Može biti opasno

Nikada ne koristite aluminijsku foliju u kupaonici na ovaj način

 YOUTUBE/ @LINDA HOME/
5 načina korištenja aluminijske folije u kupaonici koji će vam pomoći i jedan koji trebate izbjegavati

Vaša kupaonica trebala bi biti vaše utočište. To je mjesto gdje obavljate svakodnevne rituale njege i higijene. Međutim, kupaonice često ne dobivaju svu potrebnu pažnju. Većina vlasnika daje prioritet drugim prostorijama u domu kada je riječ o estetici i funkcionalnosti.

Srećom, održavanje praktičnog, udobnog kupaonskog okruženja ne zahtijeva nužno skupe alate ili naprave. Zapravo, mogli biste se iznenaditi kada otkrijete da možete koristiti jednostavnu aluminijsku foliju za rješavanje nekoliko uobičajenih kupaonskih problema. Bilo da se borite s podnom pločicom koja ne stoji na mjestu ili s delikatnim činom balansiranja prelijevanja proizvoda iz veće boce u manju, trikovi s aluminijskom folijom neopjevani su heroji za iznenađujući broj neriješenih problema s održavanjem kupaonice. Dakle, ako je istrošenost uzela danak u vašoj kupaonici, evo nekoliko praktičnih rješenja za sanaciju ovog intimnog prostora

image
/SHUTTERSTOCK

Koristite aluminijsku foliju za čišćenje hrđe na kupaonskim slavinama i armaturama

Jedan od najtvrdokornijih i najneuglednijih problema koji muče mnoge kupaonice je nakupljanje hrđe na metalnim slavinama, armaturama i šipkama za zavjese za tuširanje. Ovaj fenomen je - naravno - uzrokovan visokom razinom vlage koja je prisutna u prostoriji u kojoj se tuširamo, kupamo i obavljamo druge aktivnosti koje intenzivno koriste vodu. Iako postoji mnoštvo visoko ocijenjenih proizvoda dostupnih za uklanjanje hrđe, mnogi se ne preporučuju za upotrebu na metalu, a svi će vjerojatno koštati više od aluminijske folije koju već imate u smočnici.

Zgužvajte malo aluminijske folije u kuglicu i protrljajte je o zahrđale metale u kupaonici. Zahvaljujući čudima znanosti, aluminij će prenijeti svoje elektrone na željezni oksid (aka hrđa), pretvarajući ga natrag u metal. Postoji i zaštitni premaz koji pomaže u sprječavanju stvaranja hrđe u budućnosti. Za manje ribanja, umočite kuglicu od folije u bijeli ocat, vodu ili mješavinu tog dvoje.

image
IVAN RESHETNIKOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Napravite lijevak od aluminijske folije za ponovno punjenje sredstava za čišćenje i kozmetičkih proizvoda

Nije tajna da kupnja proizvoda za kućanstvo i osobnu njegu u većim pakiranjima može dugoročno uštedjeti novac. Međutim, teško je cijeniti vlastitu genijalnost kada prolijevate sredstvo za dezinfekciju ruku ili izbjeljivač niz prednji dio kupaonskog umivaonika (opet) dok pokušavate izliti iz spremnika u raspršivač ili bocu s pumpicom. Dakako, to vam više ne mora stvarati problem. Sve dok imate alu foliju pri ruci, imat ćete lijevak!

Jednostavno zgrabite list aluminijske folije i rukama ga oblikujte u oblik lijevka. Prethodno još jednom provjerite staje li mali kraj lijevka u otvor posude u koju želite uliti proizvod kako biste izbjegli stvaranje novog nereda. Nakon što je mali kraj sigurno postavljen unutar otvora, izlijte, a vaši će proizvodi biti ponovno napunjeni bez prolijevanja.

image
NES/GETTY IMAGES

Za oštrenje škara koristite aluminijsku foliju

Bez obzira koristite li škare za podrezivanje kose između posjeta frizerskom salonu ili za održavanje brade ili obrva, znate koliko je važno da ostanu oštre. Ono što možda niste znali je da njihovu oštrinu možete vratiti s pomoću aluminijske folije. Prije nego što isprobate ovu tajnu oštrenja škara, važno je napomenuti da nije idealna za škare koje su već jako tupe.

