Vrijedi isprobati

Nema više ribanja: Uz ova 4 koraka kamenac će nestati iz kupaonice zauvijek!

 ALEXRATHS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kamenac u kupaonici mnogima zdaje glavobolju jer koliko god se trudili riješiti ga se, on je uporno tu. Tome su razlog minerali u vodi, ali i razni sapuni i deterdženti. Postoji li neki način da se ipak efikasno riješite kamenca? Ali zaista efikasno? Postoji. Naime, kako biste spriječili nakupljanje kamenca, poduzmite sljedeće korake koje neke iskusne domaćice znaju već godinama i uspješno ih koriste.

image
IULIIA MIKHALITSKAIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Omekšivač vode

Omekšivači vode su uređaji koji uklanjaju kalcij, magnezij i druge minerale iz vode, a vrlo su učinkovit način za sprječavanje kamenca. Zahvaljujući njima, voda nije tako "tvrda".

2. Filteri za vodu

Drugi način su filteri za vodu a iako ih ima raznih vrsta, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno armatura za slavinu, koja lako uklanja nečistoće, opasne organske spojeve, bakterije, teške metale, fenole.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Čišćenje vodovodnih cijevi

Redovito čišćenje vodovodnih cijevi jedan je od najboljih načina preventivnog djelovanja protiv pojave kamenca, a najbolje bi bilo to činiti što češće. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo riješiti sve vaše brige.

4. Otopina sode bikarbone

Soda bikarbona je prirodni spoj koji pomaže u uklanjanju kalcijevog karbonata iz cijevi, a najbolje djeluje u kombinaciji s octom. Jednu žlicu sode bikarbone pomiješajte sa 150 ml octa i ulijte u unutrašnjost cijevi pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu za ispiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:00