to vam nisu rekli

Nije svaki ocat dobar za pranje odjeće: Kada kupujete ocat za odjeću odabrate OVAJ, evo zašto!

 Unsplash
Sve vrste octa sadrže octenu kiselinu koja djeluje kako bi posvijetlila, omekšala i ubila mirise u vašem rublju

Korištenje jeftinog bijelog octa u rublju izbijelit će, posvijetliti, ukloniti neugodne mirise i omekšati odjeću bez jakih kemikalija. Ocat je siguran za upotrebu u standardnim i visoko učinkovitim perilicama, a koristan je za septičke jame i okoliš. Sve vrste octa sadrže octenu kiselinu koja djeluje kako bi posvijetlila, omekšala i ubila mirise u vašem rublju. Jabučni ocat izrađen je od sok jabuke i ima kiselost u rasponu od pet do šest posto. Žute je ili zlatno jantarne boje.

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Destilirani, ili bijeli, ocat dobiva se iz druge fermentacije razrijeđenog destiliranog alkohola. Alkohol se može napraviti od žitarica ili škroba od kukuruza, krumpira, riže ili ječma. Destilirani ocat obično je manje kiseo od octa od jabukovače i kreće se od četiri do sedam posto kiselosti. Može biti označen i kao ocat za čišćenje, ali se može koristiti u praonici rublja.

Kada kupujete ocat za pranje, odaberite destilirani bijeli ocat. Ne sadrži tanine (prirodne biljne boje) koji mogu zamrljati odjeću i jeftiniji je. Ako morate upotrijebiti ocat od jabukovače, upotrijebite ga manje i razrijedite ga vodom prije izlijevanja izravno na odjeću.

image
Unsplash

1. Neugodni mirisi

Ostavljanje mokrih ručnika u košari ili gomile vlažne odjeće u perilici može stvoriti miris plijesni. Kako bi sve mirisalo svježe, napunite perilicu vrućom vodom, dodajte dvije šalice destiliranog bijelog octa i provedite kompletan ciklus pranja. Izvršite drugi cjeloviti ciklus s dodanim deterdžentom.

To dobro djeluje kod malih količina plijesni i kiselih mirisa. Za veće probleme s plijesni i mrlje morat ćete koristiti agresivniji tretman.

image
Unsplash

2. Posvijetlite i izbijelite odjeću

Octena kiselina u destiliranom bijelom octu toliko je blaga da neće naštetiti tkaninama; ali je dovoljno jaka da otopi ostatke (lužine) koje ostavljaju sapuni i deterdženti. Dodavanjem samo pola šalice octa u posljednje ispiranje rezultirat će svjetlijim, bistrijim bojama. Dodajte destilirani bijeli ocat u dio za omekšivač ili dodajte ocat ručno na početku ciklusa ispiranja.

Blaga octena kiselina u octu djeluje i kao izbjeljivač i posvjetljivač sive, nečiste odjeće. Da bi se zamrljane bijele čarape i prljave krpe za suđe ponovno bijelile, dodajte jednu šalicu bijelog destiliranog octa u veliku posudu s vodom. Zagrijte do vrenja i dodajte prljave predmete. Ostavite ih da se namaču preko noći, a zatim operite kao i obično. Ovu metodu treba koristiti samo na 100-posto pamučnoj tkanini.

image
Unsplash

3. Prirodno omekšane tkanine

Ako vam se ne sviđa ideja da koristite komercijalne omekšivače jakog mirisa, ali želite mekšu odjeću, destilirani bijeli ocat djeluje kao prirodni omekšivač i ne ostavlja ostatke na rublju. Samo dodajte pola šalice u završni ciklus ispiranja. Ako volite lagani miris, dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja poput lavande u bocu octa. Komercijalni omekšivači nisu sigurni za dječiju odjeću dok je destilirani bijeli ocat siguran i hipoalergen.

image
Unsplash

4. Dlake kućnih ljubimaca

Samo pola šalice bijelog destiliranog octa u ciklusu ispiranja pomoći će spriječiti da se dlake kućnih ljubimaca prilijepe za odjeću. Također vam pomaže riješiti se vlakana druge odjeće koja je bila na pranju.

5. Mrlje ispod pazuha

Napunite bočicu s raspršivačem nerazrijeđenim destiliranim bijelim octom i držite je pri ruci kako biste uklonili miris znoja i mrlje na odjeći. Poprskajte ocat izravno na tkaninu s unutarnje strane područja ispod pazuha i pustite da djeluje najmanje deset minuta prije nego što stavite odjeću u perilicu rublja. Ako je tkanina prije pranja kruta, istrljajte ostatke četkom s mekanim čekinjama. Ocat će vam pomoći da se uklone ostatci dezodoransa koji su ostali na odjeći i spriječiti mrlje.

image
Unsplash

6. Izravnajte linije na odjeći

Čini se da djeca rastu preko noći pa vrlo brzo one komade koje ste skraćivali sada morate vratiti u prvotno stanje. Da biste se riješili linija koje su ostale uzduž šava ili ruba kad se odjevni predmet promijeni, navlažite bijelu krpu destiliranim bijelim octom, stavite je ispod tkanine i pritisnite. Odaberite ispravnu temperaturu glačanja i koristite krpu za prešanje na vrhu tkanine.

image
Unsplash

7. Neka tamna odjeća bude tamna

Dodavanjem pola šalice destiliranog bijelog octa u završni ciklus ispiranja uklonit će se ostatke deterdženta zbog kojih crna odjeća izgleda nečisto.

8. Riješite se mirisa dima

Ako vaša odjeća smrdi na dim cigarete, dodajte pola šalice destiliranog bijelog octa u ciklus pranja. Za namještaj i dodatke u kućanstvu, poput jastuka i zavjesa, napunite kadu vrlo vrućom vodom i dodajte jednu šalicu octa. Objesite odjeću ili tkaninu iznad vode na pari i zatvorite vrata kako bi para mogla prodrijeti kroz vlakna.

Destilirani bijeli ocat također je učinkovit u uklanjanju jakih mirisa dima u zraku nakon požara u kuhinji ili drugdje.

image
Unsplash

9. Očistite perilicu rublja

Čista perilica jednaka je čišćem rublju. Na crijevima vaše perilice mogu se nakupiti ostaci deterdženta i minerali koji ograničavaju protok vode i rad. Četiri puta godišnje uklonite ostatke deterdženta i očistite crijeva izvođenjem kompletnog ciklusa pranja s praznom perilicom pomoću vruće vode i dvije šalice destiliranog bijelog octa.

Ako imate automatske dozatore deterdženta ili omekšivača, stavite destilirani bijeli ocat u dozatore kako biste otopili nakupine ostataka koji mogu ograničiti performanse.

10. Očistite glačalo

Naslage minerala mogu začepiti otvore za odvod pare i mlaznice. Da biste očistili glačalo i uklonili te naslage, napunite vodenu komoru otopinom jednakih dijelova destiliranog bijelog octa i destilirane vode. Postavite glačalo u uspravan položaj i pustite da se pari oko pet minuta.

Kad se glačalo ohladi, isperite spremnik destiliranom vodom. Napunite glačalo i protresite vodu kroz otvore na staru krpu. Na kraju, glačajte staru krpu nekoliko minuta da izbaci ostatke prije nego što prijeđete na glačanje odjevnih predmeta.

Da biste uklonili mrlje s ploče glačala, istrljajte pastom od jednakih dijelova destiliranog bijelog octa i soli. Završite brisanjem prednje ploče krpom namočenom u destilirani bijeli ocat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:49