NAJVAŽNIJI ELEMENT

Njegovo veličanstvo – kauč! Znakovi da trebate novi, koju boju odabrati i koji su najveći trendovi?

Sofa Estro, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

 Natuzzi
Kao centar svake dnevne sobe, kvalitetni kauč neophodan je komad namještaja u modernim domovima. Osim što estetski upotpunjuju prostor, dizajnirani su za opuštanje i spajanje obitelji

Čak 6.509 sati filmova, serija i drugog TV programa, 2.414 sati spavanja ili drijemanja, 2.105 poljubaca i 1.842 sati maženja, 2.728 sati čitanja, 1.430 sati računalnih igrica i 1.390 sati rada doživjet će prosječna sofa u svom 11-godišnjem životu, pokazalo je jedno britansko istraživanje.

U tom dugom periodu, barem jednom mjesečno neka igračka će se izgubiti iza jastuka, a borba za daljinski upravljač odvit će se više od 420 puta.

Kao centar svake dnevne sobe, kvalitetna sofa neophodan je komad namještaja u modernim domovima. Osim što estetski upotpunjuju prostor, sofe su dizajnirane za opuštanje i spajanje obitelji. Dolaze u mnogo materijala, oblika, stilova, dizajna, boja i tekstura, no trebale bi odražavati vašu osobnost i odgovarati vašoj definiciji udobnosti. Kvalitetna sofa ili kauč, koji god naziv koristili, ili, pak, sjedeća garnitura najvažniji je komad namještaja u dnevnoj sobi, zato odabiru i kupovini treba obratiti više pažnje.

Kauč ili sofa?

No, na samom početku valja riješiti veliku nedoumicu – što je kauč, a što je sofa i po čemu se razlikuju?

image

Sjedeća garnitura Lago, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Riječ 'sofa' potječe s istočnog Mediterana, odnosno od arapskog izraza 'soffah'. On označava dio poda koji je podignut za 30 do 60 cm i namijenjen za sjedenje, a prekriven je mekanim tepisima i raskošnim jastucima. S druge strane, riječ 'kauč' potječe od francuske riječi 'coucher', što znači ležati. Povijest ovog komada namještaja je ista kao i sofe, a pojmovi se mogu koristiti kao sinonimi.

Međutim, znalci industrije dizajna interijera rijetko koriste izraz kauč, a za to postoji i razlog. Jer, ipak, postoje male, često nezamjetne, razlike između sofe i kauča. Naime, sofe su raskošnije, imaju istaknute naslone za leđa i ruke, a primarno su namijenjene za sjedenje poput, primjerice, Natuzzi Lago sofe koja je izrazito stilski definirani komad namještaja. Kauči su, pak, manje formalni i češće se koriste za ležanje, a glavna im je karakteristika nedmašna udobnost. Primjer kauča koji odgovara ovom opisu je Natuzzi Galaxy, a ima i dodatne funkcije naslona za glavu i noge koje možete prilagoditi u željeni položaj.

image

Sjedeća garnitura Galaxy, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Mnogi ove izraze koriste i kao sinonime za sjedeće garniture ili modularne kauče.

No, za razliku od konvencionalne sofe, sjedeće garniture su svestrane i imaju više neovisnih dijelova koje možete rasporediti na mnogo načina. Dobar primjer je Natuzzi Valzer sofa koja je idealna za konfiguriranje zatvorenih kompozicija, a pritom pruža niz mogućnosti za vaš dnevni prostor. Garniture obično dolaze u konfiguracijama u obliku slova „L“ ili „U“ omogućujući na taj način udobno druženje više ljudi. Kutne garniture u obliku slova „L“ sjajan su odabir za dnevne sobe u prostoru otvorenog tlocrta te za ljude koji se često zabavljaju ili imaju veće obitelji jer će i dalje moći možete uživati u prostoru i prozračnosti te pritom imati jasne granice u rasporedu.

