SNALAŽLJIVOST

Novogodišnji tulum se malo oteo kontroli - na parketu su ostale ogrebotine, žvake...? Očistite ih s namirnicama od kojih ste pripremali kolače!

 /SHUTTERSTOCK

Tulumarili ste do ranih jutarnjih sati? Plesali, uživali, družili se, fino jeli i pili? Niste jedini. Nadamo se da ste se i naspavali i da vam buđenje u Novoj godini neće biti šokantno kao onima kod kojih se proslava malo otela kontroli. Lako za razbijenu čašu i komadiće konfeta, ali novonastale ogrebotine, zaljepljene žvake ili tragovi markera (koje ste namijenili za pisanje po čašama, a ne po podnim ili zidnim oblogama) nisu baš najugodnija uspomena na doček Nove godine.

No, ako se suočavate s istim problemima, postoji vrlo jednostavno i brzinsko rješenje koje ne podrazumijeva odlazak u specijalizirane trgovine ili zvanje hitnog servisa, koji ionako ne rade. Nekima se trikovi možda zvučati čudno, no mnogi tvrde kako će upaliti.

Dakle, kod ogrebotina na drvenom podu dovoljno je posegnuti za uljem uljane repice ili biljnim uljem. Ulje i ocat pomiješajte u omjeru 2:1, nanesite na oštećenja i nježno utrljajte. Postoji još jedan način, a za njega vam trebaju orašasti plodovi od kojih ste, vjerujemo, pripremali kolače uoči proslave pa su vam zasigurno ostali i ostaci. Znači, ogrebotine se možete riješiti ako ju istrljate komadom oraha.

Ako vam se dogodi da na parketu pronađete žvaku koju nikako ne možete potpuno ukloniti - poslužite se ledom, i on vam je sigurno ostao od večeri prije. Led će zamrznuti lepljivu masu, koju je zatim puno lakše ukloniti nečim poput špahtle.

Tragove trajnog markera, pak uklonit ćete pastom za zube i krpicom od mikrovlakana. Malo paste stavite na mrlju i lagano protrljajte pa uklonite višak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:10