Dobar trik

Nije ni kupaonica ni hodnik, perilica puno bolje radi kad se poziciniora u ovoj prostoriji

 Shutterstock
Dobro razmislite o tome gdje ćete smjestiti kuhinjske uređaje kako ne biste narušavali njihovu funkcionalnost, ali ni izgled doma

Uske kamene, popločane ulice, šarene fasade i grilje, tegle s biljkama, pokoji bicikl i, naravno, čista odjeća raširena po štrikovima između zgrada. Ovo je otprilike opis klasičnih gradskih jezgri na različitim lokacijama diljem Jadrana. Upravo je šarena, mirišljava odjeća ta zbog kojih dalmatinske ulice odišu posebnim šarmom.

No, koje su moguće posljedice takvog sušenja rublja?

Ako se upuštamo u sušenje vani trebamo biti svjesni toga da sunčeva svjetlost izbjeljuje našu odjeću zbog čega ona može izgledati iznošeno i staro. Postoje komadi koji se mogu prati isključivo na najnižim temperaturama, tako da se postavlja pitanje - može li se ta odjeća uopće sušiti na zraku? Također, rublje može pokupiti i vanjske mirise ili one koji dolaze iz susjedove kuhinje. Osim toga, takva odjeća zahtijeva poseban tretman i dodatke za pranje, poput omekšivača, jer bez njih može biti suha i gruba za našu kožu.

Osim što je štetno za našu odjeću, ponekad je, unatoč šarmu, nepovoljno i za izgled lokacije. U nekim su gradovima Lijepe naše lokalne vlasti smatrale da takvo sušenje odjeće narušava izgled i dojam o gradu, stoga još 2019. godine donijele zabrane.

A da bi se svi ovi problemi s rubljem izbjegli, najbolje rješenje je ulaganje u sušilicu. Uz nova tehnološka rješenja, sušilice su postale sinonimi za uređaj koji je potreban u današnjem svijetu napredne tehnologije. One su danas široko dostupne, prihvatljivih cijena, malih dimenzija i gotovo su nečujne, a uvelike nam olakšavaju život.

Prije nego li odete u kupnju, dobro razmislite o tome gdje ćete je pozicionirati kako ne biste narušavali njenu funkcionalnost, ali ni izgled doma. Izdvajamo samo neke od ideja gdje ih možete smjestiti.

Kada bismo postavili pitanje gdje smjestiti perilicu ili sušilicu rublja u domu, većina bi odgovorila – u kupaonici, a upravo ona i je najčešće rješenje za postavljanje ovih uređaja. Tako prljavu odjeću, koju skinemo sa sebe prije tuširanja, ostavljamo odmah u kupaonici gdje će se prati i iz nje izaći suha i mirišljava. Usprkos praktičnosti, mnogi sušilicu i perilicu žele na drukčiji način uklopiti u svoj dom.

U sklopu kuhinjskog otoka

Uz kupaonicu, kuhinja je mjesto gdje se uređaji za pranje i sušenje rublja smještaju iz praktičnih razloga te ih je korisno pozicionirati u blizini sudopera i odvoda. Uz to, estetika kuhinje igra značajnu ulogu, stoga se preporučuje da dobro razmislite kako ćete ih ukomponirati u namještaj. Idealno bi bilo kada bi vaša sušilica za rublje ujedno bila i perilica jer biste tako dodatno uštedjeli na prostoru.

image
Shutterstock

Jedna od kreativnih ideja kako "zakamuflirati" sušilice rublja je korištenje kuhinjskog otoka. Ponekad su oni neiskorišteni ili služe kao skladištenje stvari, a na ovaj ćete način korisno iskoristiti njegov potencijal. Osim otoka, možete je postaviti i unutar kuhinjskih elemenata, no trebate voditi računa o pristupu električnoj energiji.

