Poželjet ćete da ste to sve znali ranije

Očistite madrac s malo vodke, a mrlje od WC-a riješite zauvijek voskom za automobile!

 /SHUTTERSTOCK
Te i još mnoge druge učinkovite trikove saznali smo od poznatih svjetskih stručnjaka za čistoću i organiziranost doma. Neke od njih definitivno ćemo isprobati već za vikend

Čišćenje kuće može biti gnjavaža, ali ipak ne tolika ako to pametno radite. Određene strategije (mogu produžiti vrijeme između čišćenja. Korištenje pravih alata za čišćenje može eliminirati potrebu za dodatnim ribanjem ili brisanjem prašine. A isprobavanje nekih neobičnih trikova za čišćenje koje otkrivaju stručnjaci može čak učiniti čišćenje, usuđujemo se reći, malo zabavnijim.

Profesionalci u industriji čišćenja podijelili su s nama svoje tajne trikove čišćenja, od brisanja prašine i ribanja do brisanja presvlaka i više. Otkrili su doista jedinstvene savjete za koje možemo iskreno reći da se sami ne bismo dosjetili ni za milijun godina. Zašto ne isprobati neke od njih? Samo naprijed, angažirajte sunce da vam pomogne u čišćenju! (Ozbiljno, to je savjet 6.). Krenimo!

1.Očistite tepih brisačem za tuširanje

Za novi način uklanjanja krzna i dlaka s tepiha, zatražili smo pomoć Melisse Maker, osnivačice tvrtke Clean My Space Cleaning Company. Podsjetila nas je da postoji više od jednog načina za čišćenje tepiha. Ponekad ne koristi usisavač i umjesto toga posegne za brisačem za čišćenje.

-Usisavanje je sasvim prihvatljiv način čišćenja tepiha. Ali to nije jedini način. A ponekad se tvrdoglavo krzno može uplesti u vlakna tepiha, dok se dlake mogu zapetljati u valjak četke usisavača. Postoji li druga opcija, zapitala se Melissa Maker i odmah podijelila svoje otkriće: prođite suhom gumom po tepihu u redovima koji se preklapaju. Obrubljen gumom, brisač glatko klizi po tepihu, stvarajući statički elektricitet koji izvlači dlake i krzno s tepiha. Skupite grudice kako se formiraju i odbacite.

image
/SHUTTERSTOCK

2.Očistite prašinu ljepljivom trakom za pakiranje

U vezi zadatka brisanja prašine kontaktirali smo Maeve Richmond, osnivačicu organizacijske tvrtke Maeve‘s Method. Znamo da što se tiče redovitog brisanja prašine, krpe od mikrovlakana pokupe više prašine od papirnatih ručnika. Ali Richmond je odvagnula što učiniti u teško dostupnim područjima.

image
/SHUTTERSTOCK

-Lako je ignorirati zvučnike i unutrašnjost ladica jer ih je teško očistiti redovitim brisanjem prašine. Sa svojim jakim ljepilom, traka za pakiranje je odgovor. Hvata prljavštinu s tkanine i pukotina - kaže Richmond.

Kako to učiniti? Pritisnite komad trake dugačak metar na površinu, a zatim je povucite kako biste pokupili prljavštinu. Da izvadite mrvice iz ladica, skupite traku tako da veći dio ljepljive strane bude okrenut prema van. Lupnite lopticom o krhotine, dodatno pritiskajući kako biste uhvatili tvrdoglave komade.

3. Poprskajte čarape čudesnom formulom i očistite pod

Pam Young, osnivačica cluborganized.com, definitivno je usavršila umjetnost brisanja zabavnim. I lakim. Njezin savjet u nastavku namijenjen je svima koji su umorni od dugosatnog stajanja kako bi očistili pod.

image
/SHUTTERSTOCK

-Čišćenje podova i podnih ploča krpom i standardnom metodom rukama i koljenima zahtijeva hrabrost. Noge su obično jače od ruku jer dodatna sila ubrzava proces - ističe i dodaje kako je riješenje jednostavno: koristeći formulu od jednakih dijelova vode i bijelog octa, poprskajte donji dio para debelih, upijajućih čarapa, a zatim ih obujte. Klizite jednom nogom preko podnih ploča. Ponovno pošpricajte, a zatim kližite po podu da pokupite prašinu, počevši od najudaljenijeg kuta i prema ulazu. Kada završite, bacite čarape u perilicu rublja.

4. Spriječite mrlje od WC-a voskom za automobile

Nije iznenađenje da je netko tko je svoju tvrtku nazvao Mary Moppins pronašao način da smanji stalno ribanje WC školjke. Stručnjakinja za čišćenje Mary Finley ne predlaže žlicu šećera, ali njezino je rješenje jednako čudno: koristite vosak za automobile. WC školjku možete trljati i ribati svaki tjedan, ali te se ružne mrlje uvijek iznova vraćaju. Tradicionalne formule za premazivanje WC školjke rade neko vrijeme, ali Finleyeva metoda premazuje površinu šest mjeseci, održavajući je glatkom tako da se ništa ne lijepi. Postupak ima 3 laka koraka:

* Očistite WC kako biste uklonili postojeće mrlje, a zatim vratite vodu. Ovo je jednostavno: Zatvorite ventil za vodu tako da ga okrenete skroz udesno; isperite WC, držeći ručicu dok većina vode ne iscuri iz spremnika; i ulijte kantu vode u zdjelu.

