VRIJEDI PROBATI

Obožavani stari namještaj i tekstil poprimili su neugodan miris? Imamo rješenja za to

 Unsplash
Bilo da kupujete prostirke, komode ili kauče, većina ovog namještaja čudno miriše kad ga donesete kući

Kupnja vintage ili starinskih komada dodaje puno karaktera vašem domu. Pomaže vam da pomiješate i uskladite staro s novim, stapajući suvremenije komade sa stilovima iz prošlih razdoblja. Ali nije lako (ili jeftino) pronaći starinski namještaj u besprijekornom stanju.

image
Unsplash

Bilo da kupujete prostirke, komode ili kauče, većina ovog namještaja čudno miriše kad ga donesete kući. Taj ustajali miris može potjecati od načina skladištenja, godina nekorištenja ili nakupljanja prašine i prljavštine. No bez obzira u kakvom je stanju vaš komad, jedno je sigurno: većina nas želi eliminirati taj ustajali miris.

Evo nekoliko opcija koje treba razmotriti.

image
Unsplash

Ako se malo osjeti smrad prljavštine i plijesni, upotrijebite ocat, talog od kave ili sodu bikarbonu.

Ako ste kupili starinski tepih na buvljaku, ali smrdi pomalo na pljesan, to možete riješiti nekim isprobanim sastojcima za uklanjanje neugodnih mirisa. Poznato je da ocat, talog kave i soda bikarbona uklanjaju miris. Kiselina u octu pomaže neutralizirati alkalne mirise, dok soda bikarbona pomaže dovesti molekule mirisa u neutralnije stanje, eliminirajući njihov miris. Što se tiče taloga kave, dušik u njemu pomaže neutralizirati sve neugodne mirise.

image
Unsplash

Kako biste uklonili mirise iz namještaja s ladicama, napunite zdjelu jednom od ovih opcija i stavite je u svaku ladicu. Ovisno o jačini mirisa, zdjele možete ostaviti od jedne noći do dva tjedna. Ako miris nije samo unutar ladica, već se zadržava i izvana, obrišite drvo otopinom za čišćenje koja se sastoji od jednakih dijelova vode i octa.

Za tepihe, pospite sodu bikarbonu po tepihu i ostavite da odstoji od osam sati do cijele noći. Usisajte prah i vaš miris bi trebao biti neutraliziran. Međutim, to će funkcionirati samo s malo pljesnivim komadima. Ako osjetite snažnije mirise morat ćete isprobati drugu metodu.

image
Unsplash

Ako se smrad zadržava, ponovite postupke ili dubinski očistite komad.

Ako se miris zadržava na vašem drvenom komadu, prožeo je drvo. Jedini način da ga se riješite je da skinete mrlju ili završni sloj koji zadržava miris. (Isto vrijedi i za bilo koju unutrašnju podstavu.) Izbrusite mrlju, ostavite komad namještaja da diše preko noći, a zatim ga operite sredstvom za drvo kako biste ubili sve zaostale bakterije koje bi mogle uzrokovati neugodan miris.

Ako imate posla s pljesnivim tepihom, možda ćete ga trebati dubinski očistiti detrdžentom i vodom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu ugrađenu u vlakna. Najprije usisajte gornji dio tepiha. Zatim ga preokrenite i usisajte dno, ako nema debelu podlogu. Zatim uzmite prijenosno sredstvo za čišćenje tepiha i dubinski očistite tepih pomoću pH uravnoteženog detrdženta.

Ako je miris jak, pozovite profesionalce.

Ako ste isprobali sve ove mogućnosti, ali miris se još uvijek osjeća, vrijeme je da pozovete profesionalce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:17