Najjeftinija rješenja

Neugodnosti u stanovanju

Kako riješiti gljivice, vlagu i smrad u novogradnji?

Tanja je upravo kupila i namjestila novi stan. Baš onako kako je htjela. Sve je apsolutno savršeno! Prva je večer kako će prespavati u vlastitom stanu, a iako je digla pozamašan kredit koji će otplaćivati trideset godina osjeća se sjajno. 22 su sata. Tanja se ugodno smjestila na kauč, upalila televizor i počela gledati film. Kad odjednom, u njezinom stanu – punjena paprika! Bez imalo pretjerivanja, u njezinom stanu odjednom miris pučke kuhinje. To je bilo prije gotovo tri godine, a Tanja i dalje svaku večer osjeća miris dinstanog luka, sarmi, faširanog mesa…i svih ostalih jela koja njezini susjedi vole jesti. – Bila sam u apsolutnom šoku kada su se mirisi prvi put pojavili.

Iako hrana realno miriši, u kasne večernje sate, pogotovo ako vi ne kuhate zna biti itekako iritantno. Zaključila sam da susjeda s kata niže navečer kuha ručak jer preko dana ne stiže, a svi mirisi kroz napu ulaze u moj stan – priča Tanja. Dodaje kako je svoj problem s vremenom počela rješavati na način da upali napu, ali onda i po nekoliko sati dnevno trpi buku. No, njezine muke s lošom ‘mirisnom izolacijom’ na žalost nisu tu završile. Slična situacija događa se i u njezinoj kupaonici. No, tu su ‘mirisi’ mnogo neugodniji. Logično. Tanjina priča samo je jedan od problema koji nas može dočekati pri kupnji novog stana, a uočili smo ga prekasno jer je protok neugodnih mirisa kroz ventilacijske otvore nakon kupnje počeo stizati iz susjednih stanova.

Ventilacijski kanali

Antonio Bolanča iz tvrtke Izgradnja Bolanča objašnjava kako je nerijedak slučaj da pri projektiranju stambenih zgrada, a najčešće zbog nedostatka u zajedničkim ventilacijskim kanalima može doći do navedenih problema. – Ono što se događa zbog tog nedostatka jest da umjesto pojedinačnih ventilacijskih kanala izvode se sabirni kanali (s više priključaka) kod kojih je pri projektiranju potrebno predvidjeti prijelazne komade koji se ugrađuju niže u odnosu na sljedeći priključak u vertikali. Na taj način eliminiraju se neugodni mirise s donjih etaža – kaže Bolanča i dodaje da ukoliko se način ugradnje izvede pogrešno ili se netko od susjeda dodatno ‘ubaci’ u vertikalu dolazi do navedene problematike.

Iritiraju i živciraju

Isti problem događa se i s neugodnim mirisima koji dopiru iz susjednih stanova u kupaonici. No, iako se čini kako je ovakve probleme nemoguće riješiti, Bolanča tvrdi suprotno. Naravno, to iziskuje novac iz naših džepova ali nas spašava od neugodnih mirisa koji polako ali sigurno iritiraju naša osjetila mirisa i živciraju nas. Bolanča tako navodi kako je najjeftinije i najjednostavnije rješenje problema ugradnja nepovratnih (pretlačnih) zaklopki koje ne dopuštaju vanjskom zraku ulazak u prostor. – One se koriste kao samostalno zatvaranje kanala u sustavima ventilacije. Pri prestanku rada ventilatora ili nape sprečavaju neželjenu izmjenu zraka – zaključuje Bolanča

Loši prozori

Nerijetko se događa da vrlo brzo nakon kupnje shvatite kako vaši prozori propuštaju zrah i samim time trošite više energije za grijanje i hlađenje. Stručnjaci kažu kako je PVC stolarija uglavnom lišena tih problema dok kod drvenih prozora češće dolazi do problema. Iako je najbolje i najtrajnije rješenje kompletna zamjena (no financijski neisplativa, jer ste već kupili ‘nove’ prozore) postoji trik za rješenjem ovog problema. Za svega stotinjak kuna problem možete riješiti ljepljenjem samoljepljivih gumenih brtvi. Na taj način vaši prozori više neće propuštati zrak.

