Žurba ili ne

Ne volimo iznenađenja, ali... Slučajno obojanu robu možete jednostavno spasiti na ovaj način

Unsplash

 Engin Akyurt
Ako vam nikada u perilici rublja zajedno s bijelom robom nije slučajno završio neki komad u boji, svaka čast, ne čujemo to svaki dan

Međutim, ljudi smo i griješimo. Posebno kada u velikoj žurbi odvajamo šarenu robu od bijele. Nekoliko sati poslije požalimo jer iz perilice dobijemo rozu, plavu, zelenu ili sivu robu. Za posteljinu, krpe i ručnike se najčešće tješimo s činjenicom da boja i nije toliko loša, zar ne? Ali što ako se radi o omiljenoj bijeloj majici?

Donosimo vam tri rješenja kako da svoju omiljenu majicu vratite u prvobitno stanje.

Važno je da ove savjete primijenite dok je roba još uvijek mokra od pranja. Toplina sunca ili sušilice novu će boju samo učiniti otpornijom na uklanjanje.

PONOVNO PRANJE

Prvo izdvojite komad tkanine koji je uzrokovao bojanje ostale robe. Zatim robu ponovno operite u perilici tako da standardnoj dozi deterdženta za rublje dodate izbjeljivač bez klora. Ako pri ruci nemate izbjeljivač, možete koristiti ocat. Ovisno o intenzitetu boje, pranje biste mogli ponoviti dva puta.

Svakako pripazite na osjetljivost tkanine i pratite upute na odjeći za pranje u perilici kako je ne biste oštetili s previše izbjeljivača.

OSAM SATI NAMAKANJA

Ako niste uspjeli isprati boju ponovljenim pranjem u perilici, uzmite veliku posudu i u nju pomiješajte jednu čašu izbjeljivača s hladnom vodom. Ostavite robu u tome preko noći, ali ne dulje od osam sati.

MARAMICE

Posljednje rješenje su maramice koje možete potražiti u drogerijama, a koje se ubace u perilicu za vrijeme pranja šarenog rublja navodno, kupe svu boju iz vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 12:48