Novi Zagreb postaje sve poželjniji za život

Južna obala grada poprimila je novi životni stil

Novi Zagreb dugi je niz godina bio na lošem glasu i u socijalističkom smislu etiketiran kao radnička spavaonica. No, u međuvremenu je oplemenjen brojnim novim sadržajima koji su pridonijeli većoj kvaliteti i popularizaciji života u naseljima južno od Save, a koji su slijedom toga dobili na cijeni i kvaliteti te poprimili jedan sasvim novi životni stil. Stoga ni ne čudi što pojedina naselja, poput Bundeka i Središća, postaju popularnija čak i od Jaruna te centra metropole, bilo da je riječ o stambenom zbrinjavanju ili zakupu uredskih prostora.

Što je prethodilo tim promjenama te koliko bi obitelj morala izdvojiti za kupnju, na primjer, trosobnog stana u Novom Zagrebu, razgovarali smo s Dajanom Furgala Šuper iz agencije Orbit nekretnine. – Prije nastalih promjena Novi Zagreb možemo sagledavati kao relikvij socijalizma koji generalno označava nedostatak potrošnje i oskudniji životni stil u odnosu na postindustrijska društva, njihov stil života te potrošačku kulturu.

Grad u gradu

Izostajala je estetska manifestacija života u njemu baš u skladu sa socijalističkom sviješću s ograničenom potrošnjom te s prevagom kolektivističkih u odnosu na individualne potrebe i preferencije.

Budući da je na početku 21. stoljeća započeta izgradnja Novog Zagreba u skladu sa europskim trendovima, koji je tada postao “grad u gradu” sa svim sadržajima potrebnim za estetskom integracijom životnog stila sa kulturom stanovanja, dobio je potpuno novi trend na istom geografskom području – govori Dajana Furgala Šuper i dodaje kako se danas na području Novog Zagreba nalaze mnoge kulturne, rekreacijske, zabavne, obrazovne i trgovačke sadržaje, koji ga čime poželjnim za življenje.

Stari stanovi površinom su veći od novih, ali im je potrebno preuređenje

– To je doprinijelo pluralizaciji i individualizaciji života u navednom području te promijenilo poglede na život kao i obrasce ponašanja te stanovanja. Tako je Novi Zagreb i južna obala grada, dobro prometno povezana s ostatkom grada, dobila novu vrijednost – ističe.

Iako je teško izdvojiti određena naselja po njihovim prednostima i manama, Središće je sasvim sigurno u prednosti zbog blizine Bundeka, oaze zelenila i mira, izuzetne komunalne i infrastrukturne opremljenosti i sadržajnosti kvarta, s jedinim nedostatkom za mnoge nedostižnog cjenovnog ranga nekretnina u odnosu na ostala naselja.

Za Dugave, pak, možemo reći da su nedostaci lošija prometna povezanost (nedostatak tramvaja) i blizina smetlišta Jakuševac, a za Zapruđe starije zgrade kolokvijalno zvane “limenke”. U Travnom mnogi zamjeraju prenapućene nebodere, a u Trnskom dislociranost, starost i neatraktivnost mnogih objekata.

Manjak parkinga

Unatoč nedostacima pojedinih kvartova, poput prenastanjenosti i manjka parkirnog kapaciteta, veliku manu predstavlja nesređenost stanja u zemljišnim knjigama, odnosno neformiranost zemljišno-knjižnih čestica zbog čega mnogi stanovi uopće nisu upisani. No, u globalu možemo reći da naselja Novog Zagreba karakterizira naglašena sadržajnost, mnoštvo zelenila, izuzetna infrastruktura i odlična povezanost sa svim ostalim dijelovima grada te prihvatljiva cijena.

– U Novom Zagreb je širok dijapazon trosobnih stanova, od komfornih socijalističkih stanova, koji su ipak u većini, do funkcionalnih i moderno koncipiranih koje nalazimo u novijim objektima. Starija naselja karakteriziraju rasporedi svojstveni duhu i stilu sedamdesetih godina te je gotovo nemoguće dobiti dnevni boravak i dvije spavaonice ispod 70 kvadrata naspram novije gradnje gdje isti sadržaj nerijetko biva i u značajno manjoj površini, ponekad čak u 50 kvadrata.

