Bole vas leđa?

Ne krivite posao! Sofa s koje gledate TV može biti uzrok, ako niste obratiti pozornost na ovo

Unsplash
 Jonas Leupe
Lijepe, praktične, udobne i kvalitetne. Kako ne biste pali samo na izgled, donosimo na što obratiti pozornost

Proljeće donosi želju za stvaranjem udobnog i lijepog doma, onog u kojem nas nakon napornog dana čeka idealna sofa za opuštanjeI dok je svaki komad namještaja u stanu itekako važan, sofa zasigurno zauzima mjesto u samom vrhu. Važno nam je da izgleda moderno, no opet i svevremeno - financijski gledano, nije nam u cilju prečesto je mijenjati...

Jednako tako, važna nam je i udobnost jer ipak na njoj provodimo (ili makar želimo provoditi) što više slobodnih trenutaka u svojem domu. Od takvih trenutaka, pak, priželjkuje se maksimalno zadovoljstvo, ugoda i, prije svega, opuštenost. Međutim, kako ne bismo “na prvu” nepromišljeno “pali” na sofe koje nam nude saloni namještaja ili, pak, online trgovine, uzmite u obzir da postoje doslovno opipljivi kriteriji koje biste trebali imati na umu želite li sebi i svojoj obitelji priuštiti idealan kutak za odmor i druženje.

image
GREAT STOCK!/LIVING4MEDIA

TKANINA

Postoji li išta gore od kauča koji “pika” i neugodan je za golu kožu? Ako presvlaka djeluje previše neprirodno i stvara nelagodan osjećaj, nemojte si dopustiti da prevlada dizajn koji vas osvaja. Prilikom razgledavanja sofe prijeđite dlanom po svim njezinim dijelovima i u svim smjerovima. Također, razmislite o perivosti tkanine. I dok pliš izgleda izuzetno trendi, morate biti svjesni da je održavanje plišanog i baršunastog trosjeda poprilično izazovno. Jednako vrijedi i za sofe zahvalnijih tkanina, ali svijetlih boja - nemojte zaboraviti da će se na kauču odvijati život. Djeca će poželjeti baš ovdje pojesti sladoled, pas će radosno skočiti kako bi vas pozdravio nakon ulaska u stan na kišni dan. Svakako je plus pronaći sofu čije se navlake skidaju i peru u perilici rublja. Zaključak - ugodan i higijenski praktičan materijal je must-have!

image
iStock

DUBINA SJEDALA

Svatko od nas ima svoje ideje o tome koliko bi mu sofa trebala biti duboka, no stručnjaci predlažu da će pravilno sjedenje bez dodatnih jastuka osigurati dubina kauča od 80 cm, dok oni dublji, od 90 ili 100 cm dubine, zahtijevaju potporu dodatnih jastučića kako ne biste cijelo vrijeme bili u poluležećem položaju. Izležavanje i lješkarenje na sofi je sasvim OK navika i itekako je volimo, ali imajte na umu situacije u kojima ste, primjerice, gostima poslužili piće i grickalice na stoliću - poželjnije je imati naslon na razumnoj udaljenosti.

image
SHUTTERSTOCK

VISINA SJEDALA

Interijerska moda u posljednje vrijeme nalaže poprilično niske sofe, no i po ovom pitanju trebali biste više obzira polagati na udobnost, a manje na estetiku - tijelo će vam biti zahvalno. Isprobavajući kauč obratite pozornost na to odgovara li visini i konstituciji vaših ukućana. Sjedate li na njega prirodno i dotiču li vam stopala pod baš onako kako bi trebala, ne opterećujući vaše tijelo i sam osjećaj udobnosti? Dosežu li vam koljena prsa? Sve su to pitanja na koja isprobavanje sofe mora odgovoriti. Zapamtite da sjedanje i ustajanje sa sofe mora biti potpuno prirodan i nezahtjevan potez za sve koji će ga koristiti i na njemu učestalo provoditi vrijeme.

image
ZOUEV, TANYA/LIVING4MEDIA

OPTIMALNA TVRDOĆA

Ova stavka doista ovisi o osobnim preferencijama kupca. Nemojte se sramiti isprobati izloženi kauč u raznim pozicijama. Sjednite, lezite, sklupčajte se i obratite pozornost na to koliko i kakve potpore kauč daje vašem tijelu u određenim pozicijama. Idealna sofa trebala bi biti meka, no ipak s dovoljno anatomske potpore koja tijelu pruža ugodan i stabilan osjećaj.

image
VIEW PICTURES/LIVING4MEDIA

VISINA I ŠIRINA RUKOHVATA

Ova točka osobito se odnosi na naslonjače, no primjenjiva je i na dvosjede i trosjede. Sjeda li vaša ruka prirodno na rukohvat? Je li on na optimalnoj visini i odgovara li vam njegova širina pitanja su na koja želite pozitivan odgovor kako biste tijelu priuštili maksimalnu opuštenost.

image
iStock

VISINA NASLONA

Ima li išta gore od dvosjeda/trosjeda čiji naslon ne doseže ni polovicu leđa? I dok su sofe takvog dizajna najčešće vrlo lijepe i oku ugodne, rijetko su udobne. Komadi niskog naslona često su odlična rješenja u raznim čekaonicama, salonima za ljepotu ili, pak, TV studijima, ali ne i u domu u kojem se odvija klasičan obiteljski život.

image
JAMES STOKES/LIVING4MEDIA

ODVOJIVI JASTUCI

Kupci se ponekad odluče za kupovinu sofe a da nisu u obzir uzeli mogu li se njezini jastuci odvojiti. Odvajanje jastuka/naslona važna je stavka, kako za stvaranje više prostora poželi li netko prespavati na trosjedu, tako i zbog lakšeg čišćenja i održavanja kauča.

image
HEINZE, WINFRIED/LIVING4MEDIA

MOGUĆNOST SPAVANJA

Trosjedi, dvosjedi i kutne garniture koje su izuzetno primamljive dizajnom vrlo često nemaju mogućnost razvlačenja. Prilikom kupovine razmislite o potrebi za dodatnim ležajem. Imate li u stanu dodatni krevet koji možete ponuditi gostima i članovima obitelji? Jesu li posjeti takvog tipa česti u vašem stanu? To su pitanja na koja morate imati odgovor prilikom kupnje kauča. Ako ste sretnik čiji stan sadrži gostinjsku sobu, ta vas pitanja ne moraju zamarati i možete se fokusirati isključivo na dizajn željene sofe. Ako se, pak, odlučite za onu koja ima sistem razvlačenja, još u salonu isprobajte njezinu udobnost u tom obliku - pojavljuju li se tom prilikom neočekivani prorezi, udubine, šipke koje žuljaju i sl. - takvi detalji itekako utječu na udoban san, što je od neupitne važnosti, ma koliko god rijetko se pruži prilika za stvaranje dodatnog ležaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. veljača 2024 03:56