Neorganizirana ostava

Pozicioniranje sušilice rublja i perilice rublja u sklopu kuhinje može biti korisno rješenje. Međutim, važno je pravilno organizirati prostor prije nego što ga se dodatno optereti.

image
Shutterstock

Ostave su često u neredu zbog raznih stvari koje se ondje nalaze, a koristimo ih povremeno. Savjetujemo postavljanje polica duž cijelog zida na koje možete smjestiti različite predmete. Kako biste spriječili padanje stvari s polica, najbolje je koristiti plastične kutije, koje su dostupne u većini trgovina. Takve kutije pune stvari posložite na police i na taj ćete način ostavu učiniti organiziranom i preglednijom.

Sušilicu rublja postavite tako da joj vrata možete potpuno otvoriti u svakom trenutku. Dobro bi bilo postaviti policu iznad sušilice na koju onda možete slagati mirišljavu i suhu odjeću.

Ormar po mjeri

Ako razmišljate o uređenju stana ili kuće, vrijedno je unaprijed razmisliti o uređajima koji će vam trebati. Jedan od njih je i sušilica rublja, no, važno je gdje se pozicionira kako bi se uklopila u svakodnevnu rutinu.

image
Shutterstock

Hodnik, ulazni prostor ili garderoba su mjesta gdje najčešće radimo ormare po mjeri, a nije loša ideja upravo unutar njih sakriti ovaj korisni aparat. Na ovaj način možete spojiti estetsku i praktičnu stranu uređenja interijera - sušilica neće biti vidljiva, ali ćete imati na raspolaganju učinkovit prostor za brigu o odjeći.

Prije nego što krenete s bilo kakvim zahvatima, pametno je konzultirati se s električarem i vodoinstalaterom kako biste osigurali ispravno povezivanje uređaja na struju ili vodovodnu mrežu ako je to potrebno.

Prostor ispod stepenica

Ako u domu imate stepenice i ispod njih slobodan prostor za pohranu, to pametno iskoristite. Umjesto stvari koje povremeno koristite, ovdje možete smjestiti sušilicu/perilicu rublja.

No, ako se odlučite za ovu opciju osigurajte adekvatnu ventilaciju i provjetravanje kako bi se spriječila akumulacija vlage, posebno ako prostor nije prirodno prozračen. Vodite računa i o električnoj energiji i odvodu.

image
Shutterstock

Na ovo mjesto, ali i sva druga, idealno će se uklopiti nove WaveActive sušilice iz Gorenja s magičnom značajkom NatureDry koja čini rublje savršeno osušenim i donosi jednostavniju rutinu pranja rublja.

Dobro je poznato da svježi zrak može donijeti mnogo dobrobiti, poput jačanja imunološkog sustava, pomoći u oslobađanju od stresa, tjeskobe i mnogih drugih. Time se vodilo i Gornje prilikom dizajniranja novih uređaja, stoga ove sušilice oponašaju sušenje u čistoj prirodi na svježem zraku, eliminirajući utjecaje koje vanjski prostor može imati na naše rublje, a istovremeno donosi ugodan osjećaj prirodno osušene odjeće. Funkcija radi na programima za vunu, osjetljive komade odjeće i sportsku odjeću, odnosno kategorije odjeće kojima je potrebna posebna pozornost.

Uz to, posebna patentirana TwinAir tehnologija sa senzorom za temperaturu, sprječava prekomjerno skupljanje odjeće, čime je omogućeno sušenje svih vrsta rublja, čak i najosjetljivijeg rublja. Gorenje je razvilo i program Fast 89‘ i tako skratilo potrebno vrijeme sušenja.

Kombinacija Gorenje perilice i sušilice rublja omogućuje pranje i sušenje rublja u rekordnom vremenu od samo dva sata. Funkcija SuperHygiene koristi snagu pare za nježno, ali učinkovito uklanjanje bakterija i gljivica iz vašeg rublja. Tako će vaša odjeća biti ne samo osušena kao na svježem zraku, nego ujedno i izuzetno čista.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:15