možda vam zatreba

Nezgode se događaju: Evo nekoliko savjeta kako se riješiti mrlja na namještaju

 Unsplash
Čak se i najpažljivije postavljene čaše crnog vina mogu prevrnuti, a svatko s kućnim ljubimcem ili djecom zna da je nered nepredvidiv

Većina nas vjerojatno nije razumjela opsesiju naših roditelja da držimo hranu i piće što dalje od kauča sve dok na kraju nismo imali svoje cijenjene stvari o kojima se moramo brinuti. Mrlje na namještaju obično su posljednja stvar o kojoj netko želi razmišljati kada pokušava urediti savršeni kućni prostor, ali nema ništa ugodno u vezi s mrljama na tapeciranom namještaju.

Čak se i najpažljivije postavljene čaše crnog vina mogu prevrnuti, a svatko s kućnim ljubimcem ili malim djetetom zna da je nered nepredvidiv. Dakle, kada vas zadesi loša sreća, kako biste točno trebali očistiti zamrljane presvlake?

image
Unsplash

Zadržite etikete

Nećete ići u zatvor zato što ste skinuli oznaku s namještaja, ali je svakako trebate držati ili na samom predmetu ili negdje gdje je možete lako referencirati. Prema Peteru Heu, suosnivaču i glavnom znanstveniku Dirty Labsa, postoje tri općenite vrste tkanina. Iako tehnološke inovacije znače da sada često postoji više vrsta vlakana u jednom proizvodu, tkanine mogu biti biljne (pamuk), sintetičke (plastična vlakna) ili na bazi proteina (koža).

Ali specijalne tkanine, bez obzira na opću vrstu tkanine, mogu zahtijevati posebnu njegu, kaže Mallory Micetich iz Angi, tvrtke za kućne usluge. Ona je također vlasnica kuće i "vrlo nevoljna iznajmljivačica" s nekoliko nekretnina za kratkoročni i dugoročni najam, pa se godinama bavila mrljama na presvlakama. Spremanje tih oznaka znači da možete pogledati sve uobičajene oznake njege navedene na oznaci.

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Smiri se i nastavi

Dvije su glavne strategije za rukovanje mrljama na presvlakama: mokra metoda i suha metoda. Obje su slične, ali postoje važne razlike koje treba imati na umu. Bez obzira na vrstu nereda, trebat ćete odmah upiti višak tekućine čistim krpama ili ručnicima uz nježno tapkanje. Korištenje agresivnih ili grubih pokreta može gurnuti neželjenu tekućinu ili krutinu u materijal, što će znatno otežati uklanjanje. Usisajte to mjesto kako biste uklonili višak prljavštine kako biste svaki daljnji tretman učinili učinkovitijim i spriječili da prljavština ostavi mrlju.

Ovdje se tehnike razlikuju. S mokrom metodom počet ćete nanositi otopinu za čišćenje, koja će varirati ovisno o tkanini i vrsti mrlje, nježno na mjesto tapkanjem. Sa suhom metodom, u biti preskočite ovaj korak i pričekajte da se područje osuši prije nego upotrijebite četku da pažljivo očistite područje.

Potonja metoda bolje djeluje na zrnastim tkaninama, poput baršuna, i za nerede koji nisu u potpunosti tekući, kaže Micetich.

Kod bilo koje metode potrebno je potpuno isušiti područje. Budite kreativni: postavite jastuk pored sunčanog prozora i gdje ima protoka zraka. Mješavina topline i strujanja zraka pomoći će osušiti područje. Pazite da ne ostavite presvlaku da se suši u vlažnom prostoru, jer bi to samo moglo dovesti do pojave plijesni ili mirisa ustajale vode, kaže Micetich.

image
LIGHTFIELDSTUDIOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

S posebnim kemikalijama postupajte oprezno

Rješavanje nekih vrsta mrlja, poput urina ili izmeta kućnih ljubimaca, može zahtijevati poseban predtretman koji će pomoći razbiti mrlju i dezinficirati područje. Neka bilo koji proizvod specifična za mrlju stoji na licu mjesta neko vrijeme kako bi obavio svoj posao. Određeni proizvodi koji se usredotočuju na razgradnju enzima u mrljama na bazi proteina mogu biti potrebni kako bi se riješili ne samo vizualnog problema nego i svih povezanih mirisa.

Stvarno dobra vijest je da postoji mnogo prirodnih načina za uklanjanje mrlja, poput bijelog octa i alkohola koje su vrlo jednostavni i koji mogu očistiti toliko različitih područja.

image
CUNAPLUS_M.FABA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Potražite stručnu pomoć

Ako ste jednom ili dvaput pokušali to učiniti sami, ali još uvijek se niste sasvim riješili mrlja na kauču, možda je vrijeme da pozovete servis za čišćenje.

Postoje profesionalni čistači koji samo čiste presvlake. Svaka tkanina koju biste vjerojatno čistili u kemijskom čišćenju bilo da je to košulja umjesto komada namještaja ili nešto poput vune ili svile, glavni je kandidat za profesionalno čišćenje.

image
NATALIASOKKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kad kupujete tapecirani namještaj, razmišljajte dugoročno

Ako vam sama mogućnost stvaranja mrlja na tapeciranom namještaju izaziva nervozu, odlučite se za odvojive navlake za jastuke koje možete baciti u perilicu u trenutku kada dođe do mrlja. Na taj se način svako prolijevanje može odmah riješiti.

Također je važno razmisliti o tome je li ta osjetljiva tkanina koju volite prikladna za određeni prostor. Bijele baršunaste stolice gdje vaša obitelj jede? To je hrabar izbor dizajna, ali razmišljajte na duge staze. Ulaganje u komade koji graciozno stare poštedjet će vas od stresa kako godine prolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:23