STROG ILI PRIJATELJSKI PRISTUP?

Neuredna soba teenegera je kontroverzna tema razgovora mnogih roditelja, donosimo savjete kako pristupiti tome

 SHUTTERSTOCK/
Svakom je teenageru važno da ima svoj sigurni prostor mira bez previše kontrole i to treba poštovati, ipak to ne znači da kod njih u sobi treba biti anarhija

Razbacana odjeća po čitavoj sobi, ostaci ambalaža od hrane, knjige za školu bez ikakvog reda, odjeća nagurana i zgužvana u ormaru - česta je ovo slika soba teenegera, s tim da opis može biti i gori, ali da ne ulazimo sad baš u detalje. Sobe teenegera postale su kontroverzna tema za odrasle. Nerijetko se može čuti roditelje kako se žale da za tu situaciju nemaju više živaca. Neki ovom pristupaju radikalnije, iako to nužno ne donosi stvarno rješenje, nego se polje frustracije teenegera samo prebaci sa sobe na drugo područje života.

Kako je došlo do toga da sve više djece koja su bila uredna ili barem relativno uredna postanu odjednom tako nemarna da se roditeljima stisne želudac pri ulasku u njihovu sobu, pitanje je možda šireg društvenog karaktera. Ipak, za one koji traže metode kako pristupiti tome pronašli smo nekoliko savjeta kako teenegare potaknuti da održavaju sobu čistom i kako im pristupiti. Pritom ne zaboravite da ste i sami nekoć bili u toj životnoj dobi, doduše odgojne metode su u nekoć bile strože, zato je u skladu s novim vremenom najbolje u startu ne tražiti i ne očekivati previše, dogovoriti se s njima bar za osnovno održavanje prostora, bez osude. Svakom je teenageru važno da ima svoj sigurni, intimni prostor mira bez previše kontrole i to treba poštovati, ipak to ne znači da kod njih u sobi treba biti anarhija.

image
/SHUTTERSTOCK

Podijelite teenagerima nekoliko savjeta kako bi ih motivirali da održavaju barem osnovni red i čistoću u svojoj sobi. Recimo, za početak, da je važno za samoga sebe stvoriti ugodno okruženje, a ne za vas. Naglasiti im važnost čistog i organiziranog prostora za njihovo opće blagostanje. Objasnite im da će čista soba stvoriti ugodnu atmosferu za opuštanje, koncentraciju, zabavu i bolji san. Potom, tu je i praktična korist. Objasniti im kako će im organizirana soba pomoći da lakše pronađu stvari i da će imati više vremena za druge aktivnosti. Naglasite da će tako oni sami osjećati manje stresa i gubitka vremena tražeći izgubljene predmete ili stres zbog kašnjenja kao posljedice nereda.

Nadalje, potaknuti teenagera da postavi ciljeve u vezi s održavanjem čistoće sobe. To mogu biti dnevne, tjedne ili mjesečne rutine. Primjeri dnevnih ciljeva mogu biti pospremanje kreveta, organizacija radnog stola, redovito odlaganje prljavog rublja u koš za rublje. Može se odrediti i određeno doba dana ili vrijeme u tjednu kada će se posvetiti čišćenju i organiziranju svoje sobe. Ova rutina će im pomoći da održe urednost na duže vrijeme. Objasnite im da uredna soba doprinosi osjećaju opuštenosti, što je ne kraju krajeva dobro za njih, a ne za vas.

image
/SHUTTERSTOCK

Dobro je razmisliti o sustavima i organizacijskim rješenjima. Potaknite ih da sami razmisle o praktičnim sustavima i rješenjima koja će im pomoći održavati urednost. To može uključivati ​​kutije, police, košare ili ladice za organiziranje predmeta...Dobro je i da za početak odrede mjesta u sobi za njima važne predmete koje često koriste, ako su uvijek na istom mjestu lako će ih naći.

Uključiti ih u proces odlučivanja. Dopustiti teenageru da sudjeluje u procesu odlučivanja o organizaciji svoje sobe i ako vam se možda čini malo što predlaže i to je u redu za početak. Neka sam odabere kako će rasporediti namještaj, organizirati stvari i odabrati organizacijska pomagala. Kada se osjećaju uključenima, vjerojatno će se više truditi održavati urednost.

Ne zaboraviti dati pohvalu i manje nagrade. Pohvalite ih kad održavaju urednost u svojoj sobi i ohrabrite ih da nastave s dobrim navikama. Također, možete razmotriti nagrađivanje njihovog truda, poput dodatnog slobodnog vremena, izlaska s prijateljima ili sitnih nagrada koje će ih motivirati.

