MOŽE SE...

Nekoliko sitnica koje će smanjiti račun za električnu energiju kada vani ugrije

 Unsplash
Najbolje je proaktivno provjeravati svoje sustave barem dva puta godišnje - u proljeće i onda ponovno u jesen

Neprestani rad klima uređaja trenutno može izgledati kao dobra ideja, ali će biti puno manje zanimljiva kada dođe račun za električnu energiju. Jednostavne akcije poboljšanja doma mogu vam pomoći da pobijedite vrućinu i visoke troškove.

Za početak najbolje je proaktivno provjeravati svoje sustave barem dva puta godišnje - u proljeće prije nego što dođe ljeto i onda ponovno u jesen. Ako ste propustili provjeru klima uređaja, još uvijek možete vidjeti radi li ispravno. Obratite pozornost na stvari poput čudnih zvukova ili problema s termostatom. Ne škrtarite na pozivu stručnjaka — to vam dugoročno može uštedjeti stotine kuna.

U nastavku je nekoliko jednostavnih strategija koje vas neće natjerati da se znojite i zbog plaćanja visokih računa za energiju.

image
Unsplash

1. Promijenite filtre zraka

Promjena filtara zraka prije najtoplijih dana u godini je ključna. To je jedna od najvažnijih i najlakših stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom klimatizacijskom uređaju da radi učinkovitije. Ova jednostavna preventivna mjera traje samo nekoliko minuta, ali pomaže osigurati da vaš sustav radi učinkovito i štedi vam novac. Zamjena ili čišćenje filtera svakih 30 do 90 dana može vam uštedjeti do 15% na vašem mjesečnom računu za energiju. Filtre je moguće očistiti i usisavačem ili isperite filtar i ostavite da se osuši na zraku.

image
Unsplash

2. Očistite klima uređaj

Provjerite je li vaš klima uređaj u vrhunskom stanju tako što ćete povremeno provjeravati jesu li ulazni i odvodni otvori ventilatora slobodni. Također, provjerite jesu li lopatice ventilatora čiste od nakupljene prašine i prljavštine.

3. Provjerite prozore

I obnovite ih ako je potrebno. Novi prozori s poboljšanom tehnologijom ne samo da utječu na izgled kuće, već također pružaju jednu od najboljih ušteda energije koja se može postići u starijoj kući. Ako je nabava novih prozora izvan vašeg proračuna, uložite u sjenila, solarne zaslone ili zatamnjenje prozora okrenutih prema jugu kako biste smanjili toplinsko zračenje.

4. Sprijateljite se s ventilatorima

Vaš klima uređaj je odličan, ali možda previđate korištenje ventilatora. Kupnja ventilatora na stalku ili stropnih ventilatora mala je investicija koja može smanjiti vaše troškove energije. Upotreba ventilatora za hlađenje vašeg doma znači da možete smanjiti temperaturu u prostoriji za 4 stupnja. Ne zaboravite isključiti ventilatore kada niste u prostoriji, budući da je "efekt hladnoće vjetra" za ljude, a ne za sam prostor.

image
Unsplash

5. Kupujte bolje žarulje

Uskočite u LED vlak. Žarulje sa žarnom niti, halogene i fluorescentne žarulje ne samo da troše više energije nego LED, već mogu biti i značajan izvor topline tijekom toplijih mjeseci. Dodavanjem prekidača za detekciju pokreta, svjetla ne ostaju upaljena dulje vrijeme kada se ne koriste. Također možete kupiti pametne žarulje s omogućenom Wi-Fi mrežom, koje možete postaviti prema rasporedu i uključivati ​​i isključivati ​​putem glasovne kontrole.

image
Unsplash

6. Dodajte vrata

Mnoge kuće izgrađene u posljednjih 20 godina imaju otvoren koncept s nekoliko vrata u stambenim prostorima. Postavljanje unutarnjih vrata za zatvaranje prostora može pomoći da se upravljanje temperaturom u tim područjima može održavati na temelju individualnih potreba. Osim toga, možete zatvoriti toplije prostorije koje se zagrijavaju tijekom dana, tako da vaš klima uređaj ne radi prekovremeno kako bi rashladio prostore koji se ne koriste.

7. Zabrtvite vrata i prozore

Održavanje energetske učinkovitosti za vaš dom nije toliko sezonsko koliko nešto što će vratiti vrijednost tijekom cijele godine. Zatvorite sve praznine oko vrata i prozora kako biste uštedjeli čak 10% na svom računu za energiju. Mnogi obično primjećuju hladan propuh oko vrata tijekom zime, a taj će isti propuh vjerojatno koštati još više tijekom ljeta.

8. Operite odjeću u hladnoj vodi

Između plaže, bazena i općeg znojenja, možda ćete morati oprati više rublja. Kako biste zadržali više novaca u svojim džepovima preporučujemo pranje i ispiranje odjeće hladnom vodom. Ako to radite tijekom cijele godine, mogli biste uštedjeti oko 1000 kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:43