image

Sjedeća garnitura Valzer, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Modularni kauči predstavljaju relativno noviji razvoj klasične sofe zato što omogućuju kupcima da odaberu stil kauča i dodaju komade kako bi izgradili svoju idealnu veličinu i oblik. Blokovi kauča mogu se dodati, ukloniti i preurediti kako bi se stvorili kauči koji će pristajati svakoj prostoriji i prigodi. Upravo je takva Natuzzi Pablo sofa, formirana od nekoliko različitih modula koji se mogu kombinirati prema želji u linearne, ili kutne oblike, simetrične ili asimetrične kompozicije. Ovakve svestrane sofe izvrsne su za rastuće obitelji i česte selidbe jer se mogu rastaviti na manje dijelove, što olakšava kretanje.

image

Sofa Pablo, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Što god odabrali – kauč, sofu, sjedeću garnituru ili modularni kauč, riječ je o značajnoj investiciji u namještaj s kojim ćete možda živjeti desetljećima, stoga s odabirom ne treba žuriti. No, kako uopće znati kada je vrijeme za šoping te koje nam alarmantne znakove odašilje naš dotrajali kauč?

Kada je vrijeme za kupovinu novog kauča?

Neki se kauči, osobito oni kvalitetne izrade, mogu popraviti kako bi im se produžio životni vijek, većina njih ipak nije napravljena da traju vječno. Ako je vaš kauč udubljen, izgleda istrošeno, neudoban je za sjedenje ili oštećen, vrijeme je da kupite novi. Imajte na umu da je prosječni vijek trajanja kauča sedam do 15 godina, a kako biste znali kada mu je došao kraj, obratite pažnju na ovih šest znakova upozorenja:

1. Kauč se ne uklapa u prostor sobe

2. Počinjete čuti škripu

3. Jastuci su ravni, a lumbalni oslonac je nestao

4. Miris je nepodnošljiv i uzrokuje vam svrbež

5. Vaša estetika uređenja doma se promijenila

6. Tkanina je posve istrošena i/ili nepopravljivo prljava

UGLEDAJTE SE NA TALIJANE I PRIGRLITE STIL LA DOLCE VITA. SAZNAJTE KAKO U NAŠEM SPECIJALU!

KRITERIJI ZA ODABIR SAVRŠENOG KAUČA

Stilske preferencije su osobna stvar, no osim njih pri odabiru visokokvalitetnog kauča postoje objektivni kriteriji pomoću kojih možete biti sigurni da ste dobili dobar kauč. No, izazov je pronaći nešto što odgovara vašem ukusu, služi svojoj svrsi, što se uklapa u vaš prostor i što se uklapa u vaš proračun. Za početak, promislite o tome kako ćete koristiti kauč, o prostoru u kojem će se nalaziti te o stilu sobe. Ovaj sveobuhvatni vodič može vam pomoći da prepoznate kvalitetan kauč i da naučite na koja sva pitanja trebate odgovoriti i koje sve kriterije trebate uzeti u obzir prije kupnje komada namještaja koji će postati središnje mjesto okupljanja u vašem domu.

image

Sjedeća garnitura Stan, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

U kakvom će se prostoru nalaziti kauč?

Pazite da veličina kauča ne zasjeni ostatak prostorije i da ne ometa protok prometa. Prije kupovine izmjerite cijeli prostor, a posebno zid uz koji ćete ga postaviti, kao i sva vrata kroz koja biste kauč trebali unijeti te imajte sve mjere pri ruci dok ga kupujete. Također, vodite računa o stilu vašeg prostora. Kauči dolaze u mnogim stilovima, kao što su suvremeni, mediteranski, skandinavski... Provedite dodatno vrijeme inspirirajući se pretražujući online ili pregledavajući ponudu u trgovinama kako biste suzili svoj odabir i pronašli kauč koji će odgovarati vašem stilu.

