da bude kao nova

Nekoliko vrijednih savjeta kako bijelu kuhinju uvijek održati besprijekorno čistom

 Unsplash
Evo koji su najbolji alati, proizvodi i tehnike za održavanje potpuno bijele kuhinje kao prvog dana kada ste je ugradili

Bijeli ormarići, pultovi i zidovi čine svaki prostor velikim i svijetlim - ali, poput bijele odjeće ili bijelog namještaja, također zahtijevaju dosta održavanja. Kao prvo, bijela ima načine da pokaže i najmanju prljavštinu i prašinu, a pogotovo kada je kuhinja u pitanju. Nakon što se odlučite detaljno čistiti svoje bijele površine, može biti teško znati odakle početi. Koji su najbolji alati, proizvodi i tehnike za održavanje potpuno bijele kuhinje kao prvog dana kada ste je ugradili?

Kako bi saznali, poznati portal Apartment Therapy je anketirao nekoliko profesionalnih čistača. Evo što su imali za reći o tome kako potpuno bijelu kuhinju održavati što je moguće čisćom – i što izbjegavati.

image
Unsplash

Uvijek upalite napu kada kuhate

Kada je u pitanju održavanje potpuno bijele kuhinje, prevencija je jedan od najboljih pristupa - puno je lakše održavati stvari čistima ako uopće ne pravite velike nerede. Očito, nije moguće potpuno prestati s kuhanjem, ali možete učiniti svoj dio kako biste spriječili nakupljanje masnoće na elementima i okolnim područjima. Jedan od načina da to učinite? Kevin Geick, menadžer tvrtke za dubinsko čišćenje Bio Recovery, predlaže religiozno uključivanje nape svaki put kada kuhate. Kao bonus, ventilator će upiti mirise kuhanja!

Uključite svoje čarobne spužvice u posao

Iako vaše dubinsko čišćenje i dezinfekcija jako pomažu kada je u pitanju potpuno bijela kuhinja, morat ćete ipak raditi više svakodnevnog održavanja. Još jedan savjet koji Geick često dijeli s vlasnicima potpuno bijelih kuhinja: Držite nekoliko čarobnih spužvica pri ruci za uklanjanje prljavštine, ogrebotina i drugih tragova sa vaših zidova, pultova i ormarića. "Lake su za korištenje i sposobni su za čišćenje mnogih površina", kaže on. "Samo ih pazite da ih koristite nježno, jer teško ribanje njima može oštetiti određene površine."

image
Unsplash

Očistite nakon svakog obroka koji pripremite

Stručnjaci britanske tvrtke za čišćenje Top Cleaners kažu da ako želite svoju bijelu kuhinju održavati čistom, onda je važno da je čistite svaki put kada pripremate obrok (posebno ako kuhate sa sastojcima sklonim mrljama kao što su ulje, rajčica, i životinjske masti). Zašto? Male kapljice hrane mogu sletjeti na vaše ormare i radne ploče i trajno zamrljati bijelu površinu, a ako se mrlje stvrdnu, profesionalni čistač ne može puno pomoći.

Izbjegavajte grube alate za čišćenje

Još jedan jednostavan, ali pametan savjet Top Cleaners: kada perete bijelu kuhinju, preskočite četke s tvrdim dlačicama. Bijela ima tendenciju naglašavanja ogrebotina, pa je najbolje koristiti nježniju četku s mekim vlaknima ili krpu od mikrovlakana kada uklanjate mrlje

image
Unsplash

Za uklanjanje mrlja koristite ocat

Bijeli ocat razrijeđen mlakom vodom, kažu profesionalci iz Top Cleanersa, izvrstan je način za uklanjanje dosadnih mrlja s bijelih površina (i zapamtite, to želite učiniti ubrzo nakon prskanja ili prolijevanja). Ocat je također nevjerojatan za uklanjanje masnoće, pa pokušajte malo staviti u bocu s raspršivačem s jednakim dijelovima vode i upotrijebiti ga za čišćenje pločica ili ormarića. Jedno upozorenje: Ako imate mramorne pultove, nikada ne koristite ocat na njima – umjesto toga, odlučite se za specijalizirani proizvod za čišćenje namijenjen prirodnom kamenu.

Izbjegavajte korištenje obojenih proizvoda

Iako stručnjaci Top Cleaners-a kažu da sapun i tekućina za pranje posuđa mogu biti dobar izbor za čišćenje bijele kuhinje, možda preskočite proizvode koje sadrže boje – umjesto toga, najbolje je koristiti samo bijela ili prozirna otapala. Ovisno o površini, neki obojeni proizvodi mogu uzrokovati vidljive mrlje.

image
Unsplash

Redovito čistite fuge

Ako imate bijelu podlogu s bijelom fugom, važno je da te linije budu čiste.

Alex Varela, generalni direktor Dallas Maidsa, predlaže kombiniranje sode bikarbone, octa i tople vode kako bi se dobila pasta, a zatim je nanesite na žbuku i koristite četkicu za zube za ribanje. Nakon toga obavezno isperite s puno vode. Vaše fuge bi trebale biti kao nove!

Redovito čistite i ispod uređaja

Johnny Pallares, vlasnik tvrtke De La Rosa House Cleaning u Phoenixu, uvijek se pobrine za čišćenje ispod malih uređaja kod klijenata kada radi na potpuno bijelim kuhinjama. Razlog? "Mrvice hrane i prljavština mogu se nakupiti ispod mikrovalnih pećnica i tostera, a izgledaju mnogo gore ako se nakupe u bijeloj kuhinji", kaže on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 04:38