TRIKOVI KOJI PALE

Nitko ne voli zmije u svom dvorištu: Zadržate zmije dalje od dvorišta, kuće i bazena!

Unsplash
 Abhishek Rana
Ako živite na području gdje su zmije česte, postoji velika šansa da ćete izaći u dvorište i naići na neželjenog gosta!

Mnogi se boje zmija i ponekad je teško racionalno razmišljati kad nam se pojave na kućnom pragu. No, zmije spadaju u važne prirodne predatore, koji efikasno kontroliraju populacije miševa, štakora i drugih potencijalno štetnih glodavaca. Zbog blage klime u Hrvatskoj su zmije široko rasprostranjene. Kod nas živi 15 vrsta od kojih su samo tri otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 bezopasno. No, svejedno ih ne želimo nigdje blizu kuće i mjesta gdje boravimo.

Također, zmije su u Hrvatskoj zaštićene i ljudi ih ne smiju namjerno ozljeđivati ni ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu.

Ako živite na području gdje su zmije česte, postoji velika šansa da ćete u nekom trenutku možda izaći u dvorište i naići na neželjenog gosta! Dakle, danas vam donosimo savjete kako ih držati podalje od mjesta u kojem boravimo.

Održavanje okoliša urednim

Prva linija obrane od zmija u naseljima je održavanje okoliša urednim kako bi smanjili broj mjesta na koje se zmija može zavući, sakriti i napraviti leglo. To se postiže redovitom košnjom i uklanjanjem hrpi kamenja, građevinskog materijala, limarije i sličnog otpada. Na području njihovog zadržavanja vrlo je važno provoditi redovitu deratizaciju kako bi smanjili broj miševa koji su joj izvor hrane.

Napravite sami sredstvo protiv zmija

Ako vam se čini da zmije uvijek pronalaze put u vaše dvorište, držite ih podalje uz pomoć amonijaka. Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, umočite stare krpe ili odjeću u amonijak i ostavite na par mjesta u dvorištu.

Držite zmije dalje od bazena

Ako želite da se zmije i kukci drže podalje od vašeg bazena pospite ocat po rubovima.

Još jedan način tjeranja zmija

Vjerovali ili ne, zmije ne vole ljude jednako koliko ih mi ne volimo. Zmije možete držati podalje od dvorišta tako što ćete im dati do znanja da tamo živite. Kako? Nakon češljanja kose, kosu koja vam je ostala na četki pobacajte po rubovima dvorišta. Zmija će osjetiti miris kose i držat će se podalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. srpanj 2023 13:09