PRIRODA I ZDRAVLJE

Nemojte bacati narančine kore! Zahvaljujući njima, možete uštedjeti puno novca

 /SHUTTERSTOCK

Znate li da namakanje narančine kore u plastičnu bocu vode može pomoći da uštedite značajnu količinu novca? Naranče, koje su uglavnom dostupne cijelu zimu, ne samo da su bogate vitaminom C, već posjeduju snažna antioksidativna svojstva i djeluju umirujuće na stres. Potiču aktivnost mozga, pomažu u detoksikaciji tijela i u probavi. Naranče su također pune magnezija i kalija, bitnih za rad srčanog mišića i cirkulaciju krvi.

image
/SHUTTERSTOCK

No osim svojih zdravstvenih prednosti, naranče se mogu koristiti u raznim tretmanima ljepote za tijelo, lice i kosu, zahvaljujući svojim raznolikim svojstvima. Mogu se koristiti i za čišćenje, posebice kore koje sadrže limunsku kiselinu. Ta kiselina u narančinim korama čini ih izvrsnom opcijom za čišćenje kućanstva. Evo kako narančinu koru pretvoriti u sredstvo za čišćenje.

image
/SHUTTERSTOCK

Ogulite naranče, operite koru vodom u koju ste stavili žličicu soli kako biste uklonili sve ostatke parazita ili pesticida. Zatim koru narežite na trakice ili manje komadiće. Napravite sredstvo za čišćenje: stavite kore naranče u čistu plastičnu bocu, napunite je do pola. Dodajte žličicu sode bikarbone i vodu, ostavite malo prostora na vrhu boce za fermentaciju. Neka otopina fermentira na suhom mjestu daleko od izravne svjetlosti oko tri dana. Svaki dan otvarajte čep kako biste oslobodili plinove. Nakon što je gotova, narančasta otopina se može koristiti za pranje posuđa i čišćenje kuhinjskih površina, zahvaljujući kombinaciji limunske kiseline i sode bikarbone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 14:55