Kako odabrati materijal kauča?

Kako bi vaš kauč zasjao u interijeru, važno je odabrati pravu tkaninu. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, naravno, poželjet ćete izdržljiviji materijal koji se lako čisti. Kauči s tkaninama koje zahtijevaju održavanje, kao što je svila, najbolji su za područja koja se rijetko koriste. Prava talijanska koža izvrstan je odabir u područjima česte uporabe, izgleda atraktivno i lako se čisti, stoga je dobra opcija ako tražite dugovječnost. Korisno je znati da Natuzzi saloni u Zagrebu, Buzin i Rijeci, Srdoči imaju bogatu ponudu namještaja koji će atmosferu življenja učiniti još harmoničnijom. Razne vrste kauča sjedećih garnitura i fotelja dostupne su u velikom izboru visokokvalitetne Natuzzi kože ili tkanine u širokom raspona boja i tekstura. Možete čak odabrati i elemente u kombinaciji kože i tkanine kako biste imali jedinstven komad namještaja upravo po vašoj mjeri.

Koja veličina kauča je idealna?

Odaberite veličinu koja najbolje odgovara vašem planu korištenja kauča – zabava i ugošćivanje, opuštanje i čitanje... Sjedala bi trebala biti udobna svim članovima vaše obitelji, a ujedno, kauč bi trebao biti dovoljno velik da istovremeno smjesti sve ukućane. Razmislite o većem kauču, sjedećoj garnituri, uparivanju s foteljama ili dodatnim modularnim sjedalima, ako često ugošćujete veći broj ljudi. Sjajan je odabir Natuzzi Kendo sjedeća garnitura koju lako možete sastaviti u različite linearne ili kutne konfiguracije s dijelom za ležanje ili bez. Zlatno pravilo za proporcionalnost prostorije je da kauč treba biti otprilike 2/3 veličine zida uz koji će biti. Ne bi trebao ispuniti cijeli zid, a trebao bi imati i prostora sa svake strane.

image

Sjedeća garnitura Kendo, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Još jedno pitanje vezano uz veličinu jest i dubina sjedala. Duboka ili plitka sjedala odaberite ovisno o visini vas i vaših ukućana. Ako kupujete kauč s naslonom, pobrinite se da bude udoban u svim svojim položajima. Naslon kauča trebao bi pružiti potporu vašim leđima dok su vam stopala položena ravno na podu, a stražnji dio koljena skladno se poklapa s rubom sjedala. Ako, pak, planirate drijemati na kauču, prije kupovine se pobrinite da je kauč dovoljno dugačak za vas, odnosno za najvišeg ukućana.

Kako ćete koristiti svoj kauč?

Određivanje vrste korištenja koju će vaš kauč imati može vam pomoći da odaberete većinu ostalih značajki koje su vam potrebne. Primjerice, hoće li se prvenstveno koristiti za svakodnevne aktivnosti poput opuštanja, čitanja ili gledanja televizije ili će se koristiti samo povremeno u formalnom okruženju? Za kauč koji ćete koristiti za opuštanje, odaberite dubok i udoban kauč s mekim jastucima poput sjedeće garniture Natuzzi Herman. S druge strane, formalna sofa trebala bi imati visokokvalitetne presvlake ili skulpturalni okvir te biti vizualno zanimljiv dodatak prostoru.

image

Sjedeća garnitura Herman, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Tko će najviše koristiti kauč?

