ZAUSTAVITE ŠIRENJE

Netko u kući ima prehladu? Evo kako ispravno očistiti dom od virusa i bakterija

 Unsplash
Osim čestog pranja ruku, pravilno čišćenje doma je jedna od prvih linija obrane, jer virusi mogu živjeti na površinama

Ako netko u vašem kućanstvu ima prehladu, gripu ili bilo koju drugu vrstu zarazne bolesti, ključna je odgovornost spriječiti da se bolest proširi na druge. Osim čestog pranja ruku, pravilno čišćenje doma je jedna od prvih linija obrane, jer virusi mogu živjeti na površinama. Evo kako ispravno očistiti različite prostore u kućanstvu kako biste ubili klice.

image
Unsplash

Sredstva za čišćenje

Obična voda i blaga sredstva za čišćenje često neće uspjeti ubiti viruse, bakterije i druge klice. Morate koristiti dezinficijens, slijediti upute proizvoda i ostaviti mu vremena da djeluje. Brzinsko brisanje možda neće biti dovoljno.

Za domaće sredstvo za dezinfekciju, učinite sljedeće:

Izbjeljivač koji sadrži 5% do 9% natrijevog hipoklorita, pomiješajte s 5 litara vode tako da ulijete 1/3 izbjeljivača u šalicu za kavu ili 4 žličice izbjeljivača na 1 litru vode sobne temperature.

Svaki dan pripremite novu otopinu jer izbjeljivač može izgubiti svojstva čišćenja ako je duže vrijeme izložen zraku.

Kada koristite komercijalno sredstvo za čišćenje, slijedite upute na naljepnici. Za domaću otopinu izbjeljivača, umočite čistu bijelu krpu ili papirnati ručnik u otopinu i nanesite na površinu koju treba očistiti. Ostavite da odstoji najmanje tri minute, a zatim površinu isperite običnom vodom. Otopina izbjeljivača može se koristiti i uz pomoć boce s raspršivačem.

Bacite papirnati ubrus nakon što ste gotovi s njim, a nakon svake upotrebe operite krpu. Spužve se ne smiju koristiti za čišćenje jer u njima mogu ostati bakterije u pukotinama. Za predmete s malim pukotinama, kao što su daljinski upravljači i računalne tipkovnice, možete koristiti pamučni štapić umočen u dezinficijens kako biste ušli u uska područja.

image
Unsplash

Spavaće sobe

Provođenje vremena u krevetu kada ste bolesni ostavlja klice na posteljini. Kako biste spriječili širenje bolesti, pa čak i ponovnu infekciju, važno je dezinficirati posteljinu.

Najviše pažnje trebaju plahte i jastučnice jer su u najbližem kontaktu s bolesnom osobom. Ne zaboravite i pidžamu. Ako bolesno dijete spava s plišanom životinjom, i to treba očistiti. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste se zaštitili od bolesti druge osobe je nošenje gumenih rukavica kada rukujete zaprljanim rubljem. U najmanju ruku, držite posteljinu podalje od lica i tijela. Uvijek operite predmete što je prije moguće kada se bolesna osoba osjeća malo bolje i može ustati iz kreveta. I dezinficirajte korpicu ili košaru za rublje kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju s drugom odjećom.

Također, ne zaboravite dezinficirati predmete koje se često dodiruju, kao što su prekidači za svjetlo, kvake na vratima i daljinski upravljači. Učinite to barem jednom dnevno kada je netko bolestan.

image
Unsplash

Kupaonice

Kupaonice mogu sadržavati mnogo klica koje će se razmnožavati samo kada je netko bolestan. Koristite dezinfekcijsko sredstvo, barem dnevno, u kupaonici bolesne osobe na sljedećim predmetima i površinama:

WC ručka, sjedalo i poklopac

Ručke za umivaonik i tuš

Prekidači za svjetlo

Kvake na vratima

Kanta za smeće

Pod, posebno oko školjke

Toaletne potrepštine kojima se rukuje tijekom bolesti

Ako je moguće, koristite drugu kupaonicu od one koju koristi bolesna osoba. Ako to nije opcija, odredite ručnike za ruke i kupanje koje koristi samo bolesna osoba i mijenjajte sve ručnike za ruke i kupanje svaki dan. Također možete prijeći na papirnate ručnike za sušenje ruku tijekom trajanja bolesti. Operite ručnike i tepihe u vrućoj vodi i osušite ih na visokoj temperaturi kako biste ubili klice.

Kada se bolesna osoba osjeća bolje, bacite četkicu za zube i operite držač četkice.

image
Unsplash

Stambene površine

Ponekad je teško zatvoriti bolesnu osobu - osobito dijete - u spavaću sobu. Dakle, kako biste spriječili kontaminaciju presvlaka u zajedničkim stambenim prostorima, pokrijte namještaj perivim plahtama ili dekama. Često ih mijenjajte i perite. Također, uklonite ukrasne jastuke koji se ne mogu lako prati ili ih prekrijte perivim jastučnicama.

Često obrišite tvrde površine, kao što su telefoni, računala, daljinski upravljači, prekidači svjetla i kvake. Ako se igračka koristila za zabavu bolesne osobe, potrebno ju je očistiti dezinficijensom. I ne zaboravite obrisati stoliće za kavu ili pomoćne stoliće koje je bolesna osoba možda dodirnula.

image
Unsplash

Kuhinje

Kako bi se spriječilo širenje klica, bolesna osoba ne bi trebala biti zadužena za pripremu hrane za druge. Čak i pažljivo pranje ruku možda neće biti dovoljno da zaštiti druge, osobito od lako prenosivih bolesti. Budući da kuhinja ima toliko uobičajenih predmeta i površina na koje se klice mogu širiti, najbolje je u potpunosti držati bolesnu osobu izvan kuhinje.

Operite sav pribor i posuđe koje je bolesna osoba koristila na visokoj temperaturi u perilici posuđa ili ih umočite u otopinu za dezinfekciju ako ručno perete suđe. Možete koristiti 1/2 šalice klorovog izbjeljivača na 5 litara vode kao domaću otopinu. Često obrišite tvrde površine – uključujući stolove, naslone stolaca, ručke hladnjaka te hardver ladica i ormarića.

image
Unsplash

Automobili

Ako se bolesna osoba vozila u automobilu, to znači da će automobil trebati malo čišćenja kako bi se ubile sve zaostale klice.

Nakon putovanja, odvojite nekoliko minuta da obrišete upravljač, unutarnje i vanjske kvake na vratima, komande na nadzornoj ploči, otvarač garažnih vrata i ključeve ili privjesak. Ako imate dijete u auto sjedalici, posebno je važno oprati navlaku auto sjedalice i obrisati svaki kutak dezinfekcijskim sprejem ili maramicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 01:13