Takvi moderni rasporedi gdje je kuhinja integrirana u dnevni boravak nespojivi su sa konceptom sedamdesetih, a među mlađom populacijom imaju mnoštvo pobornika te lakše pronalaze put do kupaca. Slijedom navedenog stariji stanovi u većini slučajeva zahtjevaju ozbiljnije preuređenje dok je novijim uglavnom potrebno tek simbolično kozmetičko osvježenje. Dugave, Središće, Lanište i Kajzerica su naselja u ekspanziji u kojima se gradilo i gradi u posljednjih desetak godina te možete useliti i u potpuno novi, još nekorišteni stan. Ukoliko pak želite novije, ali ne i posve novo možete pokušati u Sopotu, Trokutu ili Savskom gaju – kaže.

Atraktivan Bundek

Što se tiče konkretnih cijena, prema Indeksu cijena nekretnina, prosječna cijena stana u četvrti Novi Zagreb Zapad u veljači je iznosila 1519 eura po kvadratu, dok je u istom mjesecu lani iznosila 1556 eura po kvadratu, što znači da je zabilježen pad od 2,4 posto. S druge strane, Novi Zagreb Istok bilježi rast od 0,6 posto, budući da je prosječna cijena u veljači bila 1472 eura po kvadratu, a lani u istom mjesecu 1463 eura. No, s obzirom na to da je ovdje riječ o traženim cijenama, Dajana Furgala Šuper ističe kako su postignte cijene nerijetko niže i do 30 posto, a ovise, naravno, o starosti, stanju nekretnine, rasporedu, položaju i želji prodavatelja da što prije proda ili čeka bolja vremena.

U Dugavama, Središću, Laništu te Kajzerici ima najviše novogradnje

– Na temelju vlastitog iskustva najtraženiji je kvart zasigurno Središće koje uz najvišu cijenu karakterizira i najveća potražnja, a cijene četvornog metra novih ili novijih stanova kreću se oko 2000 eura po kvadratu, limit koji ostali kvartovi zasigurno ne mogu doseći. Radi se starom naselju koje je uređenjem Bundeka doživjelo transformaciju u pravom smislu te riječi.

Ista je primarno posljedica činjenice da je od zapuštene i neatraktivne površine izgrađena predivna rekreacijska oaza sa jezerom i uređenim šetnicama koja svojom pojavom privlači podjednako i stare i mlade, sportaše i poslovnjake. Pored navedenog svojom sadržajima i lokacijom, na manje od 10 kilometara od glavnog gradskog trga, Muzeja suvremene umjetnosti, Avenue Malla, dvorane Vatroslav Lisinski predstavlja oplemenjenu četvrt u kojoj se život odvija 365 dana u godini te kao takvo Središće predstavlja jedno od najpoželjnijih naselja uopće, i to ne samo s južne strane Save.

Među povoljnijim naseljima su zasigurno Zapruđe i Trnsko gdje se bilježi pad cijena i ispod 1000 eura po kvadratu. Razlog tome je starost i često nedovoljna uređenost stanova ali i zgrada, prevelika napućenost, nedostatak parkirnog prostora i estetska neprivlačnost objekata.

Realne cijene

Kamenarka, iako novo naselje, na meti je brojnih kritika zbog svoje mikrolokacije kao i izoliranosti, iako se u njoj mogu naći noviji, ali vrlo povoljniji stanovi za one manje kritične. Izuzetno dobro organizirani kvartovi su Siget, Utrine, Dugave i Sloboština koji unatoč starosti objekata i nepostojanju vlastitog parkirnog prostora izuzetno dobro kotiraju među populacijom srednjih godina i obiteljskim ljudima te ukoliko imaju realnu cijenu bez prevelikih poteškoća pronalaze put do pravih kupaca – napominje.

Prije kupnje bilo koje nekretnine, dodaje, nužna je provjera vlasničke dokumentacije i stanja u zemljišnim knjigama. Drugi je savjet sagledavanje omjera cijene, kvalitete i lokacije, tri parametra koja određuju vrijednost svake nekretnine.

– Kupci trebaju razmotriti i nevidljive poput eventualnih naknadnih troškova legalizacije, povećanja pričuve radi uređivanja zgrade (dizala, stubišta, krovišta), saniranje kvarova, stvarni trošak uređenja na temelju preliminarnog troškovnika izrađenog od ovlaštene i stručne osobe. Sve navedeno bi svakako trebalo uzeti u obzir prije odluke o kupnji te komparativnom metodom utvrditi isplativost investicije. U slučaju da se radi o novogradnji svakako treba provjeriti reference investitora, vrstu materijala koji su se rabili i energetski razred jer jedino tako kupac ima jamstvo da je donio dobru odluku – zaključuje.

Objavljeno u tiskanom izdanju, 16.03.2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:27