Obratite pažnju na to da vaša sofa odgovara vašoj obitelji. Primjerice, visoki ukućani će cijeniti dublja sjedala. Ako, pak, netko u obitelji ima loša koljena ili problema s kralježnicom, plitko sjedište i udoban naslon olakšat će im ustajanje iz sjedećeg položaja. Kućanstva s kućnim ljubimcima ili malom djecom preferiraju kauče koji su niski, bliže podu, kako bi se mališani relativno lako mogli popeti na njega. Ako često imate goste koji vole kod bas prenoćiti, kauč koji se može proširiti je za vas sjajna opcija, pogotovo ako nemate zasebnu spavaću sobu za goste. Primjer kauča koji odgovara ovom opisu je Natuzzi Sohay koji spaja udobnost i funkcionalnost. U trenu se iz kauča pretvara u udoban krevet koji će obogatiti moderne domove.

image

Sofa Sohay, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

UGLEDAJTE SE NA TALIJANE I PRIGLITE STIL LA DOLCE VITA. SAZNAJTE KAKO U NAŠEM SPECIJALU!

Koliko dugo planirate ostati tamo gdje jeste?

Ovisno o kauču koji imate, selidba može biti izazov. Nema jamstva da će se vaš trenutni kauč uklopiti u vaš sljedeći dom. Ljudi koji se često sele trebali bi razmisliti o nabavi modularne sofe poput modela Natuzzi Campus koji se svojim modularnim elementima i raznovrsnim kožama ili tkaninama, odlično uklapa u različita okruženja i interijere.

image

Sjedeća garnitura Campus, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Kako izgleda ostatak vašeg prostora?

Da biste odabrali stil i boju kauča, uvijek uzmite u obzir sve postojeće boje ili uzorke u sobi. Nepovezanim miješanjem stilova, tekstura i boja stvorit ćete konfuznu dnevnu sobu u kojoj ćete teško pronaći spokoj i riješiti se svakodnevnog stresa. Kauč bi trebao biti dodatak koji će prostoriju stilski zaokružiti.

Ako započinjete projekt uređenja od nule, pametno je prvo odabrati kauč kako biste mogli nastaviti uređivati prostor u istom stilu. U tom slučaju možete se odvažiti za kupnju kauča koji je presvučen živopisnom luksuznom tkaninom ili prekriven šarenim printom jer on će biti središnja točka sobe, a ostalo ćete lako prilagoditi. Kada, pak, dodajete kauč u već uređenu sobu ili želite da kauč ima sporednu ulogu, odabir boje postaje iznimno važan. Odabir novog kauča za postojeću paletu boja znači da ćete morati odlučiti hoće li kauč biti neutralan ili će preuzeti ulogu akcenta.

Kako odabrati boju kauča?

Savjet dizajnera je da odaberete boju kauča koja će odgovarati boji zida kako bi ujedinio sobu i učinio da se čini većom. Ovo je kreativna ideja za skladnu shemu boja, no time sužavate mogućnosti za promjenu boje zida u budućnosti. Najčešći pristup je kupnja kauča koji nadopunjuje drugi dekor i nije u centru pažnje ni kamufliran u boju zida. Zbog toga su kauči neutralnih boja, koje prevladavaju spokojnim talijanskim stilom koji slavi la dolce vita, najpopularniji odabir, a u Natuzzi salonima oduševit će vas bogat izbor modernih neutralnih nijansi kao što je, primjerice, elegantna sjedeća garnitura Natuzzi Dorian.

image

Sjedeća garnitura Dorian, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

No, nakon što odlučite hoće li vaš kauč biti naglašene ili neutralne boje, morat ćete odlučiti hoće li kauč biti svijetle ili tamne neutralne boje. Pritom, boja poda ima veliki utjecaj jer kauč je velik i tapeciran, a većina tkanina upija svjetlost pa se može dogoditi i da znatno zamrači sobu. Ako tamni kauč stavite na tamni pod, činit će se kao da se izgubio u prostoru. Tamni kauč na tamnom podu pokušajte učiniti vidljivijim odabirom metalnih ili svijetlih drvenih nogu koje će stvoriti vizualni prostor između kauča i poda. Pozicioniranje svjetlijeg tepiha, kakav je Natuzzi Gorgonia tepih, ispod prednjeg dijela vašeg kauča može odvojiti tamne boje i naglasiti kauč. Lagani drveni ili metalni stolić za kavu, primjerice Natuzzi Chocolat koji kombinira metal i mramor ili Natuzzi Ika s bazom od od nerđajućeg čelika i pločom od hrasta, također bi mogao pomoći u definiranju sofe od poda.

