IMA ANTIMIKROBNI UČINAK

Ne bacajte koru od jabuke. Može biti korisna u domu za niz različitih namjena

 /SHUTTERSTOCK
Jedna od najstarijih upotreba kore jabuke odnosi se na mogućnost čišćenja i posvjetljivanja aluminijskih predmeta

Imate li naviku guliti i baciti koru jabuke? Ako da, radite veliku grešku. Naime, kore su vrlo korisne za tisuću različitih namjena: ne samo za neke kućanske poslove, već i za smišljanje nekih zanimljivih recepata. Kore jabuke bogate su proteinima i vlaknima i mogu biti svojevrsni "as iz rukava" u domu. Pogledajte kako.

image
/SHUTTERSTOCK

Kore jabuke: kako očistiti aluminijske predmete

Jedna od najstarijih upotreba kore jabuke odnosi se na mogućnost čišćenja i posvjetljivanja aluminijskih predmeta. U lonac stavite kore od jabuka koje imate pri ruci zajedno s vodom; u ovom trenutku uronite posuđe ili općenito aluminijske predmete koje planiramo čistiti. Sve stavite na vrlo laganu vatru pustite da se grije pola sata. Na kraju cijelog postupka pustite da se posuđe osuši i primijetite kako je kiselina iz kore jabuke odradila svoje i sve se zasjajilo.

Kućni dezodorans

Još jedna posebna upotreba koju možemo iskoristiti od kore jabuke je ona koja se odnosi na mirise u domu. Bit će dovoljno, u ovom slučaju, osušiti nekoliko kora na suncu; nakon toga ih trebate staviti u platnenu vrećicu i dodati im cimet. Na taj način ćemo dobiti odličan kućni dezodorans, pogodan i za ormare i komode.

image
/SHUTTERSTOCK

Sredstvo za čišćenje od kore jabuke

Jeste li ikada zamislili da možete napraviti deterdžent od kore jabuke? Ne šalimo se. Ako primijetite, mnogi proizvodi koje koristite za čišćenje doma i kupujete u supermarketu ili drugim trgovinama sadrže ocat. Među najčešće korištenim je jabučni ocat. Ovo je proizvod koji ima antimikrobni učinak utvrđen znanstvenim istraživanjima i čak se bori protiv bakterija kao što su Escherichia coli i Candida. Da biste napravili ovo domaće sredstvo za čišćenje, jednostavno ćete morati pomiješati kore jabuke s malo šećera i vode.

Na kraju postupka dobivenu tekućinu procijedite i do tri četvrtine napunite hermetički zatvorenu staklenku. Zatvorite papirnatim ručnicima i gumicom i spremite na prilično toplo mjesto, ali daleko od svjetlosti, najmanje tri tjedna. Ne zaboravite, međutim, promiješati ga svaki dan.

Bit će spreman taman kada se jasno osjeti prilično intenzivan miris octa. Ne zaboravite da govorimo o proizvodu za dezinfekciju, odmašćivanje koji se čak može koristiti za uklanjanje kamenca i čišćenje uređaja kao što je pećnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:12