Uzmite alat sami u ruke

O, ne! Rupa u zidu...

Kako popraviti oštećenje gipsane ploče u 12 koraka

Tulum se oteo kontroli: konačno ste ispratili razuzdane goste i onda ugledali oštećen gipsani zid? Prenosili ste namještaj i nespretno nogom stola odvalili dio zida? Ili je ostala rupa od kvake vratiju? Ili ste, pak, očajno glavom udarali u zid? U svakom slučaju, oštetili ste ga. I pitate se što sad, kako ga brzo i jednostavno, da ukućani ni ne primijete oštećenje, zakrpati? Ne, ne nije potrebno prikriti rupu postavljanjem slike. Majstori za sve – zagrebački servis za sitne kućanske i uredske popravke, imaju rješenje za vas. Pratite njihove savjete i odahnite. A za ostale popravke posjetite njihovu internetsku stranicu www.mazasve.com.

Ne ustručavajte se sami uzeti alat u ruke

1 Na istoj udaljenosti sa četiri strane oštećenja zida ucrtajte točkice te ih u obliku kvadrata spojite uz pomoć ravnog predmeta (ravnala). Pritom pazite da vam linije nisu krivudave. Izmjerite i zapišite ucrtane dimenzije jer će vam te mjere trebati kasnije.

2 Malom ručnom pilom za gips ploče izrežite ploču do ucrtanih linija kvadrata.

3 Nakon što ste izrezali dio gips ploče do željene veličine, potrebna vam je drvena letvica koju trebate provući kroz otvor tako da se nalazi na pozadinskoj strani zida. Uz pomoć akumulatorske bušilice uvrnite vijke na gornje i donje mjesto gips ploče gdje se letvica dodiruje s pločom. Ona, naime, služi kao oslonac za dio zida, odnosno ploče koju ćete naknadno namjestiti.

4 Točne dimenzije kvadrata (iz 1. koraka) precrtajte na novi, veći komad gips ploče. Kako se ne bi nepotrebno mučili i pilili novu gips ploču, što je duži i kompliciraniji postupak, dovoljno je skalpelom, uz pomoć ravnala ili sličnog ravnog predmeta, urezati površinu ploče nekoliko milimetara. Jednim bržim potezom trknite dvije različite strane ploče (da je urezana linija na svakoj pojedinoj strani otprilike u sredini). Potom skalpelom izrežite karton sa stražnje strane i odvojite ploču u obliku kvadrata do kraja.

5 Izrezanu ploču zatim umetnite u otvor na zidu. Ako ste precrtali točne dimenzije (vidi 1. i 4. korak) ne bi trebalo biti problema.

6 Da zamjenski dio zida ne padne, na mjestu gdje se dodiruje s drvenom letvicom, prije postavljenom na pozadinskoj strani zida, akumulatorskom bušilicom uvrnite nekoliko svrdla (ovisno o veličini rupe, minimalno je potrebno dva svrdla).

7 U posudu (plastičnu ili gumenu) zamiješajte gips. Ovisno o veličini rupe, na nekoliko lopatica za zid gipsa u prahu dodajte 1,5 dcl vode i istodobno miješajte lopaticom za zid dok smjesa ne postane srednje gusta – kako bi Amerikanci rekli – kao blato. Ako ste ulili previše vode, dodajte još gipsa i obrnuto (slika gore desno).

8 Lopaticom za zid nanestite smjesu na spojne dijelove, u širini od 3 do 4 centimetra, ali pazite da ne pretjerate u količini smjese da ne bi ostale izbočine gipsa. Smjesom prekrijte i vijke.

9 Preko nanesene smjese zalijepite papirnatu ili bandažnu traku od staklenih vlakana u potrebnoj dužini, ovisno o veličini rupe i umetnute gips ploče. Prstima lagano pritisnite traku kako bi ju izravnali. Ta se traka koristi da “armira” gips i kako spojevi ne bi popucali kad se zid osuši.

10 Zatim ponovno nanesite sloj gipsa lopaticom za zid, te kad se osuši izbrusite površinu finim brusnim papirom, kako ne bi bilo izbočina.

11 Nakon brušenja, vrijeme je za gletanje, najvažnijeg postupka za dobivanje ravnoga zida prije bojanja. Gleterom nanosite glet masu (koju ste prethodno zamiješali kao i gips – vidi 7. korak), pazeći pritom da potezi budu lagani i dugački. Nakon gletanja zid mora biti potpuno gladak, bez rupica i neravnina. Ako niste u tome uspjeli, malo prebrusite zid.

12 Nakon što ste prošli sve korake i popravili oštećenje, pričekajte da se zid osuši i obojite ga željenom bojom. I ne zaboravite, alat nakon upotrebe obavezno očistite.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 04:49