Njega i orezivanje dekorativnog stabla

Zelene priče jednog vrtlara

Danas ću vam pokazat način na koji se orezuje Sophora japonica “pendula”. Riječ je o listopadnom stablu koje potječe iz Kine i Koreje, a koliko sam mogao primijetiti, čest je stanovnik zagrebačkih vrtova. Sam kultivar “pendula” dobije se cijepljenjem (kalemljenjem) na običnu Soforu. Jedno takvo stablo nalazi se i u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu i ako budete u prilici da vas put navede, pozivam vas da ga dođete pogledati uživo (slika 1). Moram priznati da sam posebno ponosan na taj primjerak, jer sam ga osobno cijepio i godinama se brinem o njemu.

Ako vas zanima kako izgleda sama obična Sofora, obratite pažnju na prekrasan primjerak stabla ispred naše zagrebačke katedrale. Sofora cvate sitnim žućkasto-bijelim cvjetićima, koji su poslagani na način da čine oblik metlice, medonosna je biljka, što znači da svojim mirisom privlači vrijedne pčelice. Listovi su nalik bagremovim. Dobro podnosi zagađen zrak pa se može saditi u gradovima, a otporna je i na sušu, što je čini pogodnom za sadnju i u mediteranskom dijelu Hrvatske. Ako ste u blizini Zadra, preporučam da pogledate veliki primjerak obične Sofore u starom dijelu Zadra, pored perivoja kraljice Jelene Madijevke. Razlog zbog kojeg sam se odlučio upravo za kultivar “pendula” je dekorativnost same forme, koja se njeguje godinama, i što je starija, oblik postaje posebniji, kako bez lišća u periodu mirovanja, tako i u punoj vegetaciji, kada joj grane doslovno dosežu tlo. Moram napomenuti da na ovakav način možete orezivati i formirati i neka druga stabla, poput duda (murve), graba, trešnje, jasena i sl.

Način orezivanja

Jednogodišnje grane, koje su zelene boje, potrebno je prikratiti na samo 10-ak centimetara (slika 3), pritom treba paziti da ostavljate pupove (to su mjesta gdje će izrasti buduće grane) (slika 4). Pupovi su iznimno važni zbog buduće forme vašeg stabla i omogućuju vam da izrazite vlastitu kreativnost, s obzirom na to da ostavljanjem pupova trebate predvidjeti grane, a time i formu svog stabla u budućnosti. Nakon toga prorjeđujemo grane koje se dodiruju i prelaze jedna preko druge (slika 5) kako bismo omogućili podjednaku količinu svjetlosti svim dijelovima stabla (slika 6). Na kraju uklonimo sve suhe grane (slika 7).

Finalni rezultat

Svako ovako orezano stablo je jedinstveno i predstavlja pravo malo umjetničko djelo svakog vrtlara (slike 8 i 9). Iako zahtijeva višegodišnji trud, vjerujte isplati se, jer divljenje koje izaziva je neprocjenjivo.

Napomena

Moram na-pomenuti da je važno pret-hodno očistiti alat alkoho-lom, da smanjimo količinu uzročnika i mogućnost prijenosa bolesti. Budući da je stablo posebno osjetljivo na mjestima rezova, sami rezovi moraju biti što ravniji i manji, što znači da režete isključivo ravno, a ne pod kutem, jer je rana u tom slučaju veća.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 19:31