Započnite savijanjem lista aluminijske folije u šest slojeva. Zatim škarama prerežite slojeve folije - pazite da svaki put potpuno otvorite i zatvorite oštrice - 10 puta. Primijetit ćete da vaše škare režu kao prije. Tehnički, to nije zato što su izoštrene; to je zato što je folija djelovala slično kao piling za kožu. Uklonjeni su svi nevidljivi ostaci koji su blokirali učinkovitost oštrica. Zbog toga trik ne funkcionira za oštricama koje su tupe.

Zalijepite aluminijsku foliju kako biste popravili nesavršenosti ogledala

Otkrivanje ogrebotina koje se vide kroz staklo vašeg skupog kupaonskog ogledala može biti u najmanju ruku uznemirujuće. Ako ste otkrili nesavršenosti na svom ogledalu, a nemate budžeta (ili srca) da ga zamijenite, aluminijska folija opet može priskočiti u pomoć. Oni koji su koristili crni marker za kamufliranje ogrebotina na crnim kožnim cipelama imaju prilično dobru ideju o tome kako ovaj koncept funkcionira.

Morat ćete skinuti ogledalo sa zida (i iz okvira ako se nalazi u njemu). Zatim jednostavno izrežite male komadiće aluminijske folije kako biste prekrili svaku točku i ogrebotinu vidljivu s prednje strane ogledala. Pažljivo pričvrstite svaki komad preko nesavršenosti - pazeći da je sjajnija strana folije okrenuta prema staklu - s pomoću prozirne trake. Možda neće izgledati savršeno, ali nesavršenosti će se znatno manje isticati nego prije popravka folijom.

image
ROBYPANGY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ponovno zalijepite odvojenu vinil podnu pločicu aluminijskom folijom

Vinil pločice vrlo su popularan izbor za podne obloge u kupaonici — kako zbog svoje otpornosti na vodu tako i zbog pristupačne cijene. Nažalost, ove pločice mogu biti sklone odvajanju od podloge, potpuno ili djelomično. Srećom, vratiti ih u predviđeno sigurno pričvršćeno stanje prilično je jednostavno, pogotovo ako slučajno imate smotuljak aluminijske folije, mali ručnik i glačalo.

Sve što trebate učiniti je vratiti pločicu na mjesto gdje joj je mjesto (ako se potpuno odvojila) ili poravnati rubove ili kutove koji se podižu, a zatim pokriti pločicu listom aluminijske folije. Pokrijte foliju malim, čistim ručnikom ili krpom. Ovi slojevi sprječavaju topljenje pločica. Zatim zagrijte glačalo na srednju temperaturu i nanesite ga na ručnik dok ne osjetite da je ljepilo omekšalo i da se pločica ponovno zalijepila. Uklonite glačalo i stavite teški predmet ili hrpu knjiga na pločicu preko noći da je drži dok se ljepilo ne stvrdne. Ujutro bi vaša pločica trebala biti kao nova.

image
DCWCREATIONS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dodavanje aluminijske folije u WC školjku može uzrokovati nepopravljivu štetu

Od svih načina korištenja aluminijske folije u vašoj kupaonici, dodavanje kuglica od folije u vaš WC kotlić za neutralizaciju hrđe i sprječavanje stvaranja kamenca u spremniku i WC školjki čini se popularnim trendom na internetu. Dok je znanost koja stoji iza sposobnosti aluminija da ukloni i spriječi hrđu dobra, ovaj trik, nažalost, može napraviti više štete nego koristi.

Tijekom vremena, aluminij se može raspasti, dopuštajući česticama da putuju u WC školjku, gdje mogu doći u kontakt sa sredstvima za čišćenje WC školjke. Kada uobičajene kemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje WC školjke stupe u interakciju s aluminijskom folijom, rezultat može biti ono što je poznato kao egzotermna reakcija — stvaranje topline ili čak eksplozija!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. srpanj 2024 13:11