Također, uredna soba doprinosi zdravijem okruženju, kroz redovito brisanje prašine i uklanjanje alergena koji mogu negativno utjecati na zdravlje. To uključuje i redovito pranje posteljine i ventilaciju prostora. Možda ih motivira i to što uredna soba stvara pozitivan dojam na goste koji je posjete, i o njima samima. Održavanje urednosti sobe donosi osjećaj osobnog zadovoljstva, koliko god se to na prvu činilo kao još jedna obaveza.

image
/SHUTTERSTOCK

Vezno za sam pristup razgovora s teenagerima o ovoj temi donosima također nekoliko savjeta.

Važni su mir i strpljenje. Kad ulazite u njihovu neurednu sobu, namojte krenuti odmah s kritikama ili osudama, sve što osjećate probajte preokrenuti u motivaciju. Umjesto da kažete: "Ugušit ćeš se od smrada ovdje" recite radije: "Zrak je dobar za zdravlje, bit će ti ugodnije u sobi ako malo otvoriš prozor." Dakle, pokušajte biti smireni i spremni saslušati njihove razloge ili razmišljanja o stanju sobe. Možda vam se sve čini preblago, ali važno je postići dugoročnu naviku, a ne još veći bunt, tako da pripremite se za taktiku - korak po korak. Možete i odustati od nekih svojih prijedloga u korist onih osnovnih.

Postavite pitanja i slušajte. Umjesto da odmah kritizirate, postavite im pitanja kako biste bolje razumjeli zašto je soba tako neuredna. Slušajte njegove odgovore bez prekidanja. Možda će to biti razlozi poput nedostatka vremena, organizacijskih problema ili nedostatka motivacije. Pokažite razumijevanje i suosjećanje, ali i dozu očekivanja, pitaje ih što bi mogli provesti za početak.

Podijelite svoje zabrinutosti. Nakon što ste saslušali njegove razloge, izrazite svoje zabrinutosti. Nemojte biti kritični, već pokažite da vam je stalo do njihovog okruženja. Možete reći nešto poput: "Primijetila sam da ti je soba redovno neuredna. Mislim da bi čist i organiziran prostor mogao poboljšati tvoje raspoloženje i koncentraciju što bi tebi pridonijelo da se bolje osjećaš."

Umjesto da samo tražite da srede sobu, ponudite im podršku i suradnju. Možete zajedno napraviti plan čišćenja ili organizacije sobe. Također, ponudite se da im pomognete ili pružite savjete ako im nedostaje motivacije ili ne znaju odakle početi.

Postavite ciljeve i stvorite sustav. Razgovarajte o ciljevima za sobu i zajedno stvorite sustav koji će mu pomoći održavati urednost. Možete predložiti ideje poput dnevnog čišćenja, redovnih obaveza ili rasporeda koji će mu olakšati održavanje sobe urednom. Dugoročno bilo bi dobro da se uključe i u čišćenje čitavog stana jednom tjedno, recimo subotom nakon doručka čiste prašinu u čitavom stanu.

image
/SHUTTERSTOCK

Poštujte njihov prostor. Važno je poštovati prostor teenegera i dati mu odgovornost za održavanje svoje sobe. Neka koliko je to moguće više sam odlučuje o rasporedu čišćenja i organizacije, ali pratite kako napreduje i pružite potrebnu podršku ili podsjetnike kad je potrebno.

I naravno, budite primjer urednosti u ostatku kuće. Oni često uče promatrajući ponašanje svojih roditelja, iako može biti obrnuto i neuredna soba može biti znak bunta jer baš žele biti drugačiji od vas ili svih drugih. Ne zaboravite da teenegeri koji idu u teže srednje škole i imaju mnogo van školskih aktivnosti nekad kroz svoju sobu izražavaju želju za slobodom i želju za manje kontrole i obaveza.

Međutim, ako je teenager kroz dugo razdoblje frustriran, kada se ulazi u njegovu sobu naročito je važno zadržati smirenost, miran ton glasa i smirenu pojavu. Pokažite empatiju i pokušajte shvatiti što je uzrokovalo frustraciju koja se odražava i na njegovoj sobi. Pokušajte riješiti problem razgovorom, pokažite mu da razumijete kako se osjeća. Nakon tog razgovora možda će im trebati malo vremena i prostora da u svemu razmisle. Ako je ta frustracija dugotrajna i osjećate da nešto dublje nije u redu razgovarajte i savjetujte se prvo sami oko toga s nekim psihologom.

Ovaj članak je nastao u suradnji novinara s umjetnom inteligencijom ChatGPT, tako da su podaci pročitani od strane naših novinara, selektirani, dopunjeni i obrađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:39