* Osušite unutrašnjost pamučnom krpom, a posebnom krpom nanesite zaštitno sredstvo.

* Obavezno otvorite prozor za ventilaciju. Pustite da odstoji 10 minuta, zatim dopunite vodu okretanjem ventila ulijevo da se otvori. Za održavanje, svaka tri mjeseca ulijte ½ šalice destiliranog bijelog octa u zdjelu kako biste spriječili stvaranje vodenih kolutova.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Uklonite tragove na presvlakama kremom za brijanje

Cheryl Sousan, osnivačica lifestyle bloga tidymom.net, čisti svoje presvlake nekonvencionalnom, ali vrlo učinkovitom metodom: kremom za brijanje. Ponekad nemate pravo rješenje za mrlje pri ruci. Krema za brijanje idealna je zamjena. Njena pjena može prodrijeti u gotovo svaku mrlju. Nanesite malu kapljicu na vlažnu krpu. Koristite standardnu ​​bijelu kremu za brijanje umjesto verzije gela. Nanesite ovo na točku i ostavite 30 minuta, zatim obrišite čistom, vlažnom krpom. Ako mrlja ostane, ponovno je nanesite i ostavite preko noći.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Neka sunce ukloni mrlje na posudama za pohranu hrane

Tko kaže da ne postoji nešto poput besplatnog proizvoda za čišćenje? Svakako ne Donna Smallin Kuper, certificirana tehničarka za čišćenje i autorica knjige "Očistite nered, pronađite sreću". Ona koristi sunce da izbijeli svoje posude za hranu. - Čak i ako stavite plastične posude za hranu u perilicu posuđa, nikada ih nećete moći potpuno očistiti kao nove. Sunčeve zrake slične su prirodnom izbjeljivaču i uklanjaju većinu mrlja - tvrdi Smallin Kuper. Nakon pranja posuda u sudoperu deterdžentom za suđe i toplom vodom, stavite ih na čistu kuhinjsku krpu na sunce. Ostavite da odstoji osam sati. Isperite i ostavite da se osuši.

image
/SHUTTERSTOCK

7.Koristite novine da upijete proliveno smeće

Nitko ne želi čistiti proliveno smeće, pogotovo kada morate posegnuti u dno kante da biste ga dosegli. Tara Aronson, stručnjakinja za stil života i autorica knjige "Simplify Your Household" ima jednostavan, ali genijalan trik za potpuno uklanjanje ovog zadatka. Stavite jučerašnje novine na dno kante za smeće s plastičnom vrećicom ispod kako se papir ne bi zalijepio za limenu kantu za smeće. List mekog kartona također može apsorbirati curenje iz vreće za smeće, tako da kasnije ne morate ispirati kantu. Bacite sve to kad bacite smeće.

image
/SHUTTERSTOCK

8.Neka se blender sam opere

Kabashima iz Maeve‘s Method kaže da je najbolji način za čišćenje blendera jednostavnim pritiskom na gumb. Ne možemo se više složiti. Neki se blenderi mogu prati u perilici posuđa, drugi ne. A ručno pranje blendera može biti prava muka. Zapravo, njegove oštre oštrice i izbočenu unutrašnjost mogu biti nezgodni. I opasni za čišćenje. Napunite blender do pola vodom, dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa i miksajte na niskoj razini 10 sekundi. Obrišite gornje područje sapunastom vodom i spužvom, zatim isperite.

image

p

/SHUTTERSTOCK

9. Očistite svoj madrac s malo votke

Club Organized‘s Young ima trik za čišćenje vašeg madraca. Prvi korak? Uputite se do svog ormarića s pićem. Održavanje madraca često se zanemaruje, iako profesionalci predlažu tromjesečno čišćenje. Vodka može lijepo očistit vaš madrac. Vodka je dezinficijens bez mirisa koji brzo isparava.

image
/SHUTTERSTOCK

Pomoću boce s raspršivačem napunjene votkom poprskajte madrac i jastuke kad mijenjate posteljinu. Steknite ovu naviku i nikada više nećete morati raditi dubinsko čišćenje.

10.Obrišite tragove bojica na zidovima pastom za zube

Sousan iz Tidy Mom ima dobre vijesti: već imate pri ruci sredstvo za uklanjanje tragova bojicama i stoji vam u ormariću s lijekovima. Vaše je dijete črčkalo po zidu, a vi oklijevate koristiti sprej za čišćenje, koji može uzrokovati promjenu boje? Bijela pasta za zube bez gela koja sadrži sodu bikarbonu djeluje kao fini abraziv koji uklanja vosak bez ostavljanja nijanse. Nanesite čistom četkicom za zube, nježno izribajte, zatim obrišite vlažnom krpom.

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:38