KOME ZVONO (NE)ZVONI

Ne radi vam zvono na vratima? Evo u čemu je vjerojatno problem i kako ga popraviti

 Unsplash
Zvona na vratima se rijetko kvare jer su povezane na izdržljive sustave, ali ponekad se i to dogodi, a mi znamo u čemu je problem...

Zvono na vratima je sustav koji je čvrsto spojen na kućni električni sustav, a uključuje transformator koji "snižava" napon u kućanstvu za niskonaponsko ožičenje zvona. Transformatori se ne kvare tako često, ali ako do toga dođe, lako ih je zamijeniti. Međutim, budući da su tako pouzdani, dobra je ideja testirati stari transformator kako biste potvrdili da se doista pokvario prije nego što ga zamijenite. To zahtijeva multimetar i traje samo nekoliko sekundi. Zapravo, najteži dio zamjene transformatora može biti pronaći ga, budući da su oni često skriveni na tavanima ili u podrumima.

image
Unsplash

Što radi transformator zvona na vratima

Standardni napon u kućanstvu je 120 volti. Sustav zvona na vratima dobiva struju iz standardnog kruga kućanstva, ali obično radi na samo 10 do 24 volta. Uređaj koji to omogućuje je transformator. Električni transformatori koriste dvije zavojnice žice i elektromagnetsku indukciju za podizanje ili smanjenje napona u krugu. U slučaju transformatora zvona na vratima, napon od 120 volti u krugu kućanstva se smanjuje na 10 do 24 volta (ovisno o nazivnom naponu transformatora) za napajanje jedinice zvona i gumba za zvono na vratima.

Transformator se obično montira na vanjsku stranu električne razvodne kutije i uključuje žičane vodove koji se spajaju na žice kruga unutar kutije. One su poznate kao žice za linijski napon i nose 120 volti. Na prednjoj strani transformatora nalaze se dvije vijčane stezaljke za spajanje dvije niskonaponske žice za sustav zvona. Budući da ovi terminali nose samo nizak napon, mogu se izložiti bez opasnosti od ozbiljnog strujnog udara.

image

Transformator zvona

Newhouse Hardware/Home Depot

Pronalaženje i testiranje transformatora zvona na vratima

Da biste locirali transformator zvona na vratima, počnite od električne servisne ploče ili kutije prekidača. Može postojati metalna razvodna kutija (s priključenim transformatorom) montirana na samu kutiju ili na zid u blizini ploče. Ako ne, potražite transformatorsku razvodnu kutiju u svojoj garaži, tavanu, podrumu. Osim transformatorske kutije, pripazite na dvije tanke niskonaponske žice - ako pronađete te žice, njihovo praćenje može vas odvesti natrag do transformatora koji se nalazi na jednom kraju žica. Razvodne kutije transformatora mogu se montirati na bočne strane zidnih nosača, stropnih ili podnih greda ili potkrovlja.

Nakon što pronađete transformator, provjerite je li to pravi transformator - vaša kuća ih može imati nekoliko. Većina kuća ima transformator za termostat koji upravlja sustavom grijanja i hlađenja (HVAC). HVAC transformator se obično nalazi na peći ili u blizini peći (ili druge opreme za grijanje) ili između peći i termostata; nije vjerojatno da će biti na tavanu, na primjer. Provjerite ocjenu otisnutu na vanjskoj strani transformatora: transformatori zvona obično imaju 24 volta ili manje. Sve što je više označava HVAC transformator, iako oni također mogu biti 24 volta ili manje. Drugi način provjere je pogledati niskonaponske žice spojene na transformator. Ako se ne poklapaju sa žicama koje dolaze u jedinicu zvona ili gumbu zvona na vratima (morate ukloniti poklopac jedinice zvona ili gumb da biste provjerili), imate pogrešan transformator.

image

Multimetar

Unsplash

Da biste testirali svoj transformator zvona na kvar, postavite multimetar da testira izmjenični napon (VAC) do najmanje 24 volta. Dotaknite sonde testera na niskonaponske vijčane stezaljke na prednjoj strani transformatora, dodirujući jednu sondu na svaki terminal. Ako se ispitivani napon razlikuje od nazivnog napona transformatora za više od 2 volta, transformator se pokvario. Ako je ispitni napon unutar 2 volta od nazivnog, zvono na vratima ima problem negdje drugdje u krugu; provjerite tipku za zvono na vratima, zvučnu jedinicu i niskonaponsko ožičenje.

Kako zamijeniti transformator zvona na vratima

Iako samo zvono na vratima radi na niskom naponu za koji je malo vjerojatno da će vas šokirati, zamjena transformatora uključuje rad sa žicama linijskog napona. Provjerite jeste li razumjeli kako isključiti struju u krugu koji kontrolira transformator prije nego što pokušate s ovim popravkom. Ako niste sigurni u svoje vještine, nazovite električara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 09:37