Tržište nekretnina

Novogradnja ispod 1000 eura po kvadratu

U Podsusedu, Novom Zagrebu i Dubravi stanovi se prodaju za 840 eura po m2!

Da nas je netko prije četiri, pet godina pitao vrijedi li kupiti korišteni stan površine 78 kvadrata u strogom centru Zagreba, u Vlaškoj ulici, u visokom prizemlju, uredne dokumentacije, po cijeni od gotovo 1400 eura po kvadratu, rekli bismo mu da je naišao na jedinstvenu priliku koja se ne smije propustiti. Danas, kada se na posrnulom tržištu nekretnina sve manje prometuje, a cijene i dalje padaju, ova prilika ne začuđuje. Naime, prema nedavno objavljenoj analizi Hrvatske narodne banke, cijene su se prvi put vratile na razinu iz 2004. godine, prije nego što je zabilježen snažan rast cijena.

Tako je, primjerice, u Zagrebu prosječna cijena kvadrata pala na 1400 eura. No na primjeru iz Vlaške, kupnja tog stana podrazumijeva i nužnu adaptaciju, što će povisiti iznos cijele investicije. Za kvalitetnu, modernu novogradnju na atraktivnim lokacijama kao što su Jarun i Bundek, pak, morat će se izdvojiti mnogo više od 1400 eura po kvadratu. S druge strane, na tržištu se mogu pronaći i povoljnije ponude. Štoviše, četverosobni stan u novogradnji, energetskog razreda B, površine 99 kvadrata u zapadnom dijelu grada, u Podsusedu, na prvom katu, sa zimskim vrtom, vanjskim parkirnim te garažnim mjestom, prodaje se po cijeni od 1000 eura po kvadratu!

Ispod cijene gradnja

Pretražujući oglasnike pronašli smo i trosobni stan u novogradnji, površine 65 kvadrata, u Donjoj Dubravi, koji se prodaje po cijeni od 850 eura po kvadratu, kao i novi trosobni stan, energetskog razreda B, površine nešto manje od 100 kvadrata u Dugavama, za koji se traži 980 eura po kvadratu. Znači, više se ne radi o jedinstvenim prilikama jer se na području cijelog grada, doduše ne u širem centru, mogu pronaći izuzetno povoljni stanovi. O čemu je riječ? – Vjerojatno je za većinu investitora koji su svoja zemljišta plaćali po jako visokim cijenama ta cijena daleko ispod cijene gradnje, neki od njih sigurno nikad neće spustiti cijenu na spomenutu razinu, neki će svoje nekretnine, ako imaju jedinstvenu mikrolokaciju i kvalitetnu gradnju, prodati za mnogo veću cijenu, a sigurno će biti i onih koje će svoje cijene preostalih neprodanih stanova korigirati i nastojati rasprodati preostale neprodane stanove u što kraćem roku – komentira Bernarda Sočev, suvlasnica agencije za nekretnine Euro-interijeri.

Ogromna potražnja

Na drastično spuštanje cijena i rasprodaju stanova investitori se odlučuju zbog novog obračuna PDV-a na građevinska zemljišta od iduće godine, najavljenog poreza na nekretnine i, naravno, praznih stanova koji im kroz režije i stalni angažman obilaska s potencijalnim kupcima predstavljaju dodatan trošak. Isti je primjer stambenog naselja u Podsusedu, gdje je investitor snizio cijenu novoizgrađenih stanova, energetskog razreda B, ispod 1000 eura po kvadratu. Tako se 12 trosobnih, dvosobnih i četverosobnih stanova te penthousei, moderno opremljeni, površine od 63 do 115 kvadrata, prodaju po cijeni od 840 do 1000 eura po kvadratu! Ovo nije prva rasprodaja u kojoj posreduje agencija Euro-interijeri, nedavno su u Samoboru rasprodali veći broj stanova u nepuna tri mjeseca. I dandanas za istu lokaciju primaju po nekoliko upita na tjedan.

– Kupci su prepoznali kvalitetnu ponudu po prihvatljivoj cijeni, kao i činjenicu da ovakvih i sličnih projekata na istim i sličnim lokacijama više nema, te da nema ni novih zgrada na istim i sličnim lokacijama koje su trenutno u gradnji. Upita je jako puno, telefoni zvone neprestano, kolege koji rade na terenu veći dio radnog vremena provode upravo na toj lokaciji pa je tako u samo tjedan dana od početka prodaje rezervirano već nekoliko stanova, i to u trenutku kada najveći broj potencijalnih kupaca koristi godišnji odmor. Imamo i slučaj da je kupac izdvojio jedno prijepodne godišnjeg odmora te doputovao sa sjevernog Jadrana pogledati i rezervirati nekretninu – zaključuje Bernarda Sočev. Unatoč višegodišnjem padu cijena, govorimo li o novogradnji sasvim je logična dilema potencijalih kupaca o kvaliteti gradnje. No nije pravilo da niža cijena znači i loše izvedenu gradnju, kao ni loš raspored prostorija ili lošu lokaciju, tvrdi Bernarda Sočev.

Provjera lokacije

– Prilikom ponude stanova sve ozbiljne agencije za nekretnine ističu i položaj na karti pa svaki kupac prije nego što dogovori obilazak stana može sam provjeriti lokaciju, je li ona pokraj bučne prometnice ili željezničke pruge, koliko je udaljen javni gradski prijevoz, kao i gdje se nalazi najbliža škola i vrtić – ističe i podsjeća da sve nove zgrade moraju imati energetski certifikat, čiji razred daje jasnu sliku o samoj kvaliteti gradnje.

Radije klasični krediti nego Pos +

Prisjetimo li se Vladina programa POS +, u kojem građani po posebnim uvjetima stambenog kredita i uz državni zajam od 200 eura po kvadratu mogu kupiti stan u novogradnji, ali uz uvjet da cijena kvadrata nije viša od 1400 eura, zanimalo nas je i koliko je on aktivan na tržištu. – Program POS+ bio je jako aktivan prije otprilike godinu dana, dok se kupci danas, prema našim iskustvima, radije odlučuju za ‘zelene’ ili klasične kredite nego za program POS + s obzirom na to da je kamata ista ili vrlo slična.

Program POS + kupcima zvuči jako primamljivo, ali kada čuju da moraju imati vlastito učešće u iznosu od 15 posto, u većini slučajeva odustaju od kupnje. A kad se tome doda i dvostruko odobrenje kredita od banke i APN-a, dva ugovora o kreditu, dvije solemnizacije ugovora o kreditu, dva upisa založnog prava i napokon dvije isplate… sve to naravno produžava sam rok isplate realiziranog kredita za 30 do 45 dana u regularnim slučajevima, do 90 dana u POS + programu – ističe Bernarda Sočev.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:40