PAMETAN IZBOR

Ne znate što biste s božićnom jelkom? Odlučite se za reciklažu. Pogledajte koje su vam opcije

 JADRAN BABIĆ/CROPIX
Istražili smo kako možete izbjeći neugodnu naviku bacanja božićnih jelki u smeće

I nekako uvijek u ovo vrijeme suočimo se s istim pitanjem, što učiniti s božićnim drvcem? Potrošili ste nekoliko stotina kuna za svoju božićnu jelku koja vam je ukrašavala dom desetak dana i sada se bliži vrijeme da se stvari vrate na staro, ali većina nas uvijek osjeća jedno žaljenje, što zbog vremena koje tako brzo prođe, što zbog toga da tako lijepi ukras nekako uvijek završi u smeću. Ako ste jedni među spomenutima, istražili smo kako možete izbjeći tu neugodnu naviku i tom drvcu omogućiti ponovni život u nekom drugom obliku. Evo što možete napraviti s jelkama kad fešta završi.

1. DRUGI ŽIVOT

Odstranite grane i iglice i iskoristite stablo jele kao držač za vaše biljke koji će im omogućiti bolji rast i stabilnost.

image
ALAMY

2. ZAŠTITITE DRUGE BILJKE

Grane koje ste prethodno odstranili položite na zemlju oko vanjskih biljaka ili u svom vrtu, ako ga posjedujte, tako da biste ih zaštitili od mraza.

image
ALAMY

3. SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE

Pomoću božićne jelke izradite stanište za divlje životinje u svome vrtu. Odstranite grane i položite ih negdje u kut vrta tako da se za vrijeme hladnoće, kiše ili vjetra tu mogu skriti mali ježići.

image
ALAMY

4. HRANILICE ZA PTICE

Postavite jelku negdje u vrtu, dno stabla dobro ukopajte u zemlju tako da bude stabilno, a na grane postavite razne hranilice za ptice. Tako ćete ujedno steći i nove raspjevane prijatelje.

image
ALAMY

5. DRVO ZA POTPALU

Vjerujemo da ovaj dio nije nikome novi. Isijecite jelku na manje komade i ostavite da se osuši, a potom ju možete iskoristiti za za potpalu vatre za prvi proljetni roštilj.

image
NOT ON THE HIGH STREET

6. NAPRAVITE MALČ

Ako posjedujete drobilicu za drva, ubacite svoju staru jelku unutra i napravite malč. Jednom gotov, malč postavite oko svojih biljaka tako da ih zaštitite, a ujedno i poboljšate kvalitetu tla na kojem se nalaze.

image
ALAMY

7. POSADI PONOVO

Ovu godinu ste se odlučili na živu jelku u posudi? Dobro za vas, a i za nju. Kad dođe vrijeme presadite ju u svoj vrt, a dogodine ju opet vratite za božićno slavlje. Super ideja za vaš džep, a i za okoliš.

image
ALAMY

8. RECIKLIRAJ

Raspitajte se postoji li u blizini vašeg doma netko tko se bavi reciklažom drva i jednostavno ga odnesite tamo ili saznajte nudi li se opcija prikupljanja jelki na vašoj adresi i olakšajte si put i izbjegnite dodatnu gnjavažu.

image
JADRAN BABIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:06