ćemo se pozabaviti zanimljivim načinima kako iskoristiti koru lubenice.

Jeste li znali da se kora lubenice koristila još od antičkog doma, ali je s vremenom, u konzumerskom društvu, pala u zaborav? Ipak, s porastom svijesti o održivosti i nastojanju da se što više otpada iskoristi u druge svrhe, počela je ponovno uživati svoju staru slavu. Znači, umjesto da ju bacite u biootpad pročitajte za što sve može koristiti kora lubenice!

image
/SHUTTERSTOCK

Kora lubenice bogata je hranjivim tvarima poput magnezija i kalija, vlaknima i prirodnim aminokiselinama, što znači da pomaže u kontroli kolesterola, u usporavanju apsorpcije šećera u crijevima, u snižavanju krvnog tlaka kod odraslih osoba s hipertenzijom...

Bijeli i zeleni dijelovi lubenice mogu se koristiti za smoothie, mogu se nasjeckati i u salate, od njih se može pripremiti džem... Kora lubenice prepuna je i dobrobiti za kožu. Nakon što ju nasjeckajte i usitnite u blenderu, smjesu možete koristiti poput kreme za hranjenje kože, uklanjanje viška ulja s površine kože, ublažavanje crvenila na koži ili bolova kod opeklina od sunca...

Također, kora lubenice može se koristiti i kao prirodni kompost za gnojidbu biljaka, kao hrana za domaće životinje poput zečeva, svinja ili kokoši.

Naravno, u svakom navedenom slučaju poželjno je koristiti organski uzgojenu lubenicu, ne tretiranu herbicidima ili pesticidima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2023 20:37