PAR DOBRIH TRIKOVA

Netko u kavu dodaje prstohvat soli, a netko s ta dva sastojka čisti kuću

 /SHUTTERSTOCK

Na društvenim mrežama već neko vrijeme traje trend ispijanja "slane kave". Tako neki influenceri objavljuju fotografije i snimke, pokazujući kako u svježe skuhanu kavu dodaju prstohvat soli. Zvuči neobično, ali sol zaista može utjecati na okus vaše kave.

Ovisno o zrnu kave koju koristite i načinu na koji ga pripremate, ovaj mnogima omiljeni jutarnji napitak ponekad može imati malo gorak okus. Mnogi ga stoga piju sa šećerom kako bi smanjili njegovu gorčinu. No protiv tog neugodnog okusa možete upotrijebiti i prstohvat soli.

image
/SHUTTERSTOCK

"Sol može neutralizirati gorak okus", potvrđuje i Britta Mattern iz Njemačke udruge kave.

Osim dodavanja prstohvata soli u netom skuhanu kavu, postoji još jedna opcija kako bi se neutralizirao njezin gorki okus. Britta Mattern, primjerice, preporučuje da se u mljevenu kavu umiješa malo soli čak i prije nego što se prokuha. Tako se sol bolje otapa.

Korištenjem soli u kavi možete smanjiti unos šećera, ali potrebno je izbjeći konzumiranje velikih količina soli tijekom dana. Njemačko društvo za prehranu preporučuje da ne konzumirate više od šest grama soli dnevno. Zašto? Dugotrajna pretjerana konzumacija soli može dovesti do visokog krvnog tlaka i može imati negativne učinke na kardiovaskularni sustav.

A jeste li znali kako još možete koristiti kavu i sol u svojem domu? Evo nekoliko zanimljivih trikova...

image
/SHUTTERSTOCK

Iskorištenim talogom kave mogu se odmastiti lonci i tave te ukloniti naslage na rešetki za roštilj (njegova gruba tekstura pomoći će u uklanjanju dosadnih nakupina masnoća i prljavštine), a može pomoći i u eliminiranju neugodnog mirisa u hladnjaku (samo u hladnjak stavite šalicu s talogom).

Sol se također može koristiti za čišćenje prljavog i masnog posuđa te za uklanjanje prolivene tekućine u pećnici (dok je pećnica još topla posipajte sol i pustite da odstoji, lakše ćete ostrugati ostatke), a ako se pomiješa sa octom i ulije u bočicu s raspršivačem, dobiva se višenamjensko sredstvo za, primjerice, čišćenje pločica i fuga (sredstvo se poprska te istrlja vlažnom krpom). Pastom dobivenom od soli, brašna i octa, pak, mogu se polirati predmeti od bakra ili mjedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:11