OBNOVA STANICA

Ne volite umjetne preparate? Otkrivamo kako napraviti prirodni stimulator za biljke

 /SHUTTERSTOCK
Bezbroj je načina na koje se može koristiti aloe vera, biljka koja nije nimalo zahtjevna i može se lako uzgajati u kući ili stanu

U narodu je poznato njezino ljekovito djelovanje, a često se koristi za izradu kozmetičkih preparata. No aloe vera, koja pripada porodici ljiljana, može biti korisna i za biljke.

image

Za izradu pripravka koriste se listovi stari najmanje tri godine

/SHUTTERSTOCK

Ona je prirodni stimulator za njih, jača im imunitet i potiče obnovu stanica. Koristi se za potapanje sjemena, reznica, lukovica i zrna. Važno je znati da se pripravak radi od listova starih najmanje tri godine, a što su stariji, to su bolji.

Pripravak se radi na sljedeći način: potrebno je odrezati dva-tri lista i ostaviti ih u hladnjaku preko noći. Ujutro se lišće zgnječi, a žlica te mase se tavi u staklenu teglu i prelije čašom vode. Narednih šest dana teglu treba držati na tamnom i hladnom mjestu. Zatim je razrijediti s četiri litre prokuhane vode i dobro promiješati, nakon čega je pripravak spreman za upotrebu.

image

Aloe vera pripada porodici ljiljana

/SHUTTERSTOCK

Od aloe vere može se također napraviti učinkovit insekticid i fungicid. Uzme se 150 grama listova, koji se izgnječe u staklenoj posudi i preliju s jednom litrom vode. Sve dobro izmiješati, poklopiti i ostaviti na tamnom mjestu narednih tjedan dana. Nakon toga otopinu procijediti i dodati joj pet grama sapuna napravljenog od prirodnih sastojaka. Pripravak obavezno koristiti svjež.

Kad je u pitanju korist za ljude, aloe vera je poznata jer uklanja otrove, pomaže kod zarastanja rana i kašlja, ublažava opekotine i ozebline, smiruje reakcije nakon uboda insekata, ublažava strije i ožiljake...

image

Pripravak od aloe vere lako je napraviti kod kuće

/SHUTTERSTOCK

Kod uzgoja kod kuće, na dno tegle je potrebno staviti drenažni sloj, a u supstrat dodati malo aktivnog ugljena. Lako ju je razmnožiti izbojcima i reznicama. Držote je na prozorskoj dasci, ali pripazite na zalijevanje. Aloe vera ne voli puno vode, jer prevelika količina mogu uzrokovati truljene korijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 03:31