SPRIJEČITE GA

Neka Smrdljivi martin nikad više ne pusti svoj neugodni smrad u vašem domu

 /SHUTTERSTOCK
Smrdiljivi martin ne smrdi stalno. Jedini put kada ćete ga namirisati je kada se osjeća ugroženo ili doživi preranu smrt tako što ga zgnječite

Smrdiljivi Martin je neprijatelji vrijedan uzrujavanja - bilo da padne sa stropa, šeta negdje u blizini vas ili ostavi svoj oštar miris.

Zašto Smdljivi martin smrdi?

Smrdiljivi martin ne smrdi stalno. Jedini put kada ćete ga namirisati je kada se osjeća ugroženo ili doživi preranu smrt tako što ga zgnječite. Taj oštar miris dio je njihove obrane od grabežljivaca, poput ptica i ljudi. Smrdljiva kemikalija dolazi iz žlijezde u njihovom abdomenu, a neke vrste smrdljivih stjenica mogu raspršiti kemikaliju nekoliko centimetara.

Grize li Smrdljivi martin?

Ovaj insekt ima usne dijelove koji mogu probiti kožu i sisati krv, ali ne kod ljudi. Malo je vjerojatno da će ugristi i ne šire bolest niti uzrokuju strukturna oštećenja, ali mogu uzeti danak u vašem dvorištu. Probijaju i isisavaju sok iz lišća, stabljike i korijena biljaka, uključujući i one lijepe ukrasne grmove. Oni su također stvarna prijetnja uzgajivačima zbog štete koju uzrokuju usjevima, posebice plodovima iz voćnjaka.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako se riješiti Smrdljivog martina?

Znamo da ih samo želite zgnječiti i završiti s njima, ali nemojte jer ćete odmah zažaliti. Kad ih se uznemiri ili zgnječi, ovi insekti imaju tendenciju ispuštati neugodan miris koji se može zadržati satima. Izvucite usisavač i umjesto toga ih usisajte. Ispraznite vrećicu ili posudu u smeće i stavite je vani.

Zapečatite ulazne točke

Smrdljivi martin je dovoljno velik da ga možete uočiti kako gmiže u vašem domu, ali je još uvijek dovoljno mali da se ušulja u vašu kuću. Tipične ulazne točke uključuju oko okvira vrata i prozora, rubove sporednih kolosijeka i ventilacijske otvore. Za brtvljenje pukotina koristite kvalitetan silikon ili silikonsko-lateks brtvilo. Ne zaboravite provjeriti i mreže na prozorima i vratima kada smišljate kako se riješiti buba.

Ugasite svjetla

Ako možete vidjeti dnevnu svjetlost kroz pukotine oko vrata, vidjet će ih i smrdljive bube - kao otvorenu pozivnicu. Dakle, kako se riješiti buba? Vanjska svjetla noću privlače bube poput neonskih reklama, pa se preporučuje da vanjsku rasvjetu svedete na minimum.

image
/SHUTTERSTOCK

Osigurajte perimetar svoje kuće

Pukotine u temeljima laka su pristupna točka za mnoge štetočine. Pregledajte ima li pukotina i zatvorite ih. Pažljivije pogledajte sve izložene vodovodne instalacije i zatvorite manje procjepe kredom, a za veće procjepe upotrijebite čeličnu vunu.

Očistite dvorište

Smrdljivi martin voli sunčanu stranu, ali se također nakupljaju u lišću i jestivom otpadu ispred vaših stražnjih vrata. Pograbljajte sve ostatke u blizini kuće kako biste ih im onemogućili da ne ulete unutra—posebno kada temperature počnu padati i traže topla mjesta gdje će se sakriti preko zime.

Provjerite ove stavke prije nego uđete u dom

Pazite na smrdljive bube koje pokušavaju ući u vaš dom. Mogu putovati na bilo čemu poput torbi, igračaka ili vrtnih rukavica i odlučiti ostati unutra. Ili ako donosite ukrasne predmete za trijem ili terasu ili ih skladištite, provjerite i njih prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 22:59