Prokišnjavanje krova

Vjerojatno najgora noćna mora svakog stanara potkrovlja jest prokišnjavanje. Iako problem može biti toliko velik da može značiti izmjenu kompletnog krovišta, ponekad je dovoljno samo zavariti dijelove kako bi se sanirao problem. No, kako bilo, sanacija krova plaća se iz pričuve stoga stanari trebaju upozoriti predstavnika suvlasnika koji će pozvati nadležne službe.

Popucali zidovi

Vrlo često se događa da se u potpuno novim stanovima primijete popucali zidovi. Iako se to ne bi trebalo događati, nakon izgradnje objekta potrebno je oko dvije godine da se zgrada potpuno namjesti pa je u tom periodu moguće da se stvaraju pukotine. No važno je znati da ukoliko se pukotine stvore na nosivim zidovima treba hitno kontaktirati izvođača radova jer je moguće da je statika zgrade jako narušena. Tada se na fasadu postavljaju staklaca i na mjesečnoj razini se provjerava jesu li popucala. Što se tiče pregradnih zidova, njihovo pucanje osim neugodnosti za stanara ne stvara veće probleme. Vlasnici nekretnina mogu sami malo pogletati i prebojati zid. Izgledat će kao da se ništa nije dogodilo!

Gljivice, plijesan, vlaga

Iako ste tek kupili nekretninu, vrlo brzo ste se nugodno iznenadili tamnim flekama od vlage ili gljivica na vašim zidovima.

• Kako nastaje? Zidna plijesan nastaje na vlažnoj površini kada se stvori, za nju, povoljna temperatura. Najčešći uzrok je kondenzacija vodene pare na površine, ali može biti i zbog kapilarne vlage zidova, prodora vode kroz spojeve terasa, balkona, fasada, kao posljedica poplava ili od oštećene vodoinstalacije. Dovoljna su dva dana da se zbog visoke vlažnosti uz pogodnu temperaturu razvije plijesan.

• Sprečavanje nastanka vlage Najvažnije pravilo za sprečavanje nakupljanja vlage je prozračivanje stambenog prostora. Osim toga zidovi bi trebali biti dovoljno kvalitetni da bez problema upiju određenu količinu vlage. No i sami se moramo pobrinuti da ne dolazi do nastanka ružnih i nezdravih mrlja na zidovima. Dakle, uz provjetravanje bilo bi potrebno održavati razinu vlage u stanu od 65 do 70 posto pa nakon tuširanja, kuhanja ili pranja obavezno provjetrite stan.

• Kako očistiti vlagu sa zidova? Vlaga sa zidova može se oprati običnom vodom, ali uz razna sredstva koja se nude na tržištu najbolje je koristiti stopostotni alkohol. Za suzbijanje plijesni i gljivica može se koristiti petpostotna otopina vodikova peroksida i kućanska sredstva za čišćenje s klorom.

Zvučna izolacija

Čujete susjede kako pričaju, točno razaznajete koji program gledaju na televiziji i lopticu koju baca njihovo dijete. Također čjete zvonik sa crkve kao da se nalazi u vašem stanu iako su prozori zatvoreni, a nije vam nepoznat niti zvuk susjeda koji hodaju stubištem? U tom slučaju imate problem sa zvučnom izolacijom. Za problem vanjskih zvukova zaslužni su loši prozori. Ukoliko čujete zvukove sa stubišta rješenje je u promjeni protuprovalnih vrata. Zvukove koji proizvode vaši susjedi možete suzbiti postavljanjem knaufa i zvučne izolacije, ali to se vjerojatno nikome neće dopasti jer će na taj način gubiti dragocijene kvadrate stana.

Foto: Living 4 Media/Guliver images, Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 00:18