za dobar prvi dojam

Nemate hodnik u domu? Stvorite iluziju ulaznog prostora uz ove jednostavne trikove

 Unsplash
Stvorite osjećaj ugodnog ulaznog prostora bez obzira imate li odvojen hodnik ili direktno ulazite u neku od prostorija u domu

Mnogi od nas imaju ulazna vrata koja se bez ceremonije otvaraju izravno u dnevni boravak bez ikakvog pred prostora. Iako ovakav raspored štedi kvadraturu, ne pruža nam puno prilika za pravilan ulazak u dom. Ako pak volite hodnike i zasebno mjesto gdje ćete odložiti svoje jakne, kišobrane, cipele i ostalo donosimo vam nekoliko savjeta kako možete stvoriti iluziju takvog jednog prostora.

Stvorite ulazni dio uz pomoć namještaja

Jednostavno možete postaviti kauč na način da njegova stražnja strana stvara barijeru između ulaznog dijela i dnevnog boravka. Jednak efekt možete postići postavljanjem nekoliko stolaca ili fotelja.

Dodajte mali stolić

Ako imate prostora, postavite mali stolić pri samom ulazu u prostor, po mogućnosti iza stražnje strane namještaja. Dobit ćete pohranu za ključeve, poštu i (ako postoji donja polica) čak i cipele.

Dodajte mjesto za sjedenje

Dodavanje par klupa odmah na ulazu u prostor čini jako veliku razliku i stvara potrebnu zonu, ali daje mogućnost dodatnog sjedenja ili mjesta za skidanje cipela. Također dodaje sloj dizajna koji srdačno pozdravlja sve koji ulaze u stan.

Izgradite pola zida

Ako su vam ulazna vrata na kraju dnevnog boravka, a ne na sredini, polovični pregradni zid mogao bi biti izvrstan način za stvaranje osjećaja podjele i prostora za ulazak.

Dodavanjem tepiha koji odgovara ulaznom prostoru stvorit će se percepcija da zaista imate ulaz. Ovo rješenje također će vam pomoći zadržati dio nezaobilazne prljavštine i blata koje unosite na svojoj obući.

Dajte ormarima druge namjene

Skidanje vrata s ormara i pretvaranje u otvoreni prostor za sjedalo, škrinju, umjetničko djelo ili zrcalo zavarava oko uvjeravajući ga da postoji ulazni dio. Dodavanje lampe ili zanimljivog visećeg lustera pojačava se taj dojam.

Iskoristite ulazna vrata

Vrata koja su leđima okrenuta prema prostoru za sjedenje u boravku stvorit će laganu prepreku između te dvije zone i pomoći će blokirati vidne linije u prostoru.

Dodajte ulazni ormar

Ormar ili spremište pokraj vrata pomaže stvoriti osjećaj zasebnog prostora za ulaz. Od cipela do torbi i šešira (i košarice za ključeve) može se uredno pospremiti u takav jedan ormar.

Drugačiji pod

Postavite drugačiji pod na područje koje zauzima sami ulaz u dom. Neka to budu pločice za razliku od drvenog poda, ovo će vam pomoći u održavanju čistoće vašeg dnevnog boravka i vizualno će formirati ulazak. Samo pripazite da bilo koji odabrani materijal držite u ravnini s ostalim podnim oblogama u sobi.

Definirajte ulaz malom knjižnicom

Iako ovaj savjet zahtjeva nešto veći ulazni dio od onih o kojima govorimo, ideja je i dalje izvrsna. Plitka polica za knjige definira ulazno područje dok zauzima vrlo malo prostora i dodaje stil i funkciju.

Ogradite prostor za ulaz

Je li zidanje i pregrađivanje ulaznih vrata previše pretjerano? Ne ako to radite s gracioznošću i ljepotom od stakla i drveta. Ako živite u klimi koju često opsjeda loše vrijeme, ovakav odvojen ulaz u dom će vam pomoći zadržati hladnoću, vjetar i kišu tamo gdje i pripadaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 02:28