Kako su radili naši stari...

NISU IMALI NIŠTA, A ZNALI SU SVE! Vještine naših starih koje smo ignorirali, a danas su neprocjenjivo bogatstvo!

Kako su vještine naših baka i djedova, kojima smo se rugali ponovo IN! Ovih 9 totalno cool vještina vrijedi naučiti !

S napretkom tehnologije svakodnevni se život dramatično ubrzao, pogotovo ako ga uspoređujemo sa životom koji su vodili naši bake i djedovi. Nekada se stvari nisu samo tako bacale, nego su se prvo popravljale, dostava hrane nije postojala i više se družilo oko stola, surađivalo se sa susjedima i cijenilo se sve što se posjedovalo. Donedavno su nam sve te priče o tome kako-se-nekad-živjelo bile smiješne i dosadne, a danas su pravi sretnici svi oni koji ih znaju. Pogledajte u nastavku koje vještine vrijedi opet naučiti, a koje su nekada bile sasvim uobičajeni dio života.

Šivanje i popravljanje odjeće

U današnje vrijeme veća je vjerojatnost da ćemo baciti čarapu na kojoj smo otkrili rupu, nego da ćemo ju popraviti. Provući konac kroz iglu i potom na jednostavan način pokrpati oštećenje na tkanini nije neka velika mudrost, a predstavlja i praktičnu metodu uštede. Možete naučiti kako šivati pomoću YouTube videa ili pitajte svoju mamu ili baku da vam pokažu kako to izvesti.

Prenamjena svega

Koliko vam se puta dogodilo da je posjet vašem najdražem dućanu s predmetima za dom završio kupnjom posuda i kutija za odlaganje od kartona i plastike za koje ste izdvojili novac, a realno vam praktična rješenja za skladištenje stižu svakodnevno u dom u obliku staklenki i sličnih pakiranja proizvoda. Nekada su limenke od kave i kutije od sokova u prahu bile sasvim dobre za držanje vijaka i matica u garaži, u staklenkama su se čuvale trakice za ukrašavanje i tako dalje... Naravno, ne morate doslovce sve reciklirati, već pronađite kreativnu uporabu za stvari koje biste inače bez razmišljanja bacili u smeće.

Uzgajanje hrane

Nakon što kušate povrće iz vlastitog vrta, kupovna hrana više vas neće moći zadovoljiti! Za taj pothvat ne treba vam velika površina zemlje, a mnogo vrsta povrća možete uzgajati i u teglama. Počnite s tek nekoliko biljaka i kako stječete iskustvo, tako ćete poželjeti i proširiti svoj vrt. Kad se odvažite na svoje prve vrtlarske pothvate odaberite povrće koje je lako uzgojiti poput salate, rajčica, mahunarki i začina poput ružmarina i timijana. Evo što sve možete uzgojiti iz ostataka hrane.

Kačkanje i pletenje

Vještine koje inače povezujemo s našim bakama, poput pletenja i kačkanja, sve više uzimaju maha među mladim ljudima jer predstavljaju odličan način kako se riješiti stresa, opustiti se i stvarati. Još uvijek postoji pogrešna predodžba da su te vještine teške za naučiti, a zapravo je sve stvar prakse. Ako vas ne privlači pomisao da sjedite doma i pletete, postoje grupe koje to zajedno rade u ugodnom okružju kafića uz kavu i ćaskanje. Kako isplesti kapu, šal, rukavice i čarape pogledaj OVDJE!

Izrada sapuna

Kada sami izrađujete svoje sapune u njih možete staviti doista sve što vam padne napamet kako biste stvorili jedinstvene mirise i izbjegli uporabu umjetnih sastojaka koji vam se ne sviđaju. Osim što su praktični u kući, odličan su poklon!

Kuhanje od nule

Mnogo ljudi kaže da jednostavno nema vremena za kuhanje od nule pa stoga naručuju dostavu, kupuju već pripremljene obroke koje podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici ili pak zalijevaju sve s gomilom umjetnih umaka prepunih šećera i nezdravih sastojaka. Sve se to može izbjeći usvajanjem zdravih navika i odabirom jednostavnih i brzih jela koje s vremenom možete nadograđivati.

Zamjena usluga

Svi imamo neku vještinu koju radimo odlično. Netko je vješt u šminkanju, netko zna bojati kosu, netko je odličan u popravljanju stvari. Prije nego krenete trošiti, raspitajte se među prijateljima i poznanicima zna li netko raditi to što vam treba i ponudite im protuuslugu koja će im sigurno dobro doći.

Konzerviranje i čuvanje hrane

Kupili ste previše voća i povrća na tržnici, a ne želite da vam propadne? Pretvorite ih u pekmeze, ukiselite povrće i stvorite zimnicu. Internet je prepun odličnih recepata, samo trebate pratiti korake i stvoriti si zalihe.

Krasopis

Rukopisi naših starih bili su prepuni zavijutaka i lijepih oblika na koje smo zaboravili otkako većinu vremena provodimo za tipkovnicom računala. Kako biste oživjeli tu predivnu vještinu koja graniči s kaligrafijom budite strpljivi, odaberite kemijsku s tintom koja s lakoćom klizi po papiru i opustite ruku.

Foto: iStock

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 07:42