PRIJE I POSLIJE

Očistite prljavi madrac da izgleda poput novog uz pomoć vode i ovog proizvoda za zube...

Madrac prije i poslje
Zašto biste platili 400 kuna za kemijsko čišćenje madraca kad postoji učinkovito rješenje za svega 40-ak?

Na madracu su vam se pojavile mrlje i neugodan miris? Takve stvari se događaju, pogotovo ako u kući imate malu djecu. No, ne očajavajte! Ne morate izdvojiti 400 kuna za kemijsko čišćenje madraca kad postoji učinkovito rješenje za svega 40-ak

TEMELJITO I REDOVITO ČIŠĆENJE MADRACA JE BITNO

Svi koji su isprobali kemijsko čišćenje madraca znaju da nije jeftino i vrlo često ne daje željene rezultate. No s obzirom na to da na madracu provodimo trećinu života, vrlo je važno njegovo higijensko održavanje. Nijedna plahta ne može zadržati prljavštinu koja se na madracu nakuplja tijekom njegova korištenja, bilo da je riječ o ljudskim izlučevinama, tekućinama koje se proliju po madracu, kosi, dlakama ili prašini. Sve to potencira nakupljanje grinja, koje mogu uzrokovati alergijske reakcije i kod zdravih ljudi, nakupljanje plijesni, te raznih bakterija.

REDOVITO OKREĆITE MADRAC

Pravilno održavanje i čišćenje madraca uključuje i redovito okretanje istog. To je posebno važno kod madraca od pjene i lateksa, no nemojte zanemariti okretanje madraca izrađenog od džepićastih opruga.

Najmanje 2 puta godišnje okrenite madrac na drugu stranu. Okretanjem madraca ćete izbjeći stvaranje izbočina i udubina ali i izjednačiti tragove ležanja. Madrac okrenite tako da donju stranu okrenete prema gore ali i tako da promijenite stranu glava – noge.

ZNATE LI KAKO SE ČISTI MADRAC?

Madrac prije čišćenja treba temeljito usisati. Ako nema mrlje i neugodnih mirisa od blagog deterdženta za suđe napravite sapunicu u koju ćete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca. Zatim tom sapunicom operite madrac, ali pripazite da ga jako ne namočite. Zatim madrac ostavite da se posuši. Čišćenje treba raditi mekom spužvicom

TRIK ZA UKLANJANJE MRLJA

Međutim, ako madrac ima mrlje pokušajte s tabletama za čišćenje zubne proteze. Otopite dvije kapsule u 250 ml vode i raspršila po mrljama. Metoda djeluje zbog sredstva za izbjeljivanje koje se nalazi u tabletama, a uklanja mrlje s odjeće svijetlih boja i mekih tkanina namještaja.

SODA ZA BJELINU I MIRIS

Nakon što se uklonili mrlje, za konačnu bjelinu, uklanjanje prljavštine i svježi miris upotrijebite sodu bikarbonu. Po cijeloj površini madraca obilnije posipajte sodu bikarbonu. Ostavite da soda bikarbona djeluje barem dva sata, a poželjno je i duže. Ona će tijekom tog vremena apsorbirati višak tekućine i mirise.

Nakon toga temeljito usišite madrac kako biste uklonili sodu bikarbonu. U slučaju da su mjesta još uvijek vlažna od čišćenja, ostavite madrac da se suši na svježem zraku. Nikako nemojte upotrebljavati madrac koji nije u potpunosti suh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:13