Opasnosti iz klima-uređaja

Ne treba vam majstor, očistite klimu sami u sedam jednostavnih koraka

Iz nečistih klima prijete opasne bolesti. Servis i čišćenje su obavezani!

Bakterije, mikroorganizmi, pa i atipična upala pluća poznata kao legionarska bolest samo su neke od opasnosti koje vrebaju iz klima-uređaja.

Klime su već uvelike u pogonu, pa nije zgorega podsjetiti na to da redovito servisiranje klime nije nužno samo da bi nas uređaj što dulje služio, nego prije svega radi vlastita zdravlja jer neredovito održavanje ovih uređaja može biti “okidač” za razvoj bolesti.

- Naslage nečistoće i masnoće nakupljaju se na filteru, kojeg nakon što se skine treba odmastiti i dezinficirati, a danas postoje sredstva koja će odmastiti filtere na kojima se već napravio ‘film’ od višegodišnjeg onečišćenja uređaja - doznajemo od servisera klima-uređaja u Škalac instalacijama iz Luga Samoborskog. Unatoč redovitom servisiranju klima-uređaja, na plastičnim se dijelovima unutrašnjosti nakupljaju nečistoće i prašine pa ih je potrebno skinuti, obrisati, očistiti filtere i vratili poklopac klima-uređaja na mjesto.

Ako je sve ispravno, redoviti servis klime gotov je za najviše pola sata. Klime u stambenim i poslovnim prostorima dovoljno je servisirati jednom godišnje, pa čak i ondje gdje se kuha, ali kad je riječ o restoranima i ugostiteljskim objektima, klime treba čistiti i dva do tri puta godišnje - kažu nam serviseri.

Osim za razvoj legionele, klima-uređaji idealno su mjesto i za razvoj drugih bakterija i plijesni pa je i to jedan od razloga zašto je nužno redovito servisiranje klima-uređaja. Neredovito održavanje može im smanjiti vijek trajanja, kao i učinak klimatizacije. Začepljeni filteri blokiraju protok zraka i smanjuju učinkovitost, a spriječenošću normalnog protoka zraka kroz filter prljavština se izravno prenosi do izmjenjivača topline i smanjuje se kapacitet apsorpcije topline.

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 08:05