Centralna dekoracija

Obična smreka, bodljikava smreka, omorika, jela... Koje drvce ste ove godine izabrali?

 /SHUTTERSTOCK
"Prvi hrvatski doktor za drveća" govori koje su vrste popularne i koje su njihove karakteristike

Božić je teško zamisliti bez okićenog drvca. Ono je centralna dekoracija većine domova, oko koje se obitelj u vrijeme blagdana okuplja. Najčešće se kupuju smreke i jele, i to uoči Badnjaka ili na sam Badnjak, kad se i ukrašavaju. No, moguće je okititi i druge vrste drvca.

image
Fran Poštenjak

Kako u tako velikom izboru drvca izabrati najkvalitetnije, kako biste što dulje imali ugođaj najljepšeg blagdana u domu, govori nam Fran Poštenjak, član poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, te stručnjak u području hortikulture i vlasnik tvrtke Arboring iz Jastrebarskog, kojeg se naziva "prvim hrvatskim doktorom za drveće".

Kakav je Božić u vašem domu ove godine, za koje ste se boje i materijale odlučili?

Šaljite nam svoje prigodno dekorirane interijere i pokažite kako Bozić izgleda u vašim domovima na: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BODLJIKAVE IGLICE

- Popularnije vrste smreka kao božićna drvca su obična smreka, bodljikava smreka, pančićeva omorika. Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa. Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica, što je najizraženije kod obične smreke. Također, to su vrste koje imaju četvrtaste ušiljene i tvrde iglice na koje se lako nabosti, iako pančićeva omorika ima plosnate iglice, koje su mekše i zbog toga manje bodljikave. Smreke imaju relativno čvrste grane, koje mogu nositi i teže kuglice. Boja iglica kreće od tamnije zelenih kod obične smreke, zelenih, plavo-zelenih i srebrnozelenih kod bodljikave smreke, te tamnozelenih s dvije pruge puči kod Pančićeve omorike - analizira Fran Poštenjak. Ističe i da jele kao božićna drvca u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka. Iglice jela najčešće su urezanog vrha, odozdo s dvije izražene bijele pruge i znatno mekanije od smreka, međutim, jela znatno bolje zadržava iglice od smreka. Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi najteže ukrase.

VISINA STROPA

- Posljednjih godina kavkaska jela sve je popularniji izbor za kupnju. Nju odlikuju sjajne tamnozelene, odozdo raščešljane iglice. Uz klasični izbor obične jele, svakako je vrijedno spomenuti i korejsku jelu te španjolsku jelu, koje su zanimljive, ali i rijetke - kaže Poštenjak te savjetuje i oko položaja za postavljanje drvca.

- Potrebno je da drvce prilikom postavljanja bude udaljeno od izvora topline, jer upravo je isušivanje razlog odbacivanja iglica. Potrebno je izmjeriti visinu stropa te odbiti visinu stalka i vršnog ukrasa, kako biste izabrali idealno visoko stabalce - ističe. q

image
/SHUTTERSTOCK

5 SAVJETA

1. Prije kupnje rukom lagano prođite po iglicama kako biste provjerili je li stablo svježe. Iglice ne bi smjele otpadati, a grančice moraju biti savitljive, ne krhke.

2. Informirajte se kod prodavača koliko dugo stablo stoji bez vode te provjerite debljinu debla kako bi stalo u vaš stalak.

3. Uskladištite drvce u zaštićenom i prohladnom prostoru i postavite ga u stalak s vodom.

4. Odrežite donja 2-3 cm debla jer se može dogoditi da se provodni elementi stabla začepe pa stablo ne može uzimati vodu.

5. Kako biste izbjegli opasnost, provjerite sve električne ukrase kojima ćete okititi drvce. Prije odlaska na spavanje obavezno ugasite lampice na okićenom drvcu.

POZICIJA

Drvce bi trebalo biti udaljeno od izvora topline jer je isušivanje glavni razlog odbacivanja iglica

Kakav je Božić u vašem domu ove godine, za koje ste se boje i materijale odlučili?

Šaljite nam svoje prigodno dekorirane interijere i pokažite kako Bozić izgleda u vašim domovima na: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 20:10