Savjet profesionalke

Neka bijelo rublje bude bijelo s ovim sastojkom bez izbjeljivača i plavila prema Marthi Stewart

 ALEKSANDRA IAROSH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, MONKEYBUSINESSIMAGES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jake kemikalije jednostavno nisu potrebne za flekavo bijelo rublje, prljavu odjeću, ručnike ili čak posteljinu

Nema ništa gore nego pronaći mrlju na bijeloj odjeći ili primijetiti da siva nijansa preuzima vašu posteljinu, pa se može činiti da nema druge nego posegnuti za jakim proizvodima poput izbjeljivača. Međutim, prema Marthi Stewart, boju možete lako oživjeti bez ičega. Objasnila je da je tajna dobivanja najsjajnijeg bijelog rublja u tome da temperatura vode bude ispravna kada perete rublje, a ne odabir grubih formula za čišćenje.

Čak i najmanje mrlje mogu uništiti bijele predmete bez obzira na to koliko svijetle ili tamne izgledale, no korištenje pogrešnih formula za njihovo čišćenje često može pogoršati situaciju.

image
GLEBCHIK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dok su soda bikarbona, bijeli ocat, pa čak i deterdžent za posuđe obično sastojci za „uradi sam“ uklanjanje mrlja, nisu uvijek učinkoviti na uljima i pigmentiranim mrljama.

Ali kada pere vlastito rublje, američka poslovna žena Martha Stewart kune se u čišćenje bijelog rublja korištenjem viših temperatura umjesto jačih kemikalija.

Objasnila je da sve dok koristite ultra toplu vodu, možete potpuno preskočiti druge sastojke.

Prije nego svoje bijelo rublje stavite na ciklus pranja od 60 C, važno je odvojiti rublje u nekoliko različitih hrpa.

Prema Marthi, to treba učiniti na temelju uputa za pranje na svakom odjevnom predmetu. Rekla je:

"Iako je važno obratiti pozornost na etiketu, znajte da možete apsolutno sve bijele stvari prati kod kuće, sve dok su tkanine od 98 do 100 posto pamuka.

image
ALEKSANDRA IAROSH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nakon što su vaši odjevni predmeti odvojeni u hrpe za pranje u stroju i pranje na ruke, trebali biste odvojiti bijelo od svih obojenih predmeta. Martha je objasnio da bijelo rublje za dugotrajnost "nikada ne treba prati sa šarenom odjećom" jer to može dovesti do prijenosa boje.

Za tkanine koje se mogu prati u perilici, Martha preporučuje korištenje vode "toliko vruće koliko tkanina može podnijeti".

Napomenula je da u ovom slučaju možete potpuno preskočiti sredstva za izbjeljivanje jer će "vruća voda obaviti posao". Međutim, primijetila je da ako morate koristiti izbjeljivač, trebali biste koristiti samo formule na bazi kisika.

Martha je objasnila da su nježnije od onih s klorom koje mogu oslabiti tkaninu, dodajući: "Obavezno nanesite izbjeljivač i deterdžent istovremeno za najbolje rezultate."

Za tvrdokorne mrlje poput onih uzrokovanih umacima ili crnim vinima otopina na bazi kisika također može biti korisna za čišćenje.

image
MONKEYBUSINESSIMAGES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako uopće niste oduševljeni korištenjem kemikalija, ali ne možete ukloniti mrlju od krvi ili dubok trag crnog vina, postoji još jedna opcija koju možete isprobati. Prema Marthi, "tajna" uklanjanja malih mrlja je u nanošenju octa na mrlju kapaljkom za oči, prije nego što je isperete blagim sredstvom za pranje posuđa. Ovo najbolje djeluje na svježim mrljama koje zatim možete oprati u ciklusu pranja s vrućom vodom kako biste uklonili sav višak.

Kada perete rublje ručno, temperatura vode je jednako važna - ako ne i više kada je u pitanju posvjetljivanje zaprljanog bijelog rublja.

Ako imate izbor između korištenja vruće ili hladne vode za pranje mrlja, topla voda će u mnogim slučajevima najbolje funkcionirati. To je zato što vruća voda ne samo da pomaže u aktiviranju vašeg deterdženta (i učinkovitija je u temeljitom rastvaranju deterdženta u prahu), već također djeluje na dezinfekciju vaše odjeće, čineći je čistom i svježom.

Iako neke mrlje mogu zahtijevati više od jednog ručnog pranja ili namakanja da bi se potpuno otopile, vruće pranje bi trebalo poslužiti kada su u pitanju mrlje na bazi vode, čokolade, kave, vina i tragovi na bazi ulja.

Dok krv, mrlje od bobičastog voća i umaci bolje reagiraju na hladniju vodu kada su svježi, što se smatra temperaturom od oko 30C. Preporučuje se da temperaturu perilice rublja ne postavljate niže od ove, jer hladnija voda može utjecati na učinkovitost vašeg deterdženta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 02:34