7 BRZIH TRIKOVA

Nikako ne možete dobro i potpuno očistiti roštilj? A da probate s lukom, octom, folijom, pivom ili Coca Colom?

 CASARSAGURU/GETTY IMAGES
Ako muku mučite kako efikasno učiniti da vaš roštilj ne bude pun masnoće i prljavštine nakon upotrebe, svakako pročitajte naše odlične savjete s kojima će taj problem biti zauvijek riješen

Prvi maj već tradicionalno provodimo na otvorenom (ako nas vrijeme posluži), u dobrom društvu i uživajući u odličnom i ukusnom roštilju. No, nakon zabave, mora se nešto i odraditi, prije svega očistiti roštilj na kojem smo pripremali prvomajski obrok. U nastavku vam donosimo trikove kako to odraditi brzo, lako i bezbolno i uz pomoć sastojaka koji vam možda nisu odmah pali napamet kao top rješenje za efikasno čišćenje roštilja. Pa, krenimo.

image
/SHUTTERSTOCK

1. U bočicu s raspršivačem stavite obični kućni ocat. Pošpricajte ocat po cijelom roštilju, a zatim uzmite zgužvani komad aluminijske folije i upotrijebite ga kao četkicu pa odmah sastružete prljavštinu.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Druga metoda u koju se mnogi kunu natapanje je rešetki roštilja u Coca-Coli. Zgrabili smo malu plastičnu kadu, stavili rešetku i ulijevali Coca-Colu sve dok rešetka nije bila sasvim pokrivena. Nakon što smo ga pustili još 20 minuta, izvukli smo rešetku i upotrijebili četku za roštilj.

3. Ako želite roštilj očistiti dubinski, evo koraka: uključite roštilj na najjaču temperaturu, zatvorite poklopac i pričekajte najmanje 30 minuta. Ovo će raditi kao pećnica koja se sama čisti. Pustite da se roštilj potpuno ohladi, a zatim izribajte rešetke četkom (izbjegavajte metalne četke koje mogu prosuti opasne komadiće u hranu) ili spužvom, deterdžentom za suđe i vrućom vodom. Za dodatnu snagu čišćenja ako imate prostora za to, namočite sve rešetke u otopinu sapuna i vruće vode na 30 minuta. Nakon što se namoče, možete ih ponovno izribati - koristeći pastu od sode bikarbone i octa na većini tvrdokornih dijelova. Upotrijebite nož za kit ili bilo koju vrstu plosnatog strugala za uklanjanje komadića iz ložišta. Na kraju očistite vanjski dio roštilja bijelim octom i krpom ili specijaliziranim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika.

image
BOBBY TWILLEY JR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Uključite roštilj i stavite aluminijsku foliju izravno na rešetke. Zatvorite poklopac roštilja. Pustite da roštilj radi nekoliko minuta dok se rešetke ne zagriju i talog ne počne otpuštati. Uklonite listove folije, a zatim izribajte rešetke zgužvanom kuglicom folije.

5. Masne rešetke na toplom žaru prelijte s pola boce piva. Pivo će razgraditi ulje i masnoću i odmah će se skinuti nakon čišćenja četkom s dlakama.

6. Za čišćenje octom najprije pustite da se rešetka za roštilj ohladi. Zatim dvije šalice octa razrijedite s dvije šalice vode i ulijte u bočicu s raspršivačem. Sada svoj roštilj od nehrđajućeg čelika možete poprskati octom.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

7. Pustite da se roštilj zagrije na visokoj temperaturi. Probodite polovicu luka vilicom i protrljajte reznom stranom prema dolje duž rešetki roštilja. Sok luka će proizvesti paru koja uklanja komadiće i pougljenjene ostatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 13:13