image

Stolić Chocolat, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Kauč svijetle boje ima drugačije izazove, a najveći je trošenje i prljanje. Prije nego što odaberete bijeli ili svijetli kauč, razmislite o tome kako se soba sada koristi, a ne kako se nadate da će se koristiti. Ako vaš pas voli ležati na kauču, onda vjerojatno ne biste htjeli staviti bijelu sofu u svoju dnevnu sobu. Za slučaj da će kauč koristiti djeca i kućni ljubimci, a vi ne želite odustati od ideje o svijetlom kauču, onda su lako perivi materijali dobar kompromis ili kauči s promjenjivim presvlakama. Primjerice, sjedeća garnitura Natuzzi Long Beach dolazi i u verziji s presvlakama koje se mogu skinuti.

image

Sjedeća garnitura Long Beach, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Nakon razmatranja svijetlog i tamnog tona, vrijeme je da odaberete nijansu. Neutralne kauče lako je naglasiti dodacima i neće vam biti problem uklopiti ih u svoj stil čak i ako će se mijenjati tijekom godina. Odaberite između nijansa bijele boje, krem, sive, smeđe, nježno zelene i plave koje će izgledati sofisticirano u interijeru.

Kako bi se kauč to bolje uklopio u vaš prostor dodajte u prostor dekor ili druge elemente namještaja u istoj nijansi. Zato dobro promislite o kupovini udobnih fotelja poput Natuzzi Lune, sofisticiranog otomana kakav je, primjerice, Natuzzi Skyline, ali i tepiha. Nemojte zaboraviti ni zavjese, jastučiće i druge detalje koji će vašoj dnevnoj sobi dati zaokruženi izgled.

image

Fotelja Luna i sjedeća garnitura Skyline, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Što je u trendu?

Prije kupovine novog kauča provjerite i što je trenutno u trendu te, ono što je još bitnije, kako se taj trend uklapa u vaš interijer. U 2022. godini poseban su hit zaobljene sofe poput Natuzzi Wave koja je inspirirana Jadranskim morem. Ona je apsolutni showpiece element i žarišna točka u prostoriji. Zaobljena sofa odmah privlači poglede i pobuđuje interes drugih, a ako imate veću prostoriju, onda bi zaobljena sofa mogla biti sjajna ideja. Takve sofe najviše dolaze do izražaja kada „lebde usred sobe“ jer je njihov jedinstveni oblik vizualno zanimljiv sa svih strana. U malim prostorijama neće zasjati, a ne trpe ni dnevne sobe koje vrve namještajem jer će ih zakloniti. No, odličan su odabir ako želite sofisticirani dodatak prostoriji, a sjajno se uklapaju u suvremeni, minimalistički, glamurozni i mediteranski stil.

image

Sofa Wave, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Gdje kupiti kauč?

Kauč je često značajna investicija, stoga mnogi žele osobno provjeriti sve kriterije kako bi bili sigurni da im se sviđa i da im odgovara. Kada kupujete kauč u salonu namještaja, nemojte se bojati postavljati pitanja. Kvalificirani prodavači trebali bi biti dobro upućeni u sve elemente savršenog kauča i trebali bi biti u mogućnosti odgovoriti na sva vaša pitanja te vam pomoći da pronađete onaj koji vam najbolje odgovara. Dok kupujete, uzmite si vremena, isprobajte mnogo različitih vrsta kauča i pomno pregledajte sve značajke.

UGLEDAJTE SE NA TALIJANE I PRIGRLITE STIL LA DOLCE VITA. SAZNAJTE KAKO U NAŠEM SPECIJALU!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija, Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:52